Dania tego typu pokazywałam już na blogu kilka razy.  W każdym przepisie składniki są inne, ale czas i sposób przygotowania prawie się nie zmieniają.  Indyk z warzywami to doskonały pomysł na  rodzinny obiad  lub szybki lunch do pracy.

Składniki

filet z indyka

1-2 łyżki oliwy

ulubione warzywa: np. papryka, cebula, fasolka szparagowa, marchewka, groszek

przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, tymianek, rozmaryn

1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

ryż brązowy lub kasza gryczana

warzywa

Filet z indyka dokładnie myjemy i kroimy na cienkie paseczki. Mięso podsmażamy przez kilka minut, następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w paseczki marchewkę. Po około 15 minutach dodajemy pozostałe warzywa, koncentrat pomidorowy i  dolewamy trochę wody. Wszystko dusimy pod przykryciem do czasu aż warzywa będą miękkie ( 30-40 minut).  Danie można podawać z ryżem lub kaszą. Smacznego!

filet-z-indyka

DSC_6755

DSC_6773

DSC_6784

indyk-z-warzywamii