Składniki
10 ziemniaków
bulion warzywny lub warzywno- mięsny
2 łyżki chrzanu
ząbek czosnku
2 cebule
imbir
sól
pieprz
suszona pietruszka
Koszt: 10 zł
Czas:30 minut
Porcje: 10
Ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy do wcześniej ugotowanego bulionu. Gotujemy aż zrobią się miękkie. W tym czasie cebulę podsmażamy z czosnkiem, następnie dodajemy je do garnka z zupą. Wszystko gotujemy jeszcze kilka minut, dodajemy chrzan i imbir ( smak imbiry nie należy do moich ulubionych, więc w naszej zupie jest go bardzo mało). Na koniec zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy sporą ilością pietruszki, pieprzu i odrobiną soli. Czasem podaję z jajkiem, innym razem z płatkami migdałowymi, które Lenka uwielbia.
Jeść mi się zachciało, wiem że to nieodpowiednia pora ale na wieczór taką zrobię i zjem przed snem. mmm :-**
Zupka wspaniała! Fantastyczny smak :-):-)
Nie jest napisane ile cebuli wrzucić do zupy .. A mam chęć jutro zrobić na obiad coś nowego 🙂
dodaj 2 cebule
mozna gdzies obejrzec wszystkie przepisy z 21dni Czy trzeba szukac w histori?
Uwielbiam! Niestety skład chrzanu ze słoika to tablica Mendelejewa 🙁
Hmmm… skoro to krem to należy ziemniaczki zblendować???
… godzina 21:59… głowa nie pracuje ze zmęczenia, więc zapomniałam o takim maleńkim szczególe. Dopiszę za chwilę:)