Domowe odpowiedniki sklepowych, niekoniecznie zdrowych słodyczy powoli stają się moją specjalnością. Czekolada, masło orzechowe, lody owocowe od dawna goszczą na naszym stole w domowych, superzdrowych wersjach. Dziś chcę się z wami podzielić moim nowym przepisem: domowa nutella – krem czekoladowo orzechowy, który zawróci wam i waszym dzieciom w głowach. Jest obłędnie pyszna i bardzo zdrowa. W naszym domu smarujemy nią naleśniki, jemy z chlebem lub dodajemy do owsianki. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do śniadań, ale o tym opowiem wam więcej już wkrótce.
Pięć składników…
Orzechy laskowe, czyli owoce leszczyny to przekąska kaloryczna, ale niezwykle zdrowa (100 g to aż 650 kcal). Jednak większość tych kalorii stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystnym rodzajem tłuszczów dla naszego organizmu. Zjedzenie 100 g orzechów laskowych pokrywa aż 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę E zwaną “witaminą młodości”. Ma ona korzystny wpływ na kondycję i koloryt skóry. Niedobory witaminy E objawiają się rozdrażnieniem, problemami z koncentracją i pamięcią.
Orzechy laskowe to bogate źródło magnezu, a więc wspomagają walkę ze stresem, problemami z bezsennością i skurczami mięśni. Dostarczają do organizmu witaminy z grupy B, a w szczególności B1, która odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego powinny się znaleźć w diecie kobiet w ciąży. Wysoka zawartość miedzi (100 g orzechów dwukrotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek), zapobiega anemii i ma silne działanie antyoksydacyjne. Jak sami widzicie… samo zdrowie. Orzechy laskowe kupicie w sklepie Agnex – cena za 0,5 kg – 25,9 zł (nieosiągalna w sklepie spożywczym).
Kakao, to źródło magnezu, chromu, potasu, żelaza, wapnia i cynku. Aż 10 % zawartości ziaren kakaowca to silne przeciwutleniacze. Kakao zmniejsza apetyt i ma pozytywny wpływ na nasze trawienie, działa antydepresyjnie i poprawia samopoczucie. Polecam ekologiczne, surowe kakao, którego ziarna przed zmieleniem zostały głęboko zamrożone (mielenie kriogeniczne), dzięki czemu zachowały maksymalną ilość składników odżywczych.
OLEJ KOKOSOWY NIERAFINOWANY TŁOCZONY NA ZIMNO, to kopalnia wielu składników. Znajdziemy w nim witaminę B2, B6, E, C, kwas foliowy, wapń, potas, fosfor żelazo. Jest źródłem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzmacnia odporność, wpływa na działanie układu pokarmowego, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Zawiera naturalne antyoksydanty: zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się skóry. Chroni ją także przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej zajrzyjcie tutaj: OLEJ KOKOSOWY
Miód ma bardzo silne właściwości antybakteryjne, dlatego bywa stosowany przy infekcjach. Odkryto, że ma działanie podobne do antybiotyków oraz pozwala walczyć ze stanami zapalnymi. Więcej o miodzie: PRAWDY I MITY O MIODZIE.
Mleko w wielu domach jest podstawą większości posiłków; nie zmienia to faktu, że od jakiegoś czasu jest to produkt budzący wiele kontrowersji. Powstało wiele opinii mówiących, że mleko nie powinno być spożywane przez osoby dorosłe. Nie zmienia to faktu, że mleko zwierzęce jest bogate w białko i wapń oraz korzystnie wpływa na stan kości, a więc jest szczególnie wskazane dla dzieci i osób starszych. Wszystko wskazuje na to, że picie mleka może wyrządzić więcej szkód niż pożytku jedynie w przypadku, gdy osoba je spożywająca jest uczulona na laktozę (Nietolerancja laktozy. Czy picie mleka szkodzi?). W wielu daniach mleko zwierzęce można zastąpić np. mlekiem migdałowym.
Domowa nutella
200 g orzechów laskowych
4 łyżki kakao
3 łyżki miodu
50 ml oleju kokosowego (roztopiony, wystudzony)
125 ml mleka zwierzęcego lub np. migdałowego (przegotowanego, wystudzonego)
Koszt składników: 20 zł
Orzechy podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10 minut. Pieczone orzechy nabiorą niesamowitego aromatu, do tego bez trudu pozbywamy się z nich skórki, której nie dodajemy do naszego kremu ze względu na jej gorzki smak.
Upieczone i obrane ze skórki orzechy ucieramy w robocie kuchennym na gładką masę. Do wykonania tej czynności wcale nie jest potrzebny bardzo drogi sprzęt, najzwyklejszy robot lub blender wystarczy. Do masy dodajemy kakao, miód, olej kokosowy, mleko i wszystko miksujemy jeszcze przez około 10 minut.
Nutellę przechowujemy w lodówce nie dłużej jak 4 dni. O ile w jakimś domu taki krem ma szansę przetrwać tak długo. U nas słoik jest pusty po 2 dniach.
Troche niescisly ten przepis, robilam w termomiksie i po 3 min normalnie sie zwarzylo, wystudzony olej oddzielil sie od masy orzechowo- kakaowo-miodowej. Dzisiaj pelna klapa, powtorze jutro, zobaczymy.
Poprawka do przeprzedniego komentarza: orzechy musza byc zimne, oleju kokosowego nie rozpuszczalam, dalam taki w tem. pokojowej i jak na moj smak 2 łyżki prawdziwego kako jest wystarczajaco plus szczypta soli, bez żadnego mleka, pyszny ?
Ja też zapytam skąd taka gładka konsystencja? mój mikser i blender były na granicy eksplozji- niestety malutkie grudki są nadal. Dzieciaki nawet nie spróbowały ;(
Użyłam tego robota philips: http://ladygugu.pl/swiatowy-dzien-pieczenia-2015-konkurs-kurierzy-kasi/
Zamiast oleju polecam awokado, a mleko nie jest w ogóle potrzebne jak ktoś nie używa. Koszt sie zmniejsza a walory smakowe i zdrowotne nie. Wersja podstawowa w ogóle jest tania i szybka: awokado, kakao i miód lub np daktyle czy inne ulubione słodziwo.
Dzisiaj robię 🙂 Dzieciaki się ucieszą!
ile wychodzi z takiej porcji?
Wygląda na grzechu wartą?. Muszę wypróbować.
Jak udało się uzyskać taka gładką konsystencję? Mi wyszła zupełnie inna i czuć zmielone orzechy- do tego orzechy nie obrazy się perfekcyjnie i smak tej upieczone skórki jest okropny…
A jest możliwe, żeby taka domowa Nutella wytrzymała trochę dłużej niż 4 dni, tak żeby można ją było wykorzystać jako prezent na święta?
Pozdrawiam.
Ja bym się obawiała o mleko, które jest w składzie. Nigdy nie testowałam jak długo przetrwa, bo w naszym domu znika bardzo szybko.
swietnie że taki przepis mozna zrobic tylko z 5 skladnikow i w tak latwy sposob, dzieki – moje dzieci to docenia.
W takim razie musze wypróbować. 😀
Wyszła mi pyszna, dziekuje gugu za przepis, juz nie ma słoiczka – dzieciaki pozarly w momencie jak powiedzialam ze moga jesc do woli 😉
Ile wychodzi takiej nutelli z tego przepisu, pytam bo umnie zniknie w mgnieniu oka.
jestem ciekawa bardzo jej smaku, musze koniecznie zrobic.
Takie to proste i zdrowe, sama przyjemność z jedzenia bez wyżutów sumienia.
Kingo! Dzieki za ten przepis, zrobilam i moje dzieci uwielbiaja, sama zakochalam sie w tym smaku. Teraz u nas kroloje na stole i nie tylko, juz widac dno w sloiku, czas chyba na kolejną porcje.
To co domowe to nie ze sklepu.
Nawet słodycze nie jest grzechem jeść 🙂
Uwielbiam orzechy laskowe. A już w nutelli pod taką postacią muszą spełniać swoja role podwójnie.
To co może spotkać mnie najlepszego kiedy wróce z pracy to właśnie nutella, dlatego z przyjemnościa zamienie tą ze sklepu na domowa 🙂
Robiliśmy w tym roku lody z twojego przepisu- pyszne wyszly. Teraz czas na nutelle, to co moje dzieciaki uwielbiaja najbardziej…..
tylko z 5 składników mozna wyczarować taki miod na podniebienie, nawet lepsze niz miod.
Mleko migdałowe pycha- sprawdzone u mnie w wszelkich deserach do naleśników – ymmmm
4 dni to o 3 za dlugo zeby przeżyla w lodowce, przynajmniej w naszej rodzinie, gdzie wszyscy lubia nutelle.
Moja ulubiona ….. Sięgam odkąd pamiętam, zawsze z usmiechem na twarzy 🙂
Jestem bardzo ciekawa jak smakuje.
Hmmm mocno odbiega od tej ze sklepu ?
To musi być pyszne!
Nie ma szans, robie jutro!
Olej kokosowy gdzie kupujesz ?
No i właśnie tym madrym stwierdzeniem zakonczylas wpis. Bo ktos mi bedzie wmawial ze mleko szkodzi , jak ja nie mam uczulenia na laktoze to dlaczego mam go nie pic. A najczesciej mowia to osoby ktore same zamiast mleka wybieraja piwo ,albo oranzade farbowaną z kiosku ruchu 😉
Cena za orzechy naprawde przystepna.
Nie spotkałam sie z tanszymi na rynku spozywczym.
takie zdrowe slodycze moge jesc 🙂
Ciekwe jakby smakowalam np. z orzechami wloskimi ktore mam z tego sezonu z wlasnego drzewa.
Zainteresował mnie ten sklep do ktorego odnosisz sie w poscie.
Dawno takiego szukalam, bo czesto kupuje eko produkty i nie zawsze sa one sprawdzone. Przyprawy czy suche produkty warto , dzieki.
takie to proste w wykonaniu a ja kupuje na potege w sklepie.
moje dzieci uwielbiają a i ja nie pogardze.
jak w domu nie ma nic na slodko a ja jestem wlasnie w tym okresie… lyzkami zajadam. 🙂
Wyglądem kusi 🙂
Jak słysze o nutelli to mam dreszcze, tak uwielbiam. Jak byłam w okresie mlodzienczym i potrzebowalam duzo kalorii zjadalam caly sloik, iczywiscie taki ze sklepu.
A gdzie mozna zobaczyc aukcje z ciuszkami Lenki? ☺
P.S. Wysyłałaś może już ubrania Lenki z poprzednich aukcji? (tym razem czekamy na sukienkę w ptaszki <3 😀 )
Kochana, wyślę wszystko w czwartek. Wyskoczyliśmy na mały wypad rodzinny i nie ma nas w domu. Czekam też do zakończenia wszystkich aukcji.
OK, to przyjdzie nam jeszcze ciut poczekać, żeby zobaczyć sukieneczkę na żywo 😉 Przy okazji postuluję znów o aukcje „kup teraz” żeby się nie zastanawiać w co najlepiej zainwestować, tylko żeby jedna osoba mogła wybrać opcję kuriera żeby tylko raz płacić a móc wybrać przy okazji kilka ciuszków 😀
P.S. Udanego pobytu gdzieś tam w świecie 😉
OK. Przy okazji postuluję znów o aukcje „kup teraz” żeby się nie zastanawiać w co najlepiej zainwestować, tylko żeby jedna osoba mogła wybrać opcję kuriera żeby tylko raz płacić a móc wybrać przy okazji kilka ciuszków 😀
P.S. Udanego pobytu gdzieś tam w świecie 😉
Super, łapię przepis 😉 Jeszcze „tylko” jakieś 2-3 lata i może uzbieram te 200g orzechów z mojej ogrodowej leszczyny 😉
:)powodzenia