Uwielbiam domową lemoniadę. Zapach świeżej mięty zerwanej z mojego ogródka to chyba jeden z moich ulubionych zapachów lata. Mięty nie brakuje w mojej kuchni również zimą, ale kiedy temperatura spada poniżej zera, orzeźwiające napoje zastępujemy raczej tymi rozgrzewającymi. Domową lemoniadę bez najmniejszego problemu przygotuje każdy. W mojej lemoniadzie nie ma cukru, kiedy tylko mogę zastępuję go miodem.
Składniki
2 cytryny
2 łyżki miodu ( lub więcej jeśli uznamy, że lemoniada jest zbyt kwaśna)
woda mineralna
świeża mięta
kostki lodu
maliny
Cytryny myjemy i obieramy ze skórki. Zdaję sobie sprawę, że jeśli nie obierzemy cytryny, plasterki pływające w lemoniadzie, będą się prezentowały dużo lepiej, jednak ze względu na szkodliwe substancje. które znajdują się na skórce owoców, lepiej tej skórki się pozbyć. Jedną cytrynę wyciskamy, drugą kroimy i wrzucamy do dzbanka. Dolewamy wody, wrzucamy miętę i kostki lodu. Wszystko słodzimy miodem. Gotowe w kilka minut.
jak już lemoniada to nie zimna. mam bol gardla i boje sie teraz rozchorowac. ciepła tez jest smaczna 🙂
moja rodzinka wypiła w sekunde cały dzban! byłam pod wrazeniem, czuje ze w to lato to bedzie nasz HIT !
nie mam miodu 🙁 muszę dodać cukru 🙁
wyglada rewelka! skusze sie i zrobie na popoludnie
zrobilam dzis i dodalam grejfruta – pycha
Zdjęcia mówią wszystko – musi byc smaczna!
NIe ma to jak domowe orzeźwienie w to upalne lato
moj przepis to : cytryna, limonka, lod, mieta i cukier – pysznotka:D
Cytryna na lato – IDEALNA!
Kupiłam wczoraj specjalnie maliny zeby zrobic taka lemoniade, wyszla prze smakowicie 🙂
Pycha robię taka sama z tą różnica, że bez malin. Ale wypróbuje i z malinami czemu nie.
Wszystkie składniki mam, pędze do kuchni:D
Agusia, w twoim stanie to lepiej idź powoli, nie szalej:)
Ja miętę dodaję do bardzo wielu rzeczy. Jest super! Sama woda przegotowana z miętą smakuje pysznie
Świeża mięta jest rewelacyjna na takie gorące dni
Idę po składniki do sklepu i też sobie taka zrobię 🙂
zamiast cytryny polecam też pomarańcze! albo i to i to 🙂 i nie dodaje cukru. wówczas ma taki genialny kwaskowy smak!
Ooo, ja też taką robię – tylko nie dosładzam niczym. Jest idealna nie tylko na upały. Dla mnie mięta + cytryna to połączenie idealne :)A co do skórki z cytryny, to ja nie tykam w ogóle żadnych napoi jak widzę, że cytryna pływa nieobrana – na powierzchni od razu widać taką kolorową chemiczną warstewkę… blehhhh
Ymmm aż mi ślinka leci i aż chce mi się pić! Ide zrobie to samo, kurczę nie mam malin! Może bez nich też będzie ok 🙂
Siedzę przed komputerem, upał za oknem, patrze na Twojego nowego posta lemoniadowego i robie się spragniona ..
pycha:D:D
Robie podobnie, tylko nie dodaje malin i zamiast miodu daje – wstyd pisac – cukier! :/ ale dobra jest 🙂
Uwielbiam takie napoje!
Mega orzeźwiający napój ! W sam raz na takie upalne dni dla calej rodzinki
No i idę robić lemoniadę 🙂