Domowa lemoniada cytrynowa z miodem

25

Uwielbiam domową lemoniadę. Zapach świeżej mięty zerwanej z mojego ogródka to chyba jeden z moich ulubionych zapachów lata.  Mięty nie brakuje w mojej kuchni również zimą, ale kiedy temperatura spada poniżej zera, orzeźwiające napoje zastępujemy raczej tymi rozgrzewającymi.  Domową lemoniadę bez najmniejszego problemu przygotuje każdy. W mojej lemoniadzie nie ma cukru, kiedy tylko mogę zastępuję go miodem.

Składniki

2 cytryny

2 łyżki miodu ( lub więcej jeśli uznamy, że lemoniada jest zbyt kwaśna)

woda mineralna

świeża mięta

kostki lodu

maliny

cytryny

Cytryny myjemy i obieramy ze skórki. Zdaję sobie sprawę, że jeśli nie obierzemy cytryny, plasterki pływające w lemoniadzie, będą się prezentowały dużo lepiej, jednak ze względu na szkodliwe substancje. które znajdują się na skórce owoców, lepiej tej skórki się pozbyć. Jedną cytrynę wyciskamy, drugą kroimy i  wrzucamy do dzbanka. Dolewamy wody, wrzucamy miętę i kostki lodu. Wszystko słodzimy miodem.  Gotowe w  kilka minut.

domowa-lemoniada

 

25 komentarzy

  1. jak już lemoniada to nie zimna. mam bol gardla i boje sie teraz rozchorowac. ciepła tez jest smaczna 🙂

  2. Ja miętę dodaję do bardzo wielu rzeczy. Jest super! Sama woda przegotowana z miętą smakuje pysznie

  3. zamiast cytryny polecam też pomarańcze! albo i to i to 🙂 i nie dodaje cukru. wówczas ma taki genialny kwaskowy smak!

  4. Ooo, ja też taką robię – tylko nie dosładzam niczym. Jest idealna nie tylko na upały. Dla mnie mięta + cytryna to połączenie idealne :)A co do skórki z cytryny, to ja nie tykam w ogóle żadnych napoi jak widzę, że cytryna pływa nieobrana – na powierzchni od razu widać taką kolorową chemiczną warstewkę… blehhhh

  5. Siedzę przed komputerem, upał za oknem, patrze na Twojego nowego posta lemoniadowego i robie się spragniona ..

  6. Robie podobnie, tylko nie dodaje malin i zamiast miodu daje – wstyd pisac – cukier! :/ ale dobra jest 🙂

Odpowiedz