Wiem, że uwielbiacie moje szybkie przepisy na domowe ciasta i desery. Niestety mam dla was złą wiadomość: ten przepis na domowe rogaliki drożdżowe nie należy do szybkich, ale zapewniam Was, że warto poświęcić te pół godziny bo rogaliki są przepyszne.
Do zrobienia rogalików będziecie potrzebować:
650 g mąki pszennej
250- 270 ml ciepłego mleka
120-130 g masła
30 g drożdży
4 łyżki cukru (używam powidła bez dodatku cukru)
1 słoiczka powidła (najlepiej śliwkowego i bez dodatku cukru)
szczypty soli
3 całe jajka + żółtko do posmarowania rogalików przed pieczeniem
W dużej misce mieszamy ciepłe 150 ml mleka, drożdże, 3 łyżki cukru i 4 łyżki mąki. Po dokładnym połączeniu składników miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (lub do czasu, kiedy zaczyn podwoi swoją objętość). W moim domu zazwyczaj najcieplejszym miejscem jest delikatnie nagrzany piekarnik.
Jak zrobić ciasto drożdżowe?
Kiedy widzimy, że zaczyn jest już gotowy, w innej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, jajka, masło roztopione w mleku, którego nie użyłyśmy do zrobienia zaczynu (mieszanka ma być ciepła, nie gorąca) i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy w misce przez około 5-10 minut (ja dla ułatwienia używam robota kuchennego). Po tym czasie z ciasta firmujemy kulę, która przekładamy do naczynia bardzo delikatnie posmarowanego olejem i posypanego mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (po około 30-45 minutach ciasto powinno być gotowe).
I na tym etapie kończy się moja perfekcja bo niestety krojenie trójkątów na rogaliki nie jest moją mocną stroną. Internety mówią, że ciasto należy podzielić na trzy części, które następnie trzeba rozwałkować na prostokąty o bokach 35×20 cm. U mnie w praktyce niestety wygląda to tak, że każdy rogalik ma inną wielkość. Ale na szczęście wszystkie smakują równie cudownie.
Nadzienie nakładamy mniej więcej na środku trójkąta, który następnie zwijamy w rogalik.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Pieczemy aż się zarumienią, czyli zazwyczaj ok 15-18 minut.
Gotowe!
uzywasz drozdzy w proszku czy kostce?
Mega mi smkauje ciasto drozdzowe ale nigdy nie chce mi sie go robic.
a robisz na zamowienie, powiem szcze ze mam lenia i nie chce sie ale jakbys mi wyslala kurierem to chetnie przyjme 😀 ;p
TO JEST MYŚL – KINGA PIECZ DLA CZYTELNICZEK :d
uwielbiam Twoje przepisy, i chętnie wypróbuję również ten 🙂 pozdro
Zrobiłam!
Dałam radę!
Zostały 2 ostatnie, każdy w domu się rzucił 😀
dzieki za kolejny super przepis
moja mama tez takie robila w ubieglym tygodniu wyszly jej pyszne
Super pomysł na weekend zrobie
ciekawe jak mi wyjda,nie jestem mistrzem w pieczeniu ani w gotowaniu i wyciananiu tez hehe
pochłonęłabym je odrazu.
Uwielbiam drożdzowe ciasta i ciastka 😀
musze koniecznie wyprobowac, to bedzie wielki progres w mojej kuchni
jak dlugo mozna trzymac w lodowce takie drozdzowe ciasto ?
ale smakowicie to wyglada, myslisz ze dam rade je wykonac? przy 3 dzieci ?
zrobie na nidziele i utre nosa tesciowej 😀
Nawet nie boje sie ich piec bo wiem ze wyjda, twoje przepisy zawsze wychodza.
uwielbiam takie drozdzowe ciacha, pachnie w domu moja mlodoscia za czasow kiedy wakacje spedzalam na wsi
u nas pieczenie z dziecmi to jakis kosmos, kazdy sie rwie i chce ze mna mieszac ciasto albo nakladac mase, w ogle to potem dom wyglada jak po wojnie.
wlasnie pije kawe i chociaz jednego bys mi tu dala przez internet 😀 hehe
Jestem Twoją fanką. Wszystkie Twoje przepisy zawsze mi wychodzą, a ja naprawdę jestem beztalencie, dzięki Tobie uwierzyłam w siebie.
pysznie one wyglądaja
Jak dużo ci wychodzi tych rogalikow.
Robisz ochote, w weekend planuje wiec rogaliki z twojego przepisu
Muszą być pyszne i ten zapach w domu ymmmmm
niewiem czy potrafie takie rekami uformowac, zawsze bylam kiepska z rzezby na plastyce 😉
wiem ze sa boskie poniewaz moja mama robila kiedy bylismy dziecmi, kocham wszedlkie wypieki drozdzowe.
czy posypujesz je jeszcze czyms ? jakims lukrem czy pudrem ?
Tyle smacznych pokus na tym Twoim blogu 🙂
zrobilam serni kz twojego przepisu i musze powiedziec szcze ze to najlepszy sernik jaki jadlam, ale bede teraz szpanowac przed rodzina, zwlaszcza tesciowa 😀
Ale mi zorbiłaś smaka. Chetnie je wyprobuje i zrobie.
Ze mnie taki kucharz piekarz ze z pewnoscia by nie wyszly. Chybla zlece komus, np mamie.
Powidła sliwkowe uwielbiam najabrdziej. Sa idealne to takich wypiekow
Są idealne i wyglądają przepysznie, u mnie sobota będzie rogalikowa. Dziękuję za przepis, pozdrawiam.
Ty to potrafisz narobic ochoty. Znow 2 kg bedzie mnie wiecej.
ale pysznie wygladaja 🙂
nie lubie drozdzowych ciast i wypiekow poniewaz trzeba czekac az coasto jeszcze urosnie. zawsze mnie to tez dodatkowo stresuje
w kwadraty tez mozna wycinac. tez wychodza podobnie tylko trzeba je zagniac od rogu do rogu : )
Polecam podzielić ciasto na 3 części i każdą rozwałkować na okrągło i dzielić na 8 części jak pizzę. Każdy kwadrat wychodzi wtedy takiej samej wielkości: smarujemy powidłami i zwijamy od szerszej części do roga – wychodzą idealne ??
Lubię smakołyki z małą dawką cukru 🙂 dzieki za przepis.
Zrobiłaś mi wielką ochotę, z pewnościa zrobię tak jak i Twoj sernik który wyszedł rewelacyjnie.
Lubie te Twoje przepisy, zawsze jest łatwo i pysznie.
Nigdy nie robiłam cista drozdzowego, zawsze mnie to jakos stresuje.
przepysznie wygladaja, moja babcia robi podobne ale niewiem zupelnie z jakiego przepisu.
Droga Ladygugu ile mniej więcej uzyskuje sie rogalików z tej porcji mąki? Pozdrawiam Ania
Bardzo różnie. Jeśli pomaga mi Lenka, która w trakcie pracy uznaje, że musi z ciasta zrobić sukienkę dla Lelki to wychodzi 20. Ale ostatnio zrobiłam 50. No niestety nie jestem mistrzem wycinania trójkątów na rogaliki więc każdy wychodzi inny.