Zupę porową gotowałam pierwszy raz, więc nie spodziewałam się tak rewelacyjnego smaku. Nawet Lenka, która zazwyczaj kręci nosem na widok nowych potraw, zjadła obiad ze smakiem. Spróbujcie.
Składniki:
cebula
2 pory
kawałek selera
2 pietruszki
kilka ziemniaków
2-3 marchewki
oliwa
szczypta gałki muszkatołowej
1 litr wody
natka pietruszki
3 -4 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
śmietana
Czas przygotowania : ok 1 godziny
Do garnka z odrobiną oliwy wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy kilka minut, dodajemy pokrojone w plasterki pory i odrobinę gałki muszkatołowej. Kiedy cebula i por lekko się przyrumienią wlewamy wodę.
następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, kawałki selera, pietruszkę i trochę natki. Wrzucamy też ziele angielskie, liść laurowy i wszystko przyprawiamy solą.
zupę gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 15-20 minut.
Me gusta;-). Uwielbiam pory, np w postaci dorsza w porach, albo kurczaka w porach. Z pora łatwo i szybko mozna wydobyć mnostwo smaku, najlepiej podsmazajac go na klarowanym masle. Pozdrawiam.
Szczerze przyznam, że zupy porowej nigdy nie jadłam. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis 🙂 Pozdrawiam 🙂 Agnieszka.
Jest super. Dl amnie fajna odmiana od pomidorowej czy rosołu bo już nie mogę na nie patrzeć
Muszę spróbować. Wczoraj robiłam zupę krem z pieczonej dyni, pycha! Polecam 🙂
Zupę porową znam i lubię a zupełnie wyleciała mi z głowy… Dzięki za przypomnienie, jutro zrobię Zośce 🙂
No i standardowo dzięki Lady Gugu jestem potwornie głodna w środku nocy! 🙂 Od dzisiaj czytam Twojego bloga tylko rano 🙂
no wybacz kochana. Zupa była pyszna, musisz ją ugotować
Wszystko co z porem mniammmm ! 🙂
ja od dzisiaj też jestem w tym warzywie zakochana. Zupa porowa wchodzi do stałego menu
Uwielbiamy zdrowe zupy, szczególnie w takie zimne dni jak dziś.
Pysznie 🙂 ale tak z innej beczki…jakich garnków urzywasz?
wszystko IKEA
Moja córka jest zupożerna więc na pewno wypróbuję:) Dzięki za przepis!
Pychota 🙂
Acha no i my robimy ją zwykle w formie kremu – dla niejadków zdecydowanie lepsza.
też zastanawiałam się nad kremem. Zrobiłam nawet maleńkie grzanki ale tak pięknie te warzywa wyglądały, że mikser nie wkroczył do akcji
Zupka pyszna znamy i gotujemy ją już od jakiegoś czasu. Kiedy mamy wcześniej zamrożony bulion drobiowy to przygotowanie zajmuje 20 min. Polecam 🙂
A śmietanę kiedy dodajemy? 😉
Na koniec, chwilę przed jedzeniem:)
No to obiad na jutro mam z bańki 🙂 merci
Mniam, mniam, napewno pycha ta zupka, kradnę przepis 🙂