Jesteście przygotowane do zimy? Nie mam tu na myśli ciepłej kurtki, czapki i rękawiczek. Myślę o zawartości Waszej zamrażarki. Owoce i warzywa zamrożone latem i jesienią to spora dawka witamin, którą możecie mieć zawsze pod ręką. Warto zatrzymać ich smak, żeby delektować się pysznymi deserami i potrawami w mroźne dni.

Co zamrażać ? Wszystko co ekologiczne, wszystko czego nie dostaniecie w zimie. Maliny, brzoskwinie, papryka, jagody, winogrona, agrest, koper, natka pietruszki, pomidory( tak tak pomidory… kroicie je na 4 części i pakujecie w woreczki). Sosy, zupy pomidorowe z takich pomidorów zimą smakują ….. aa same sprawdźcie).

Moją zamrażarkę wypełniłam już po brzegi owocami i warzywami. Zamroziłam też porcje kurczaka ( oczywiście z ekologicznej hodowli).

DSC_5353

DSC_5357

 

Produkcja soku trwała do 3 a.m

DSC_5384j

 

DSC_5348j

Zamrażarka szufladowa FN6181CW

DSC_5385

DSC_5394

DSC_5403

Jeszcze coś co zachęci Was do podwinięcia rękawów … mycia, krojenia, pakowania w woreczki, upychania w zamrażarce. Szybki przepis na deser dla całej rodziny.

Składniki:

zamrożone owoce

galaretka owocowa ( zachęcam do robienia domowej galaretki)

DSC_5423

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu.

Kiedy już lekko ostygnie ( ale nadal jest ciepła), wrzucamy zamrożone owoce

DSC_5443

czekamy kilka godzin i deser gotowy

 Zamrażarka : Gorenje FN6181CW