Biała dieta to bardzo ważny element wybielania zębów. Jeśli nie jesteście gotowe, żeby się do niej dostosować, ta metoda nie jest dla was! Mnie w ustaleniu diety pomogła Agnieszka Gawlicka, którą część z was pewnie dobrze już zna. Aga jest dietetykiem i blogerką (tu wrzucam wam link do jej bloga rodzinneokruszki.pl).  Postarała się, żeby było biało i możliwie smacznie. Poza tym, biała dieta brzmi całkiem przyjemnie, prawda? No, ale… przez cały okres wybielania nie myślałam o niczym innym, jak o tym, żeby się wreszcie porządnie nażreć!

Zaczęło się niewinnie. Kasza jaglana na mleku z bananem, ryż z jogurtem naturalnym, pierś z kurczaka  z cukinią i ryżem, sałatka z dorsza. Później poszły w ruch takie dania, jak ryż z warzywami pod białą pierzynką, frytki z selera, ziemniaki i kalafior pieczone z sosem czosnkowym, krewetki na masełku z czosnkiem. Brzmi bardzo zdrowo, apetycznie i smacznie. Ale mnie już naprawdę brakowało siły i miałam ochotę na dietę bardziej czarną, no… chociaż czerwoną.

Więcej o wybielaniu zębów w domu, moich efektach i wrażeniach przeczytacie tutaj: wybielanie zębów w domu: moje wrażenie i efekty.

.

Biała dieta Menu

Po każdym posiłku woda mineralna niegazowana 250ml

I dzień

Śniadanie: Kasza jaglana na mleku z bananem

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotować na mleku. Ilość mleka zależy od konsystencji, jaką lubisz. Jeśli luźniejszą- dodaj mniej mleka. Pół dojrzałego banana wkrój do kaszy jaglanej.

II śniadanie: Ryż z jogurtem naturalnym 

Składniki:

– 50 g ryżu  (1/2 woreczka)

– jogurt 150g (opakowanie)

Ryż ugotuj wg przepisu (do miękkości), dodaj jogurt naturalny.

Obiad: Mięso z piersi kurczaka z gotowaną cukinią i ryżem.

Składniki:

-mięso z piersi kurczaka (1 filet)

– cukinia (1szt. ok. 200g)

– ryż 50g

Podwieczorek

Banan i jogurt naturalny

Kolacja: Sałatka z dorsza

Składniki:

– 100g gotowanego (bez przypraw / do smaku ew sól) dorsza

– cukinia ok.50g (maly kawałek)

– ogórek bez skórki (1/3 szt)

– jogurt naturalny 2 łyżki

– 1 kromka pszennego, jasnego pieczywa (30g)

Przygotowanie:

Składniki ryba, pokrojony w kostkę ogórek bez skórki, cukinia gotowana pokrojona w kosteczkę – delikatnie połączyć ze sobą; dodać jogurt i całość delikatnie wymieszać. Podawać z kromką pszennego, jasnego pieczywa

II dzień

Śniadanie: Biały twaróg  z ogórkiem i pieczywem pszennym

Składniki:

– 150 g twarożku wiejskiego

– 1/2 ogórka obranego ze skórki

– 2 łyżki jogurtu naturalnego

– sól

– 1 kromka pieczywa pszennego, jasnego

Przygotowanie:

Obierz ogórki ze skórki. Pokrój w drobną kostkę i dodaj do twarożku. Do całości dodaj jogurt. Posól do smaku.

II Śniadanie: Koktajl – banan z jogurtem naturalnym

Składniki:

– 1 dojrzały banan

– 150g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Obrany banan pokrój na plastry, przełóż do miseczki i polej jogurtem.

Obiad:  Ryż zapiekany z białymi warzywami pod białą pierzynką

Składniki:

– ryż 50g (1/2 woreczka)

– kalafior (1/3 małej szt.)

– cukinia (bez skórki) (1/2)

– bakłażan (bez skórki) (1/2)

– 50 ml śmietanki (12%)

– trzy łyżki kwaśnej śmietany

– sól

– pieprz

– olej

Przygotowanie:

Ugotowany ryż wymieszać z podsmażonymi na oleju warzywami. Dodać śmietanki, śmietany, soli i pieprzu do smaku. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 30 minut.

Podwieczorek: Frytki z selera

Składniki:

– seler

– oliwa z oliwek

– sól

Przygotowanie:

Obrany seler pokroić w paseczki i wymieszać z oliwą i solą. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, piec około 30 minut.

 Kolacja: Ziemniaki i kalafior pieczone z sosem czosnkowym

Składniki:

– 0,5 kg ziemniaków (około 5 szt.)

– 140 ml gęstej śmietany (12%)

– sól

– oliwa

– ząbek czosnku

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki przekroić na pół i ułożyć na blasze (pokrytej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem), posypać solą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (około 45 minut). Po 20 minutach pieczenia przewrócić je na drugą stronę. Sos (przecisnąć czosnek przez praskę, następnie wymieszać ze śmietaną i dodać soli do smaku). Upieczone ziemniaki wyłożyć na talerz i polać sosem.

III dzień

Śniadanie: Kanapka

Składniki

– 2 kromki pieczywa jasnego, pszennego

– ser twarogowy

– ogórek zielony bez skórki

II śniadanie: Kanapka rybna

Składniki

– 1kromka pieczywa pszennego, jasnego

– plaster łososia wędzonego

Obiad: Naleśniki z twarogiem i bananami.

Składniki:

Naleśniki: mąka, mleko, woda gazowana, szczypta soli, jajko

Farsz:

– 300 g twarogu

– banany (2 szt. dojrzałe)

– 2 łyżki jogurtu naturalnego

– 1 cukier waniliowy

– cukier puder

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać obrane banany, cukier waniliowy oraz jogurt. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę. Naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć i posypać cukrem pudrem.

Podwieczorek: Maślanka

Kolacja: Krewetki

Składniki:

– krewetki

– masło

– ząbek czosnku

– kromka pieczywa pszennego, jasnego

Przygotowanie:

Na odrobinie masła podusić czosnek. Dodać krewetki, dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z pieczywem.

IV dzień

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku z bananem

Składniki:

– płatki owsiane 50g (4 łyżki)

– otręby wsiane 20g (2 łyżki)

– banan (1 dojrzała sztuka)

II Śniadanie: Twarożek z rzodkiewką

Składniki:

– twarożek 100g

– rzodkiewka 5 sztuk

– śmietana (jeśli chcesz do smaku)

– kromka pszennego, jasnego pieczywa

Obiad: Pieczony pstrąg, ziemniaki z wody i surówka z białej kapusty

Składniki:

– świeży pstrąg

– sól / pieprz

– ząbek czosnku

– masło

– ziemniaki 0,6 kg (3 szt.)

– surówka z białej kapusty (300g)

Przygotowanie:

Rybę oczyść, opłucz. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wyłóż nim środek ryby. Solą i pieprzem dodaj smaku wewnątrz i na zewnątrz. Rybę przetrzyj masłem, zawiń w folię aluminiową. Piecz w 180 st. C przez około 45 minut. Na ostatnie 15 minut przed wyciągnięciem – możesz uchylić folię aluminiową, jeśli lubisz ciut bardziej przypieczoną rybę. Ziemniaki gotuj w wodzie. Surówka z białej kapusty bez dodatków innych, kolorowych warzyw. Ewentualnie może być por.

Podwieczorek: Ryż na słodko

Składniki:

– ryż 50g

– mleko

– cukier waniliowy

Kolacja: Makaron z serem twarogowym, odrobiną śmietany i gotowaną cukinią

Składniki:

– makaron

– ser twarogowy 100g

– śmietana (do smaku)

– gotowana cukinia (1/2 szt.)

Przygotowanie: Makaron ugotuj do miękkości, odcedź. Do swojej porcji dodaj ser twarogowy wcześniej przygotowany z odrobiną śmietany. Na całość połóż kosteczki gotowanej do miękkości cukinii.

V dzień

Śniadanie: Białka jaj faszerowane sałatką rybną z warzywami

Składniki:

– białka jaj z 2 szt.

– dorsz gotowany / lub inna ryba

– ogórek zielony bez skorki

– rzodkiewka bez skórki

– jogurt naturalny 2 łyżki

– kromka chleba pszennego, jasnego

Przygotowanie: Składniki posiekać, dobrze wymieszać i połączyć jogurtem naturalnym. Wypełnić białka jaj farszem. Podawać z kromką jasnego, pszennego chleba.

II śniadanie 

Biały koktajl

Składniki:

– jogurt naturalny 180ml

– wiórki kokosowe 100g (5 pełnych łyżek)

– banan (1 duża dojrzała szt)

Obiad: Pieczony kurczak z ziemniakami puree i surówką z białej kapusty

Składniki:

– filet z kurczaka (1 szt)

– surówka z pora i białej kapusty

– ziemniaki duszone z dodatkiem mleka i masła

Przygotowanie:

Filet natrzeć delikatnie solą i pieprzem, piec w rękawie przez 30-40minut.Podawać bez skóry (!). Ziemniaki gotować do miękkości i dusić z odrobiną mleka oraz łyżeczką masła.

Podwieczorek

Kanapka z białym quacamole

Składniki:

– kromka pieczywa pszennego, jasnego

– 1/2 awokado + sól + pieprz  (bez limonki)

Kolacja: Pasta z białych warzyw

Składniki:

– kalafior 1/3 szt

– cukinia 1/2 szt.

–  rzepa 1/2 szt.

– pieczywo pszenne, jasne

Przygotowanie:

Warzywa gotować do miękkości, połączyć łyżką jogurtu naturalnego. Podawać z janym, pszennym pieczywem.

VI dzień

Śniadanie: Chia na mleku kokosowym z wiórkami kokosowymi

Składniki:

– chia (4 pełne łyżki)

– wiórki kokosowe

– mleko kokosowe (pełen kubek)

Przygotowanie:

Chia z wiórkami kokosowymi  gotować w mleku kokosowym; odstawić porcję do lodówki, aż stężeje.

II śniadanie: kanapka z twarogiem i ogórkiem 

Składniki:

– 2 kromki pieczywa pszennego, jasnego

– twaróg 100g

– ogórek zielony bez skórki 1/2 szt.

Obiad: Łosoś pieczony, gotowany kalafior i frytki z ziemniaków

Składniki:

– łosoś porcja

– 1/4 kalafiora

– 0,3 kg ziemniaków (3 szt.)

Przygotowanie: łososia piec w piekarniku pod przykryciem; doprawiony solą. Kalafiora gotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki obrać, pokroić na „frytki”. Skropić odrobiną oliwy z oliwek i posolić. Jeśli masz ochotę możesz przygotować sos czosnkowy na bazie jogurtu i czosnku.

Podwieczorek: Warzywa maczane w białym sosie

Składniki:

– surowy ogórek bez skórki

– rzodkiewka bez skórki (6 kulek)

– sparzony kalafior (3 różyczki)

– sos jogurtowy z czosnkiem, odrobiną śmietany, cukru i soli (do smaku)

Przygotowanie:

Składniki na sos wymieszaj ze sobą. Jeśli oczekujesz sosu bardziej gęstego dołóż łyżeczkę majonezu. Warzywa pokrój w słupki, a kalafior sparz. Maczaj w sosie.

Kolacja: Delikatnie pieczone grzanki z mozzarellą

Składniki:

– bagietka / bułka

– mozzarella kulka

– opcjonalnie warzywa białe

Przygotowanie: Bułkę / bagietkę pokrój w plastry (o grubości, jakiej chcesz jeść grzanki), delikatnie przesmaruj masłem. Obłóż plasterkami mozzarelli. Zapiecz w piekarniku.

VII dzień

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku z bananem i wiórkami kokosowymi

Składniki:

– płatki owsiane 50g (4 łyżki)

– wiórki kokosowe (1 łyżka)

– banan (1 dojrzała szt.)

– zimne mleko 300ml (kubek)

II śniadanie: Pasta rybna

Składniki:

– tuńczyk zwody

– białko z 1 jaja

– 1 łyżka jogurtu naturalnego

– ogórek zielony bez skórki

– 1 kromka pszennego, jasnego pieczywa

Przygotowanie: składniki drobno pokroić i wymieszać. Połączyć za pomocą jogurtu naturalnego. Podawać z kromką pieczywa pszennego, jasnego.

Obiad: Pierogi z białym serem

Podwieczorek: Kanapka z serem kozim i rzodkiewką

Składniki:

– kromka pieczywa pszennego, jasnego

– ser kozi (3 plastry)

– rzodkiewka 4 kulki bez skórki

Kolacja: Krewetki na masełku z czosnkiem