Biała dieta to bardzo ważny element wybielania zębów. Jeśli nie jesteście gotowe, żeby się do niej dostosować, ta metoda nie jest dla was! Mnie w ustaleniu diety pomogła Agnieszka Gawlicka, którą część z was pewnie dobrze już zna. Aga jest dietetykiem i blogerką (tu wrzucam wam link do jej bloga rodzinneokruszki.pl). Postarała się, żeby było biało i możliwie smacznie. Poza tym, biała dieta brzmi całkiem przyjemnie, prawda? No, ale… przez cały okres wybielania nie myślałam o niczym innym, jak o tym, żeby się wreszcie porządnie nażreć!
Zaczęło się niewinnie. Kasza jaglana na mleku z bananem, ryż z jogurtem naturalnym, pierś z kurczaka z cukinią i ryżem, sałatka z dorsza. Później poszły w ruch takie dania, jak ryż z warzywami pod białą pierzynką, frytki z selera, ziemniaki i kalafior pieczone z sosem czosnkowym, krewetki na masełku z czosnkiem. Brzmi bardzo zdrowo, apetycznie i smacznie. Ale mnie już naprawdę brakowało siły i miałam ochotę na dietę bardziej czarną, no… chociaż czerwoną.
Więcej o wybielaniu zębów w domu, moich efektach i wrażeniach przeczytacie tutaj: wybielanie zębów w domu: moje wrażenie i efekty.
.
Biała dieta Menu
Po każdym posiłku woda mineralna niegazowana 250ml
I dzień
Śniadanie: Kasza jaglana na mleku z bananem
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotować na mleku. Ilość mleka zależy od konsystencji, jaką lubisz. Jeśli luźniejszą- dodaj mniej mleka. Pół dojrzałego banana wkrój do kaszy jaglanej.
II śniadanie: Ryż z jogurtem naturalnym
Składniki:
– 50 g ryżu (1/2 woreczka)
– jogurt 150g (opakowanie)
Ryż ugotuj wg przepisu (do miękkości), dodaj jogurt naturalny.
Obiad: Mięso z piersi kurczaka z gotowaną cukinią i ryżem.
Składniki:
-mięso z piersi kurczaka (1 filet)
– cukinia (1szt. ok. 200g)
– ryż 50g
Podwieczorek
Banan i jogurt naturalny
Kolacja: Sałatka z dorsza
Składniki:
– 100g gotowanego (bez przypraw / do smaku ew sól) dorsza
– cukinia ok.50g (maly kawałek)
– ogórek bez skórki (1/3 szt)
– jogurt naturalny 2 łyżki
– 1 kromka pszennego, jasnego pieczywa (30g)
Przygotowanie:
Składniki ryba, pokrojony w kostkę ogórek bez skórki, cukinia gotowana pokrojona w kosteczkę – delikatnie połączyć ze sobą; dodać jogurt i całość delikatnie wymieszać. Podawać z kromką pszennego, jasnego pieczywa
II dzień
Śniadanie: Biały twaróg z ogórkiem i pieczywem pszennym
Składniki:
– 150 g twarożku wiejskiego
– 1/2 ogórka obranego ze skórki
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– sól
– 1 kromka pieczywa pszennego, jasnego
Przygotowanie:
Obierz ogórki ze skórki. Pokrój w drobną kostkę i dodaj do twarożku. Do całości dodaj jogurt. Posól do smaku.
II Śniadanie: Koktajl – banan z jogurtem naturalnym
Składniki:
– 1 dojrzały banan
– 150g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Obrany banan pokrój na plastry, przełóż do miseczki i polej jogurtem.
Obiad: Ryż zapiekany z białymi warzywami pod białą pierzynką
Składniki:
– ryż 50g (1/2 woreczka)
– kalafior (1/3 małej szt.)
– cukinia (bez skórki) (1/2)
– bakłażan (bez skórki) (1/2)
– 50 ml śmietanki (12%)
– trzy łyżki kwaśnej śmietany
– sól
– pieprz
– olej
Przygotowanie:
Ugotowany ryż wymieszać z podsmażonymi na oleju warzywami. Dodać śmietanki, śmietany, soli i pieprzu do smaku. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 30 minut.
Podwieczorek: Frytki z selera
Składniki:
– seler
– oliwa z oliwek
– sól
Przygotowanie:
Obrany seler pokroić w paseczki i wymieszać z oliwą i solą. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, piec około 30 minut.
Kolacja: Ziemniaki i kalafior pieczone z sosem czosnkowym
Składniki:
– 0,5 kg ziemniaków (około 5 szt.)
– 140 ml gęstej śmietany (12%)
– sól
– oliwa
– ząbek czosnku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki przekroić na pół i ułożyć na blasze (pokrytej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem), posypać solą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (około 45 minut). Po 20 minutach pieczenia przewrócić je na drugą stronę. Sos (przecisnąć czosnek przez praskę, następnie wymieszać ze śmietaną i dodać soli do smaku). Upieczone ziemniaki wyłożyć na talerz i polać sosem.
III dzień
Śniadanie: Kanapka
Składniki
– 2 kromki pieczywa jasnego, pszennego
– ser twarogowy
– ogórek zielony bez skórki
II śniadanie: Kanapka rybna
Składniki
– 1kromka pieczywa pszennego, jasnego
– plaster łososia wędzonego
Obiad: Naleśniki z twarogiem i bananami.
Składniki:
Naleśniki: mąka, mleko, woda gazowana, szczypta soli, jajko
Farsz:
– 300 g twarogu
– banany (2 szt. dojrzałe)
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 cukier waniliowy
– cukier puder
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać obrane banany, cukier waniliowy oraz jogurt. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę. Naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć i posypać cukrem pudrem.
Podwieczorek: Maślanka
Kolacja: Krewetki
Składniki:
– krewetki
– masło
– ząbek czosnku
– kromka pieczywa pszennego, jasnego
Przygotowanie:
Na odrobinie masła podusić czosnek. Dodać krewetki, dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z pieczywem.
IV dzień
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku z bananem
Składniki:
– płatki owsiane 50g (4 łyżki)
– otręby wsiane 20g (2 łyżki)
– banan (1 dojrzała sztuka)
II Śniadanie: Twarożek z rzodkiewką
Składniki:
– twarożek 100g
– rzodkiewka 5 sztuk
– śmietana (jeśli chcesz do smaku)
– kromka pszennego, jasnego pieczywa
Obiad: Pieczony pstrąg, ziemniaki z wody i surówka z białej kapusty
Składniki:
– świeży pstrąg
– sól / pieprz
– ząbek czosnku
– masło
– ziemniaki 0,6 kg (3 szt.)
– surówka z białej kapusty (300g)
Przygotowanie:
Rybę oczyść, opłucz. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wyłóż nim środek ryby. Solą i pieprzem dodaj smaku wewnątrz i na zewnątrz. Rybę przetrzyj masłem, zawiń w folię aluminiową. Piecz w 180 st. C przez około 45 minut. Na ostatnie 15 minut przed wyciągnięciem – możesz uchylić folię aluminiową, jeśli lubisz ciut bardziej przypieczoną rybę. Ziemniaki gotuj w wodzie. Surówka z białej kapusty bez dodatków innych, kolorowych warzyw. Ewentualnie może być por.
Podwieczorek: Ryż na słodko
Składniki:
– ryż 50g
– mleko
– cukier waniliowy
Kolacja: Makaron z serem twarogowym, odrobiną śmietany i gotowaną cukinią
Składniki:
– makaron
– ser twarogowy 100g
– śmietana (do smaku)
– gotowana cukinia (1/2 szt.)
Przygotowanie: Makaron ugotuj do miękkości, odcedź. Do swojej porcji dodaj ser twarogowy wcześniej przygotowany z odrobiną śmietany. Na całość połóż kosteczki gotowanej do miękkości cukinii.
V dzień
Śniadanie: Białka jaj faszerowane sałatką rybną z warzywami
Składniki:
– białka jaj z 2 szt.
– dorsz gotowany / lub inna ryba
– ogórek zielony bez skorki
– rzodkiewka bez skórki
– jogurt naturalny 2 łyżki
– kromka chleba pszennego, jasnego
Przygotowanie: Składniki posiekać, dobrze wymieszać i połączyć jogurtem naturalnym. Wypełnić białka jaj farszem. Podawać z kromką jasnego, pszennego chleba.
II śniadanie
Biały koktajl
Składniki:
– jogurt naturalny 180ml
– wiórki kokosowe 100g (5 pełnych łyżek)
– banan (1 duża dojrzała szt)
Obiad: Pieczony kurczak z ziemniakami puree i surówką z białej kapusty
Składniki:
– filet z kurczaka (1 szt)
– surówka z pora i białej kapusty
– ziemniaki duszone z dodatkiem mleka i masła
Przygotowanie:
Filet natrzeć delikatnie solą i pieprzem, piec w rękawie przez 30-40minut.Podawać bez skóry (!). Ziemniaki gotować do miękkości i dusić z odrobiną mleka oraz łyżeczką masła.
Podwieczorek
Kanapka z białym quacamole
Składniki:
– kromka pieczywa pszennego, jasnego
– 1/2 awokado + sól + pieprz (bez limonki)
Kolacja: Pasta z białych warzyw
Składniki:
– kalafior 1/3 szt
– cukinia 1/2 szt.
– rzepa 1/2 szt.
– pieczywo pszenne, jasne
Przygotowanie:
Warzywa gotować do miękkości, połączyć łyżką jogurtu naturalnego. Podawać z janym, pszennym pieczywem.
VI dzień
Śniadanie: Chia na mleku kokosowym z wiórkami kokosowymi
Składniki:
– chia (4 pełne łyżki)
– wiórki kokosowe
– mleko kokosowe (pełen kubek)
Przygotowanie:
Chia z wiórkami kokosowymi gotować w mleku kokosowym; odstawić porcję do lodówki, aż stężeje.
II śniadanie: kanapka z twarogiem i ogórkiem
Składniki:
– 2 kromki pieczywa pszennego, jasnego
– twaróg 100g
– ogórek zielony bez skórki 1/2 szt.
Obiad: Łosoś pieczony, gotowany kalafior i frytki z ziemniaków
Składniki:
– łosoś porcja
– 1/4 kalafiora
– 0,3 kg ziemniaków (3 szt.)
Przygotowanie: łososia piec w piekarniku pod przykryciem; doprawiony solą. Kalafiora gotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki obrać, pokroić na „frytki”. Skropić odrobiną oliwy z oliwek i posolić. Jeśli masz ochotę możesz przygotować sos czosnkowy na bazie jogurtu i czosnku.
Podwieczorek: Warzywa maczane w białym sosie
Składniki:
– surowy ogórek bez skórki
– rzodkiewka bez skórki (6 kulek)
– sparzony kalafior (3 różyczki)
– sos jogurtowy z czosnkiem, odrobiną śmietany, cukru i soli (do smaku)
Przygotowanie:
Składniki na sos wymieszaj ze sobą. Jeśli oczekujesz sosu bardziej gęstego dołóż łyżeczkę majonezu. Warzywa pokrój w słupki, a kalafior sparz. Maczaj w sosie.
Kolacja: Delikatnie pieczone grzanki z mozzarellą
Składniki:
– bagietka / bułka
– mozzarella kulka
– opcjonalnie warzywa białe
Przygotowanie: Bułkę / bagietkę pokrój w plastry (o grubości, jakiej chcesz jeść grzanki), delikatnie przesmaruj masłem. Obłóż plasterkami mozzarelli. Zapiecz w piekarniku.
VII dzień
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku z bananem i wiórkami kokosowymi
Składniki:
– płatki owsiane 50g (4 łyżki)
– wiórki kokosowe (1 łyżka)
– banan (1 dojrzała szt.)
– zimne mleko 300ml (kubek)
II śniadanie: Pasta rybna
Składniki:
– tuńczyk zwody
– białko z 1 jaja
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– ogórek zielony bez skórki
– 1 kromka pszennego, jasnego pieczywa
Przygotowanie: składniki drobno pokroić i wymieszać. Połączyć za pomocą jogurtu naturalnego. Podawać z kromką pieczywa pszennego, jasnego.
Obiad: Pierogi z białym serem
Podwieczorek: Kanapka z serem kozim i rzodkiewką
Składniki:
– kromka pieczywa pszennego, jasnego
– ser kozi (3 plastry)
– rzodkiewka 4 kulki bez skórki
Kolacja: Krewetki na masełku z czosnkiem
Co z barwnikami wypisanymi na produktach. ? Sa jakies ktorych unikac?
Nie wiem czy dobrze mi sie wydaje ale diala dieta najbardziej surowa ma byc na 48 h po zabiegu, potem dolacza sie inne produkty stopniowo, np wedline z drobiu , pasztet, wiec chyba nie jest tak zle? no chyba ze sie myle.
a pasztety drobiowe mozna jesc ?
Pieczarki ? Mozna?
Z tego co wiem to mozna sobie fajnie zorganizowac ta diete, tylko trzeba dokladnie wiedziec co mozna, no i miec sily na gotowanie specjalnie dla siebie.
Można przy tej diecie pić gazowaną wodę mineralną?
Można zupę z białych warzyw, taki np krem z pietruszki z cukinia cebulka, maslem ?
a jajka? mozna, jakas wedlina biala? kurczak? kurde tak bez miesa to nie wiem czy dam rade.
kasza jaglana z bananem brzi calkiem super. chyba zrobie mimo iz nie mam bialej diety i nie planuje nigdy miec.
Super tego mi trzeba, dzieki za ten spis. Mam nadzieje ze nie umre z glodu 🙂