Mam dla was przepis na dobry początek dnia. Pomysł na zdrowe śniadanie: awokado zapiekane z jajkiem, podane z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa. Pyszne, zdrowe i łatwe w wykonaniu.
Uwielbiam awokado; smaruję nim chleb, dodaję do koktajlu, do kanapek lub, jak ostatnio, zapiekam w piekarniku z jajkiem i grzankami. Awokado w takiej postaci, to pyszny posiłek na każdą okazję: na leniwe niedzielne śniadanie lub szybką przekąskę przed wyjściem do pracy. Tylko spróbujcie!
Pomysł na zdrowe śniadanie
Awokado zapiekane z jajkiem z tostami z pełnoziarnistego chleba
Składniki dla 2 osób:
1 awokado
2 jajka
4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
ser żółty
szczypiorek
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Awokado myjemy, kroimy na dwie części i usuwamy pestkę. Owoc układamy na blasze lub w żaroodpornym naczyniu, a do wgłębień po pestce wbijamy jajka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 10-15 minut. Chwilę przed końcem pieczenia do piekarnika wkładamy chleb. Gotowe awokado i grzanki układamy na talerzu; posypujemy serem i szczypiorkiem, polewamy oliwą i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie
Bardzo ciekawy pomysł ? Zastanawiam się tylko czy tłuszcze zawarte w awokado poddawane wysokiej temperaturze nie zamieniają się w tłuszcze trans? Jak to jest?
Kolejny pomysł na śniadane zapisany w moim przepiśniku.:)
Dzieki bardzo fajne sniadanie.
A jakie smaczne:)
Szkdoa ze awokado takie drogie, a pestka taka wielka ze jak ja wyciagne to owocu wcale nie ma, ale kupuje i lubie od czasu do czasu.
Tęsknie za sezonem owocowo warzywnym, na moim placu warzywnym na osiedlu teraz tylko pomarancze i jablka, marchewka i cebula…. 🙁
Moje dziecko mówi ze to bez smaku, wiec jak zmusze go do jedzenia awokado, ono posypuje je cukrem i wtedy jest podobno ” pycha” ble
Kobietom w ciązy polecam awokado jesc codzinnie. Ma ogromne ilości kwasu foliowego ale nie tylko.
no po prostu mniammmmmm !
Jestem smakoszką awokado, zjadłam nawet całego solo. Również dodaję do koktajli, i zup, chipsów na imprezie. Jest to bardzo zdrowy owoc więc cieszę sie ze tak mi smakuje a ja nie szczedze go w moich pomyslach kulinarnych.
co to zapiekny materiał w kwiatuszki, to sciereczka, gdzie kupione ?
Czekałam z niecierpliwością na Twojego kulinarnego posta.
ale zdjęcie robi smaka , fajne masz te przepisy , zawsze cos smaczengo zgapie ;p
zapodałaś mega pozywne i zdrowe śniadanie, takie jajo i awokado w polaczeniu z ciemnym pieczywem to najlepsze co moze byc do jedzenia o poranku 🙂 energia dla mnie moich dzieci na caly poludnie.
Dzięki za pomysł, robię jutro 🙂
Awokado w połączeniu z czosnkiem i cebulą jest idealne. uwielbiam zgniecione widelcem w dodatku z pomidorem czy jakims serem mmmmmmmmmm
Szybkie, łatwe i pożywne , idealne dla mnie, juro robię do łóżka 🙂
Co to za napój obok śniadania? Jakaś egzotyka 😀
Nieznosze awokado !
Nie rozumie jak może to komuś smakować, zwłaszcza w połączneiu z takimi słonymi daniami 🙂
Zdjęcie jak z gazety 🙂
Awokado ma mnóstwo witamin, dlatego na śniadanie idealne a w połączneiu z jajkiem jeszcze wiejskim to już prawdziwa bomba witaminowa. Przed pracą taki rarytas to tylko początkuję super dzień.
Dodałabym tylko jakiąś szyneczkę, bo bez miesne sniadanie krótko trzyma mnie przy zyciu i jest idealnie 🙂
Nareszcie jest post z kategorii moich ulubionych czyli tych o jedzeniu z przepisami 🙂
dzieki za kolejny super pomysł na sniadanie 🙂
Danie wygląda świetnie, awokado uwielbiam pasjami, ale zapiekane z jajkiem to jedyna forma w jakiej mi zwyczajnie nie smakuje :/ Ciekawe, pewnie okaże się, że jestem wyjątkiem 😉
Bardzo polecam natomiast mus czekolady z awokado z przepisu na Jadłonomii – pycha!
Wygląda pysznie ee. ..