Mam dla was przepis na dobry początek dnia. Pomysł na zdrowe śniadanie: awokado zapiekane z jajkiem, podane z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa. Pyszne, zdrowe i łatwe w wykonaniu.

Uwielbiam awokado; smaruję nim chleb, dodaję do koktajlu, do kanapek lub, jak ostatnio, zapiekam w piekarniku z jajkiem i grzankami. Awokado w takiej postaci, to pyszny posiłek na każdą okazję: na leniwe niedzielne śniadanie lub szybką przekąskę przed wyjściem do pracy. Tylko spróbujcie!

Pomysł na zdrowe śniadanie

Awokado zapiekane z jajkiem z tostami z pełnoziarnistego chleba

Składniki dla 2 osób:

1 awokado

2 jajka

4 kromki pieczywa pełnoziarnistego

ser żółty

szczypiorek

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Awokado myjemy, kroimy na dwie części i usuwamy pestkę. Owoc układamy na blasze lub w żaroodpornym naczyniu, a do wgłębień po pestce wbijamy jajka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 10-15 minut. Chwilę przed końcem pieczenia do piekarnika wkładamy chleb. Gotowe awokado i grzanki układamy na talerzu; posypujemy serem i szczypiorkiem, polewamy oliwą i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

pomysl na zdrowe szybkie sniadaniePo więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie