Ciastka marchewkowe

13

Jeszcze kilka dni temu, nie miałam pojęcia jak smakują ciasteczka marchewkowe. Nie wiedziałam , że w 30 minut mogę wyczarować dla naszej rodziny tak smaczną i zdrową przekąskę. Spróbujcie same!

Składniki:

 400 g mąki orkiszowej

kostka masła

łyżeczka sody

2 łyżki miodu

150 g startej marchwi

dżem

cukier puder

Czas przygotowania: ok 30 min

DSC_9711

 Mąkę łączymy z sodą i masłem, dodajemy marchew i miód

DSC_9741

zagniatamy ciasto

DSC_9754

po rozwałkowaniu ciasta, szklanką wycinamy krążki. Połowę krążków odkładamy, na środku pozostałych kieliszkiem wycinamy mniejsze kółka

DSC_9762

ciasteczka składamy parami i przekładamy dżemem. Następnie układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy ok 20 min w piekarniku rozgrzanym do 190 °C

DSC_9778

Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem

DSC_9790

13 komentarzy

  1. Witam czy można użyć do tego mąki orkiszowej pełnoziarnistej? Czy taka zamiana znacząco wpłynie na smak?

  2. Super są te ciasteczka – zrobiłam w ten weekend i zniknęły w mgnieniu oka. jedynie czas przygotowania był dłuższy niż 30min., ale być może to dlatego, że pierwszy raz je piekłam.

Odpowiedz