AGNIESZKA GAWLICKA – mama, dyplomowany psycholog żywienia, magister dietetyki klinicznej. Miłośniczka jedzenia i food stylingu, właścicielka zdrowej śniadaniowni. Wielbicielka tradycyjnych receptur, świeżego pieczywa ze swojej rodzinnej piekarni. Tworzy produkty i aranżuje wydarzenia. Każdy projekt to dla niej nowe wyzwanie. Docenia współpracę z klientem indywidualnym oraz tematyczne warsztaty z dziećmi, dzięki czemu nie wpada w sidła rutyny. Odpowiada na nieoczywiste i zaskakujące pytania, dzieląc się swoim doświadczeniem. Realizuje się pod pseudonimem AGNES_GA
——
Słodycze w diecie dziecka
Często planujemy godziny, w których można zjeść coś słodkiego. Kiedy indziej wskazujemy na to małe co nieco, po które sięgają dzieci. A w jeszcze innym domu słodycze dostępne są cały czas, by nie były zakazanym owocem, po który bez opamiętania dziecko sięgnie poza domem. Pamiętajcie jednak, że każda pociecha jest inna i potrzebuje indywidualnego podejścia. Bo to przecież rodzic zna najlepiej swoje dziecko i jego potrzeby. Klucz jest, ale dopasuj go do zamka!
Kiedy dziecko może zjeść słodycze? Cukierki, łakocie, słodkie (…) to kalorie, energia. Cukier zabija powoli, ale skutecznie – niestety to prawda. Ale co zrobić, gdy malec domaga się batonów? Ciastek? Być może dobrym pomysłem będzie mała słodycz po zjedzonym obiedzie? Bądź po zajęciach sportowych? Dzieciom w wieku szkolnym, oprócz odżywczej i zdrowej kanapki na drugie śniadanie, można dać coś słodkiego. Mózg żywi się cukrem. Dlatego będzie to dobre i szybkie doładowanie energii przed trudną klasówką albo zawodami sportowymi.
Jako rodzice nie powinniśmy budować w dziecku przekonania, że słodycze to owoc zakazany. Dlaczego? Przecież zakazany owoc kusi i smakuje najlepiej! Jeśli nie w domu to poza nim. U koleżanki, w osiedlowym sklepiku. Dziecko zawsze znajdzie sposób. Pokażmy dziecku, że słodycze to produkt spożywczy, że można go jeść nawet kilka razy w tygodniu w niewielkich ilościach. Bądź przyjacielem dziecka.
Rodzicu, wybieraj słodycze, które oprócz słodkiego smaku dostarczą wartości odżywczych albo są przygotowane na bazie naturalnych składników. Przykładem niech będzie tradycyjna czekolada – bogata w magnez! Dwie kostki do śniadaniówki nie zaszkodzą.
A kiedy dziecko spożywa słodyczy zbyt dużo? W trudnych sytuacjach postaraj się wytłumaczyć, jak nadmiar cukru może wpłynąć na jego zdrowie. Zaczynając od zębów, otyłości, kończąc na cukrzycy (…) Dobrym rozwiązaniem jest też rozmowa z psychodietetykiem, który fachowo i rzetelnie za pomocą ciekawych pomocy naukowych, postara się przeprowadzić rozmowę z dzieckiem. Należy pamiętać, że cukier wpływa na rozwój chorób cywilizacyjnych, dlatego od samego początku uczmy dzieci zdrowych nawyków żywieniowych, uczmy by sięgały po zdrowe przekąski!
Uwaga! Ilość dozwolonego cukru w diecie dziecka to 20g, czyli 2 łyżki stołowe.
Przykłady domowych słodyczy:
Chałwa
Składniki:
* 300g sezamu
* 2 płaskie łyżki naturalnego miodu
Przygotowanie: Zmiel na gładką masę sezam. Przełóż do większej miski. Ręcznie ugniataj z miodem. Formuj w kulki, bądź przełóż do foremki keksówki. Gotowe!
Ciastka owsiane
Składniki:
* 1/3 szklanki płatków owsianych
* 1/3 szklanki wiórków kokosowych
* 1 dojrzały banan
* 2 łyżki suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Żurawinę zalej wodą na 15 minut, następnie odsącz. Drobno ją posiekaj. Banana obierz i rozgnieć dokładnie widelcem. Wymieszaj w miseczce dokładnie płatki z bananem, żurawiną oraz wiórkami kokosowymi. Następnie formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układaj na blaszce, wyłożonej papierem, spłaszczając je na placki / ciasteczka. Piecz w 180 st. przez 13-16 minut. Zarumienione? Smacznego!
Budyń waniliowo – bananowy
Składniki:
* 2 szklanki mleka
* 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka masła
* 2 banany
* 1/2 laski wanilii
* 1 żółtko
Przygotowanie:
Do garnka wlej 1 1/2szklanki mleka, dodaj masło, pustą laskę wanilii i zagotuj całość, następnie zmniejsz ogień. Mąkę, ziarenka wanilii i żółtko wymieszaj z 1/2 szklanki mleka, a potem wlej mieszankę powoli do garnka, cały czas mieszając rózgą. Gdy budyń zgęstnieje, zmniejsz ogień, dodaj wcześniej zblendowane banany i dalej mieszaj. Gotuj budyń jeszcze przez chwilę. Przelej gorący do opłukanych zimną wodą miseczek. Możesz podać na ciepło lub zimno. Do budyniu mile widziane maliny.
Panna Cotta z kaszki manny
Składniki:
1 1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki kaszki manny
1/2 laski wanilii
1/4 szklanki malin
Przygotowanie:
Do garnka wlej mleko. Pół laski wanilii natnij wzdłuż nożem i wyskrob nasionka. Dodaj do mleka. Mleko doprowadź do wrzenia i wsyp kaszkę mannę. Zamieszaj rózgą, by nie było grudek. Gotuj około 4 minut, ciągle mieszając. Wyjmij laskę wanilii. Gorącą kaszkę przełóż do filiżanek, ostudź i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Owoce blenduj na mus. Wyjmij filiżanki z lodówki i wstaw je na chwilę do gorącej wody, a następnie odwróć do góry dnem, by deser wysunął się na talerzyk. Polej każdą porcję musem z malin.
Ciastka z nasionami słonecznika i orzechami
Składniki:
*1 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
*1/2 szklanki pestek dyni
*1/2 szklanki orzechów włoskich
*2 dojrzałe banany
Przygotowanie:
Banany obierz i rozgnieć widelcem. Słonecznik, pestki dyni i orzechy rozdrobnij w blenderze. Przełóż wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj. Formuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie rozpłaszczaj je na dłoni. Układaj ciastka na blaszce wyłożonej papierem. Piecz 10-15 minut w 190st.
Daktylowe kule
Składniki:
* 2 szklanki wybranych zbóż ekspandowanych (np. amarantus i gryka)
* 2 łyżki syropu daktylowego
Przygotowanie:
Zboża przełóż do głębokiej miski, wlej syrop i dokładnie wymieszaj. Zwilż ręce i uformuj z masy kilki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na talerzu. Włóż kule do lodówki na minimum 4 godziny.
Ryż waniliowy z jabłkiem i rodzynkami
Składniki:
*1/2 szklanki ryżu
* 1 szklanka mleka
*1/2 szklanki wody
*1/2 laski wanilii
*1 łyżeczka rodzynek
*1 jabłko
* cynamon
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę oraz mleko, zagotuj i następnie wsyp ryż i rodzynki. Do garnka przełóż pustą laskę wanilii wraz z ziarenkami. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż ryż będzie miękki. Zetrzyj obrane jabłko na grubych oczkach i dodaj je do ryżu 5 minut przed końcem gotowania, zamieszaj. Przed podaniem wyjmuj laskę wanilii i posyp ryż szczyptą cynamonu.
Poprzedni post Agnieszki: 10 pomysłów na zdrowe śniadanie dla dzieci
Super pomysły na smaczne i zdrowe przekąski dla dzieciaków. Z pewności nieraz je wykorzystam. Dzięki za podpowiedź.
Świetne przepisy. Wielkie dzięki za podpowiedź.
Super pożywne i słodkie przepisy, warto wprowadzić je w codzienną dietę 🙂
Już myślałam że napiszesz tu coś o pozytywnych cechach batonikow snikers w dicie dziecka. Uffff…. na szczescie znalazlam tu cos innego – spelniajacego moje oczekiwania.
Cieszę się bardzo! Nowości kuchenne, testy i poszukiwania nowych alternatyw miłe widziane 🙂 zapraszam do mnie po czekośliwkę. Lepszy rydz niż nic!
https://pela-hela.blogspot.com/2016/11/czkosliwka-niestandardowe-powida.html?m=1
jak robie sniadanie na slodko, zawsze odzucam cos gotowego. staram sie dodawac np. slodkie suszone owoce, rodzynki ,zurawine. dzieci to lubia , kwestia tez przyzwyczajenia.
Interesujące propozycje zwłaszcza budyń 🙂 Mój sprawdzony przepis: starte jabłko, banan i biszkopt – wszystko razem zgniecione na papkę.
Grzechem jest nie zjeść takich slodkości 🙂
Bardzo smakowicie sie zapowidaja te przepisy, odchudzam sie moze i dla mnie cos bedzie z tego pozytku, nie tylko jak zwykle dla moich dzieci.
Myśle że takie ciasteczka z pewnoscia zadowola mojego synka, oszukane bo zdrowie ale mama tylko bedzie wiedziec.
Super pomysły??
Cudownie!!! Takiego posta szukałam. Jeszcze w dodatku ułożony pod dzieci przez panią dietetyk. No bomba.
Deser idealny. Takie zestawy moge serwowac moim dzieciom bez wyrzutow sumienia.
Mam nadzieję że przekonam tymi daniami moje dzieci .
Miód na mą dusze i żołądek. W końcu coś pysznego i słodkiego dla moich domowych 3 łasuchów.
Super, świetne przepisy, chętnie skorzystam, chociaż z kilku.
założe się o 100 zł że moje dziecko nie tkne nic z tej listy. jest smakoszem i wie ze lubi tylko to co slodkie ze sklepu z zamknietymi oczami.
Jestem zdania ze w diecie dziecka nie powinno zabraknac niczego, slodkiego tez, bo to tak jak piszesz zwieksza prace mozgu, ktory musi byc nasycony przy codzinnych zmaganiach w szkole. Ale prawda jest taka ze zlodyczy dzis mamy wiecej niz innych wartosci odzywczych , ludzie to kupuja a my cierpimy na zdrowiu.
Co domowe to najlepsze, najlepiej więc skorzystac takich przepisow.
Czytam tak te wszystkie propozycje i wiesz co …..
Na każda mam ochotę , nie będąc juz dawno dzieckiem. 🙂
Niektórzy rodzice naprawdę nie zdają sobie sprawy z konsekwencji podawania dzieciom slodyczy. Czasem robią to na sile zeby uspokoic, ale namowic na jakis uczynek.
Znamy te przepisy od pani Agnieszki wlasnie z ostatniego posta na twoim blogu, wszystko zawsze pysznie wychodzi. Smaczne i moje dzieci uwielbiaja, w tym przypadku nie moze byc inaczej.
Moj trzylatek ma ubytek w zebie, wlasnie przez slodycze 🙁
Codziennie coś innego a slodkiego, moje dzieci beda ci wdzieczne.
Rewelwlacyjne prZekąski! Pyszne a do tego zdrowe!
Zrobię je wszytskie bez wyjątku, same przepisy smacznie sie czyta.
Musza na żywo być jeszcze bardziej smyrać po podniebieniu .
panna cotta – ymmmmm sama bym mila ochotę na taką słodycz.
dobrze wiedziec ze to od dietetyka.
dzieki.
świetne te pomysly, szkoda ze moje dziwecko za kazdym razem jak zrobie mu tego typu rzeczy zawsze pluje, od razu skubany wyczuje ze to naturlanie zdrowe a nie to swinstwo ze sklepu z chemia.
slodycze hm, jak dla mnie totalne narkotyki.
dzieci tez pewnie tylko madrzy rodzice ci ktorzy walcza z tym nalogiem.
ciezko jest niestety z tymi slodyczami, zwlaszcza jak babcie i ciocie , wujkowie co chwile przynosza cos do domu. tyle mamy cukru w codziennej diecie ze naprawde nie potrzebne sa jeszcze ciasteczka czy lizaki te ze sklepu. dzieci je lubia owszem. ale znam dzieci innych znajomych ktore po prostu wyzucaja czekoladke z kinder niespodzianki a zabieraja sobie tylko zabawke.
Jak zwykle świetne przepisy !
Spróbuje na pierwszy raz : ryż z jabłkami i rodzynkami.