Kasza manna znana jest chyba wszystkim, więc nie będę się o niej rozpisywać. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku kaszy jaglanej, która  kiedyś była jedzona często, później niestety o niej zapomniano. Dziś znowu wraca do łask. Zalety wymieniać można długo:

– lekkostrawna

– polecana przy problemach żołądkowych

– nie zawiera glutenu, można ją wprowadzić do diety niemowląt

– zawiera witaminy z grupy B

– jest źródłem potasu, wapnia,  magnezu,żelaza

– bogata w antyoksydanty

– zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci

– wpływa na przemianę materii

Kasza jaglana z dodatkiem kaszy manny i  musu malinowo- bananowego,  to doskonały pomysł na śniadanie dla niejadka. W przypadku dzieci na diecie bezglutenowej,  nie dodajemy kaszy manny.

Składniki

kasza manna

kasza jaglana

mleko ( lub mleko modyfikowane)

banan

świeże lub mrożone maliny

miód

Czas przygotowania: ok 10 minut

DSC_0674

W małym rondelku podgrzewamy banana i maliny

DSC_0691

owoce rozgniatamy widelcem

Do mleka dodajemy najpierw kaszkę jaglaną. Gotujemy ok 10 minut. Kiedy zrobi się miękka, dosypujemy kaszę mannę

DSC_0695

Do tak przygotowanej kaszki dodajemy owoce, odrobinę miodu i śniadanie dla niejadka gotowe

DSC_0711