Owoce powinny występować w Twoim menu codziennie. Są podstawą piramidy żywienia. Pobudzają enzymy trawienne i uodparniają organizm na choroby.
W mojej kuchni
przepisy kulinarne dla dzieci
Szpinak to warzywo, które powinno być częstym składnikiem Twoich posiłków. Bogaty w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, witaminę C , E, K, betakaroten, żelazo i witaminy z grupy B .
Jedz 5 posiłków dziennie. Spożywanie posiłków w równych odstępach czasu zapewnia dobre samopoczucie i właściwi poziom wydzielania insuliny, oraz brak skoków poziomu glukozy, co zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
W 5 dniu akcji podsuwam Wam pomysły moich blogujących koleżanek.
Płatki owsiane to źródło błonnika, witaminy B6 ( zapobiega anemii, poprawia pamięć i koncentrację), witaminy B1.Zawierają też żelazo, magnez, cynk i selen.
Nie zapomnij o warzywach. Są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Zbyt mała ilość warzyw w diecie to jeden z najczęściej popełnianych błędów żywieniowych.
Słodkie, mocno przetworzone płatki śniadaniowe zastąp domową granolą.
Zdrowe odżywianie to nie tylko dostarczenie odpowiedniej ilości składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To również ograniczenie, a nawet wyeliminowanie składników, które nam szkodzą.
Zupę porową gotowałam pierwszy raz, więc nie spodziewałam się tak rewelacyjnego smaku.