Uwielbiam domową lemoniadę. Zapach świeżej mięty zerwanej z mojego ogródka to chyba jeden z moich ulubionych zapachów lata.  Mięty nie brakuje w mojej kuchni również zimą, ale kiedy temperatura spada poniżej zera, orzeźwiające napoje zastępujemy raczej tymi rozgrzewającymi.  Domową lemoniadę bez najmniejszego problemu przygotuje każdy. W mojej lemoniadzie nie ma cukru, kiedy tylko mogę zastępuję go miodem.

Składniki

2 cytryny

2 łyżki miodu ( lub więcej jeśli uznamy, że lemoniada jest zbyt kwaśna)

woda mineralna

świeża mięta

kostki lodu

maliny

cytryny

Cytryny myjemy i obieramy ze skórki. Zdaję sobie sprawę, że jeśli nie obierzemy cytryny, plasterki pływające w lemoniadzie, będą się prezentowały dużo lepiej, jednak ze względu na szkodliwe substancje. które znajdują się na skórce owoców, lepiej tej skórki się pozbyć. Jedną cytrynę wyciskamy, drugą kroimy i  wrzucamy do dzbanka. Dolewamy wody, wrzucamy miętę i kostki lodu. Wszystko słodzimy miodem.  Gotowe w  kilka minut.

domowa-lemoniada