Mówię wam, te frytki są grzechu warte. Ślinka cieknie mi już na samą myśl o tym smaku i zapachu. Myślę, że pokochają je nie tylko miłośnicy tradycyjnych, ociekającyh tłuszczem złocistych pałeczek, ale też ci, którzy wolą frytki z piekarnika. Do tej pory serwowałam mojej rodzinie pyszne domowe frytki bez tłuszczu, ale nawet one po pewnym czasie nam się znudziły, a ponieważ sezon na cukinię w pełni, zaczęłam szukać pomysłów, jak przyrządzić cukinię inaczej niż zwykle. Tak powstały cukiniowe frytki w dwóch wersjach: w parmezanie i w ziołach. Chrupiące na zewnątrz a soczyste w środku. Takie frytki z cukinii to super przysmak na domowy seans filmowy lub jako przekąska na imprezę.
Frytki z cukinii pieczone w ziołach
1 cukinia
1 łyżka mąki
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1 jajko
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Suche składniki mieszamy w jednej misce, jajko roztrzepujemy w drugiej. Cukinię kroimy na równe pałeczki, które zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w mieszance z suchych składników. Kawałki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut ( w zależności od grubości frytek).
Frytki z cukinii w parmezanie
1 cukinia
2 łyżki parmezanu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
4 ząbki czosnku
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Zioła i parmezan mieszamy w jednej misce, w drugiej umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinię kroimy identycznie jak w pierwszym przepisie i obtaczamy dokładnie w czosnku, a następie w mieszance ziół i parmezanu. Frytki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut ( w zależności od grubości frytek).
I na koniec najlepsze…
Sos
2 łyżki pesto z bazylii
2 łyżki jogurtu naturalnego
dodatkowo coś zielonego: np. posiekana rzeżucha
Składniki mieszamy i przekładamy do miski, w której maczamy później ciepłe frytki.
Jeśli macie swoje ulubione przepisy z cukinii koniecznie podzielcie się w komentarzach. U mnie na następny ogień idzie pieczona cukinia caprese. Ladygugu uwielbia jeść:)
Wyglądają przepysznie! 🙂 Muszę wypróbować przepis 🙂
zdjęcia zdecydowanie namawiają żeby zjeść sobie takie danie.
Przepis super, jadę więc na zakupy i zrobię na podwieczorek dla moich trzech chłopaków objadaków.
Takie smaki sa moimi ulubionymi – napewno skorzytam z tego przepisu.
Kiedyś gdzieś jadlm coś podobnego, bardzo mi smakowalo dlatego tym bardziej ciesze sie ze zrobie sobie w domu z twojego przepisu, dziekuje.
Jak zorbię to i w ziolach i w parmezanie bo lubie i tak i tak 🙂
jakby to powiedzial moj synek – picha 🙂
Zdjęcia przesmacznie wyglądają. Aż chce się odrazu jeść.
Proste i takie smaczne – wspaniałe.
cukinia- uwielbiam, robie placuszki i dodoaję do zup, wysmienity dodatek.
My też uwielbiamy jeść, u nas jedzenie jest na pierwszym miejscu, obiad celebrujemy a sniadania jedmy po francusku, moj dziake ma tamtejsze korzenie i czasem jezdzimy do francji, kochamy ich sniadania, dlatego my tez troche probojemy trak jak u nich .
Zaproś mnie kiedyś do siebie na ucztę.
Czuje że wyjdę nawitaminizowana na maksa.
sos pyszny, na frytki jeszcze nie bylo czasu ale sosik bajka. dzieki .
My z cukini robimy zupę cukiniowa z cebulka i serem – pycha.
Super, nareszcie mam alternetywę dla leczo – ciągle u nas ostatnio bo cukini w ogródku nie do przejedzenia.
są rewelacyjne – ja na to mówię zdrowe chipsy 🙂
Napewno zrobię dla rodziny, czekam tylko jak podrosną na działce.
Coś mi podpowiada że one są pyszne. Jak nie przepadam za cukinią to z serem ktorego uwielbiam az mi slinka cieknie.
Moje dzieciaki uwolbiają frytki, ciekawe co powiedzą na takie w postaci malych cukini. 🙂
wyszly pyszne, dzieki za podpowiedz co zrobic z zalegajaca cukinia. 🙂
Dzięki za ten przepis z pewnoscią sa pyszne, zawsze wszytsko u ciebie tu takie apetyczne a jak juz zrobie to niebo w ustach 🙂
Jestem cikawa smaku tych frytek, moje dzieci beda sie zajadac jak tylko zorbie 🙂