Pyszne, chrupiące rogaliki drożdżowe… na ich widok Lenka powiedziała ” NIE” , odwróciła się na pięcie i wróciła do zabawy.
Może następnym razem się skusi.
Składniki
30 g drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka ( nie gorącego)
500 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
2 jajka
szczypta soli
nadzienie ( powidło, dżem)
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia
masło roztapiamy i odstawiamy na kilka minut ( musi być ciepłe ale nie gorące)
po 10 minutach do drożdży rozpuszczonych w mleku , dodajemy jajka, pozostałą część mąki i ciepłe masło
przy wyrabianiu ciasta pomaga mi mój wypiekacz
po około 2 godzinach zabieramy się za lepienie rogalików
blachę wykładamy papierem do pieczenia
rogaliki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C
pieczemy ok 20 minut
Czy mozna poznać Pani wiek, Pani Kingo?;) rogaliczki wyglądają na bardzo smaczne 😉
Jestem już panią po 30;)
wyglądają smakowicie, możesz napisać ile tych rogalików wyszło z tej porcji ciasta?
hmm 30 chyb zrobiłam, może więcej
I po co ja tu zaglądałam z samego rana z ciepłą kawą, teraz tylko w głowie mi rogaliki … ah, narobiłaś mi smaka 🙂
No i weź tu się człowieku za siebie i przejdź na dietę poporodową jak Cię zewsząd takie widoki kuszą:) Wyglądają jak rogaliczki mojej babci… może to w końcu TEN przepis:)
oj to są dietetyczne rogaliki:)
Wyglądają pysznie, wypróbuję na pewno 🙂