Uwierzycie jeśli powiem, że mniej czasu zajmie Wam przygotowanie tego chleba niż pojechanie po świeży bochenek do sklepu? Wystarczy odpowiednio wcześniej kupić składniki i zaplanować kiedy chcecie mieć gotowy, cieplutki chlebek. Wyobraźcie sobie, że rano budzi Was zapach pysznego chleba… i zabierajcie się do pracy.

Czas przygotowania 10 min ( pieczenie 3-4 godzin)

Do pieczenia używam wypiekacza do chleba Philips HD9020/40

Składniki

Ziarna i dodatki ( słonecznik, dynia, migdały, płatki owsiane, mak  itp)

DSC_2071

0,5 kg mąki pełnoziarnistej

DSC_2075

350 ml wody

DSC_2079

12 g drożdży

DSC_2100

5 g soli ( według przepisu, soli powinno być 14 g, ale zakładam, że chleb będą jadły dzieci więc zmniejszam ilość soli)

DSC_2138

Do pojemnika wlewamy wodę

DSC_2093

dodajemy mąkę, drożdże i sól

DSC_2119

DSC_2127

DSC_2110

DSC_2134

na koniec dodajemy ziarna

DSC_2150

Ustawienia wypiekacza: waga chleba 750 g, skórka zarumieniona. Uruchamiamy urządzenie i po 4 godzinach mamy gotowym chleb.

DSC_2161

Smacznego!

DSC_2185

DSC_2189