Wskazówka
Szpinak to warzywo, które powinno być częstym składnikiem Twoich posiłków. Bogaty w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, witaminę C , E, K, betakaroten, żelazo i witaminy z grupy B . Betakaroten wraz z innymi przeciwutleniaczami bierze udział w profilaktyce przeciwnowotworowej, witaminy z grupy B obniżają poziom cholesterolu.
Szpinak dobrze jeść w towarzystwie produktów z dużą zawartością wapnia. Występujące w nim szczawiany mogą spowodować odwodnienie organizmu
Składniki
banan
gruszka
szklanka maślanki
szpinak ( świeży lub mrożony)
Koszt:10 zł
Czas: 10 min
Porcje: 4
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
Przelewamy do szklanek i koktajl gotowy
Fantastyczny przepis. Uwielbiamy szpinak, więc warto wypróbować w takiej wersji.
Coś czuję, że zmienię swoje nawyki.
Pysznie to wyzwanie u Ciebie wygląda.
Wchodzę w to!
Hmm ciekawy przepis, choć dla mnie to mieszanka wybuchowa. Ale spróbuję. Czy szpinak jest mocno wyczuwalny w tym koktajlu?
właśnie nie, wcale go nie czuć
Owszem szpinak jest zdrowy, jednak nie powinien być częstym składnikiem posiłków, szczególnie dziecka ze względu na wysoką zawartość szczawianów. Szczawiany wiążąc się z wapniem mogą powodować jego braki w organizmie. Ponadto mogą prowadzić do kamicy nerkowej.
„Często” nie znaczy codziennie, ale dobrze by było o nim nie zapominać. szpinak na talerzu powinien się pojawiać, ale też nie można przesadzać z jego ilością. Tutaj się z Tobą zgadzam
Wyglada naprawdę smacznie, brakuje mi tylko gruszek i juz bede sie delektowac 🙂
tylko skad gruszki?
Aga ze sklepu. W lutym z drzewa niestety nie zerwiemy. Moje mrożonki też już się kończą:(
Pielgrzymka po szpinak dzisiaj będzie 🙂
nie będziesz żałować. Pyszny ten koktajl:)
Ooo wszystkie składniki goszczą w mojej lodówce…myślę że to będzie nasz dzisiejszy podwieczorek 🙂
idealnie