Wiem, że uwielbiacie moje szybkie przepisy na domowe ciasta i desery. Niestety mam dla was złą wiadomość: ten przepis na domowe rogaliki drożdżowe nie należy do szybkich, ale zapewniam Was, że warto poświęcić te pół godziny bo rogaliki są przepyszne.

 

Do zrobienia rogalików będziecie potrzebować:

650 g mąki pszennej

250- 270 ml ciepłego mleka

120-130 g masła

30 g drożdży

4 łyżki cukru (używam powidła bez dodatku cukru)

1 słoiczka powidła (najlepiej śliwkowego i bez dodatku cukru)

szczypty soli

3 całe jajka + żółtko do posmarowania rogalików przed pieczeniem

 

W dużej misce mieszamy ciepłe 150 ml mleka, drożdże, 3 łyżki cukru i 4 łyżki mąki. Po dokładnym połączeniu składników miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (lub do czasu, kiedy zaczyn podwoi swoją objętość). W moim domu zazwyczaj najcieplejszym miejscem jest delikatnie nagrzany piekarnik.

Jak zrobić ciasto drożdżowe?

jak zrobic ciasto drozdzoweKiedy widzimy, że zaczyn jest już gotowy, w innej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, jajka, masło roztopione w mleku, którego nie użyłyśmy do zrobienia zaczynu (mieszanka ma być ciepła, nie gorąca) i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy w misce przez około 5-10 minut (ja dla ułatwienia używam robota kuchennego). Po tym czasie z ciasta firmujemy kulę, która przekładamy do naczynia bardzo delikatnie posmarowanego olejem i posypanego mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (po około 30-45 minutach ciasto powinno być gotowe).

ciasto drozdzowe przepisI na tym etapie kończy się moja perfekcja bo niestety krojenie trójkątów na rogaliki nie jest moją mocną stroną. Internety mówią, że ciasto należy podzielić na trzy części, które następnie trzeba rozwałkować na prostokąty o bokach 35×20 cm. U mnie w praktyce niestety wygląda to tak, że każdy rogalik ma inną wielkość.  Ale na szczęście wszystkie smakują równie cudownie.

Nadzienie nakładamy mniej więcej na środku trójkąta, który następnie zwijamy w rogalik.

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Pieczemy aż się zarumienią, czyli zazwyczaj ok 15-18 minut.

rogaliki drozdzowe
domowe rogaliki

Gotowe!