Przepis na rogaliki drożdżowe.

43

Wiem, że uwielbiacie moje szybkie przepisy na domowe ciasta i desery. Niestety mam dla was złą wiadomość: ten przepis na domowe rogaliki drożdżowe nie należy do szybkich, ale zapewniam Was, że warto poświęcić te pół godziny bo rogaliki są przepyszne.

 

Do zrobienia rogalików będziecie potrzebować:

650 g mąki pszennej

250- 270 ml ciepłego mleka

120-130 g masła

30 g drożdży

4 łyżki cukru (używam powidła bez dodatku cukru)

1 słoiczka powidła (najlepiej śliwkowego i bez dodatku cukru)

szczypty soli

3 całe jajka + żółtko do posmarowania rogalików przed pieczeniem

 

W dużej misce mieszamy ciepłe 150 ml mleka, drożdże, 3 łyżki cukru i 4 łyżki mąki. Po dokładnym połączeniu składników miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (lub do czasu, kiedy zaczyn podwoi swoją objętość). W moim domu zazwyczaj najcieplejszym miejscem jest delikatnie nagrzany piekarnik.

Jak zrobić ciasto drożdżowe?

jak zrobic ciasto drozdzoweKiedy widzimy, że zaczyn jest już gotowy, w innej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, jajka, masło roztopione w mleku, którego nie użyłyśmy do zrobienia zaczynu (mieszanka ma być ciepła, nie gorąca) i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy w misce przez około 5-10 minut (ja dla ułatwienia używam robota kuchennego). Po tym czasie z ciasta firmujemy kulę, która przekładamy do naczynia bardzo delikatnie posmarowanego olejem i posypanego mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (po około 30-45 minutach ciasto powinno być gotowe).

ciasto drozdzowe przepisI na tym etapie kończy się moja perfekcja bo niestety krojenie trójkątów na rogaliki nie jest moją mocną stroną. Internety mówią, że ciasto należy podzielić na trzy części, które następnie trzeba rozwałkować na prostokąty o bokach 35×20 cm. U mnie w praktyce niestety wygląda to tak, że każdy rogalik ma inną wielkość.  Ale na szczęście wszystkie smakują równie cudownie.

Nadzienie nakładamy mniej więcej na środku trójkąta, który następnie zwijamy w rogalik.

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Pieczemy aż się zarumienią, czyli zazwyczaj ok 15-18 minut.

rogaliki drozdzowe
domowe rogaliki

Gotowe!

43 komentarze

  1. lucynka on

    a robisz na zamowienie, powiem szcze ze mam lenia i nie chce sie ale jakbys mi wyslala kurierem to chetnie przyjme 😀 ;p

  2. uwielbiam Twoje przepisy, i chętnie wypróbuję również ten 🙂 pozdro

  3. ciekawe jak mi wyjda,nie jestem mistrzem w pieczeniu ani w gotowaniu i wyciananiu tez hehe

  4. natla on

    musze koniecznie wyprobowac, to bedzie wielki progres w mojej kuchni

  5. Nawet nie boje sie ich piec bo wiem ze wyjda, twoje przepisy zawsze wychodza.

  6. mariola on

    uwielbiam takie drozdzowe ciacha, pachnie w domu moja mlodoscia za czasow kiedy wakacje spedzalam na wsi

  7. ewelina on

    u nas pieczenie z dziecmi to jakis kosmos, kazdy sie rwie i chce ze mna mieszac ciasto albo nakladac mase, w ogle to potem dom wyglada jak po wojnie.

  8. wlasnie pije kawe i chociaz jednego bys mi tu dala przez internet 😀 hehe

  9. kornelia on

    Jestem Twoją fanką. Wszystkie Twoje przepisy zawsze mi wychodzą, a ja naprawdę jestem beztalencie, dzięki Tobie uwierzyłam w siebie.

  10. dorota on

    niewiem czy potrafie takie rekami uformowac, zawsze bylam kiepska z rzezby na plastyce 😉

  11. wiem ze sa boskie poniewaz moja mama robila kiedy bylismy dziecmi, kocham wszedlkie wypieki drozdzowe.

  12. zrobilam serni kz twojego przepisu i musze powiedziec szcze ze to najlepszy sernik jaki jadlam, ale bede teraz szpanowac przed rodzina, zwlaszcza tesciowa 😀

  13. Ze mnie taki kucharz piekarz ze z pewnoscia by nie wyszly. Chybla zlece komus, np mamie.

  14. Są idealne i wyglądają przepysznie, u mnie sobota będzie rogalikowa. Dziękuję za przepis, pozdrawiam.

  15. nie lubie drozdzowych ciast i wypiekow poniewaz trzeba czekac az coasto jeszcze urosnie. zawsze mnie to tez dodatkowo stresuje

  16. milenah on

    w kwadraty tez mozna wycinac. tez wychodza podobnie tylko trzeba je zagniac od rogu do rogu : )

  17. Polecam podzielić ciasto na 3 części i każdą rozwałkować na okrągło i dzielić na 8 części jak pizzę. Każdy kwadrat wychodzi wtedy takiej samej wielkości: smarujemy powidłami i zwijamy od szerszej części do roga – wychodzą idealne 👍🏻

  18. Zrobiłaś mi wielką ochotę, z pewnościa zrobię tak jak i Twoj sernik który wyszedł rewelacyjnie.

  19. przepysznie wygladaja, moja babcia robi podobne ale niewiem zupelnie z jakiego przepisu.

    • Bardzo różnie. Jeśli pomaga mi Lenka, która w trakcie pracy uznaje, że musi z ciasta zrobić sukienkę dla Lelki to wychodzi 20. Ale ostatnio zrobiłam 50. No niestety nie jestem mistrzem wycinania trójkątów na rogaliki więc każdy wychodzi inny.

Odpowiedz