Zawsze myślałam, że kurczak, który ma chrupiącą, złocistą skórkę i soczyste wnętrze musi, po prostu musi być smażony. Na szczęście człowiek uczy się przez całe życie, więc i ja doszłam do tego, jak przygotować kurczaka, który wygląda i smakuje jak smażony, a do jego przygotowania nie została użyta nawet kropla tłuszczu. Wszystko dzięki dwóm składnikom. Ale o tym za chwilę…
Kurczak bez wątpienia jest jednym z moich ulubionych pomysłów na obiad. Mogę go przygotować szybko na wiele sposobów, co nie raz ratowało mnie z opresji, kiedy nie miałam zbyt wiele czasu na gotowanie obiadu. Do tego odkąd jestem mamą, każdego dnia staję przed trudnym zadaniem do wykonania, bo moja córka jest najbardziej wybrednym smakoszem jakiego przyszło mi żywić. Tak więc w naszym domu obiad ma być smaczny, zdrowy i musi trafiać w kulinarne gusta wymagającej pięciolatki.
Dziś chcę się z Wami podzielić moimi ulubionymi przepisami na kurczaka. Podstawą wszystkich trzech dań są dwa składniki: przyprawa Knorr do złotego kurczaka i maślanka.
Marynowanie mięsa w maślance powoduje, że jest ono wyjątkowo soczyste; z kolei dzięki przyprawie do kurczaka Knorr w jednej torebce mam mieszankę ziół i warzyw, które nadają mojej potrawie wyjątkowego smaku. Producent nie żałował składników, więc wśród nich znajdziecie m.in cynamon, kurkumę, paprykę, cebulę i czosnek. Ale próżno szukać tu sztucznych barwników, glutaminianu sodu i konserwantów – zwyczajnie ich tam nie ma. Nie wiem jak wy, ale ja zawsze miałam problem z dobraniem odpowiednich przypraw do gotowanych przeze mnie potraw, a teraz mam je wszystkie w jednej torebce.
Marynata do kurczaka
Wierzcie lub nie, ale do przygotowania tych dań nie użyłam nawet kropli tłuszczu. Kurczak marynowany w maślance z dodatkiem przypraw jest tak soczysty, że zamiast wrzucać go na rozgrzaną patelnię z olejem, wkładam go tylko na 30-40 minut do piekarnika i po tym czasie mam pyszny obiad.
Składniki:
1 litr maślanki
2 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
W dużym naczyniu dokładnie mieszam maślankę z mieszanką przypraw, wkładam kawałki mięsa i przykrywam folią. Naczynie wkładam do lodówki na kilka godzin (idealnie byłoby, gdyby mięso marynowało się całą noc, ale 2-3 godziny też wystarczą).
Soczysty kurczak z pomidorami
Składniki:
10 udek z kurczaka
pomidorki koktajlowe
dodatki: np. roszponka, rukola
Po wyjęciu mięsa z marynaty, kawałki układam w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia (nie odsączam ich z maślanki) i dekoruję pomidorkami koktajlowymi. Wszystko posypuję jeszcze przyprawą Knorr i naczynie wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 40 minut. Gotowe udka podaję z ziemniaczanymi łódeczkami i sałatą.
Przepis na domowe nuggetsy w chrupiącej panierce
Składniki:
filet z kurczaka
płatki kukurydziane
przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Sos
4 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
Niewielkie kawałki fileta z kurczaka (grubości około 2-3 cm) marynujemy w maślance i przyprawach przez minimum 2-3 godziny. Po wyjęciu ich z marynaty nuggetsy obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30-35 minut. Podajemy z sosem jogurtowo-majonezowym.
Sałatka z kurczakiem
Składniki
filet z kurczaka
roszponka
rukola
pomidorki koktajlowe
awokado
olej do polania sałatki (np. lniany)
Filet z kurczaka kroimy w paski i marynujemy przez kilka godzin w marynacie z maślanki i przypraw. Po tym czasie układamy go w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25-30 minut. Tak przygotowanego kurczaka można wrzucić do mieszanki sałat i warzyw jeszcze kiedy jest ciepły, ale świetnie smakuje też na zimno.
Jeśli tak jak ja uwielbiacie kurczaka w każdej postaci, zachęcam do udziału w konkursie. Przygotujcie złotego kurczaka i zróbcie 2 zdjęcia: na jednym pokażcie gotową potrawę, a na drugim pusty talerz po posiłku. Następnie w kilka sekund połączcie te dwa zdjęcia na stronie konkursowej.
Na każdego, kto zgłosi się do konkursu, czeka nagroda gwarantowana, 10 zaproszeń na warsztaty kulinarne, 5 aparatów polaroid SNAP i 33 skrzynki z przyprawami.
Trzymam za Was kciuki!
Aż na 3 różne dania – szacunek ja bym nie miala takich pomyslów.
Taka ze mnie kucharka ze na 3 sposoby w zyciu bym nie zorbila. hihi
Wcale sie nie dziwie ze kosteczki zostaly obgryzione do cna 🙂 Wyglada apetycznie a co dopiero w smaku. 🙂
U mnie również, kurczak najlepiej smakujei zawsze cos mozna do niego skombionowac, bo wszystko pasuje. 🙂
schrupałabym takie kurczaki. knorr zawsze pomocny. nadaje smaku 🙂
Szkoda, że nie mogę spróbować na żywo. Firmy kurierskie dowożą na drugi dzień, wolę więc nie ryzykować, ale gdybyś tak Ty szybko dowiozła do mnie ? ymmmmmmmm
ymm ale smaczne jedzonko.
Kingo, na fb w wiadomosci pryw, podalam ci ekstra przepis na salatke z roszponki 😀 polecam.
Jakie uzylas platki do tych nuggetsow ?
Nuggetsy z ta roszponka ymmm robisz smaka z samego rana 🙂
Piękny serwis , gdzie kupiony?
Robilam wczoraj nózki 🙂 wyszly pyszne, dzieki za propozycje na niedzielny obiad. Wszyscy byli zachwyceni smakiem.
Odkąd pierwszy raz spróbowałam roszponki, teraz wyśmienicie pasuje do wszystkich dań. Nie tylko na zimno, ale wlasnie tak jak ty do takiego kurczaka z piekarnika 🙂
Do każdego przepisu jest inna przyprawa knorr ?
Powiem tak :
Propozycje nie do odrzucenia.
Tym bardziej że ja nie uznaje innego miesa niż białe.
Kurczak i to w trzech smakach . 🙂 ymmm wysmienicie to wyglada 🙂
Pieczesz bez przykrycia ?
Nigdy nie wiem czy zakryc folia czy mmoze nie.
Z pewnoscia na przyszly tydzie rezerwuje przepis od ciebie z tymi chrupiacymi nuggetsami. Moja rodzina uwielbia takie rzeczy.
To co lubię i cenię najbardziej, czyli szybko i bez duzej ilosci skladnikow. :D:D:D
Dzieki Kinga za te insporacje, mam juz 3 kolejne pomysly na obiad , aze kochamy kurczaki to tym bardziej.
JAk na piątek to słabo z miesem unikamy go w ten dzien, ale jutro, robie te nozki z maslanka 😀
Zdecydowanie z piekarniaka lepsze i w smaku i dla zdrowia, rzadko uzywam patelni i olejów. Wole z maselkiem do piekarnika na 20 minut i juz 🙂
jakoś nie mogę skórek z kurczaka, jaka by pyszna i doprawiona byla oraz chrupiaca, dla mnie zawsze to skorka i nie tknę.
Ten sosik do nuggetsów to jak robiłaś ?
Uwielbiam roszponkę, super pasuje do wszelakich dan z miesem, ale tez na lekko do salatek i warzyw. Chetnie skorzystam z twoich przepisow.
Maślanka do kurczaka? hmmm pierwsze slysze, ale sprobuję. Warto kosztowac i eksperymentowac w jedzeniu, mysle ze wyjdzie super.
Biorę udział w konkusie, jestem zapalona kucharka i ciagle szukam nowych smakow, dlatego takie warsztaty dla mnie idealne, i nie tylko. 🙂
świetnie, kurczak pod trzema postaciami 😀 fajne pomysly.
Dawno u nas kurczaka nie bylo, indyk kroluje, ale mysle ze taka przyprawa z knorra tez do indyka sie nada jak zloto 😉 w koncu to tez ptak ;P
coz moge napisac – mniam! taka nózke bym chetnie przyjela.
Rukola pyszna z granatem i truskawkami 🙂 polecam
Smacznie to wszystko wygląda.
Chcialoby sie takie pożreć w całości.
Czlowiek to jednak chytry na jedzenie,
a ja siedze w pracy jeszcze i mam takie smaki na cieplutki obiad.
u nas kurczaki to podstawa dzieci nie chca jesc miesa wieprzowego ani wolowego. musze im wymyslac rozne dania zeby nie konczylo sie wicznie na sosie z marchewka i kurczakiem. dzieki za pomysly.
O jej jak to wszystko smacznie wyglada. Salatka z kurczaka pycha !
Pysznie wygladaja te kurczaki , jestem bardzo ciekawa skamu tych naggetsów, moje dzieci uwielbiaja ale te z kfc.