Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w ostrym sosie pomidorowym, to jedno z tych dań, które zawsze przygotowuję w największym naczyniu jakie mam w swojej kuchni, tak żeby spora porcja została na następny dzień. Bo wierzcie mi, następnego dnia smakują jeszcze lepiej. Spróbujcie!
Składniki
farsz do naleśników
świeży lub mrożony szpinak
250 g twarogu
sól, pieprz, lubczyk suszony, ostra papryka, ulubione przyprawy
2-3 ząbki czosnku
2 cebule
oliwa
Sos
puszka pomidorów bez skórki ( miłośnicy sosu pomidorowego mogą dodać dwie puszki)
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1/2 papryki
sól, pieprz, ulubione przyprawy
Farsz do naleśników
1. Pokrojoną na małe kawałki cebulę, podsmażamy z czosnkiem. Kiedy już lekko się zarumienią, dodajemy szpinak. Wszystko dusimy przez około 10 minut.
2. Kiedy szpinak lekko ostygnie, wyciskamy z niego wodę. Przekładamy go do miski i mieszamy z twarożkiem i przyprawami.
Sos
3. Na tej samej patelni, na której smażony był szpinak, przygotowujemy sos. Bazą sosu, tak jak w przypadku szpinaku, będzie cebula i czosnek. Siekamy je na małe kawałeczki i podsmażamy, aż się zarumienią. Dodajemy pomidory, przyprawiamy i gotujemy aż sos zrobi się gęsty.
4. W tym czasie farsz zawijamy w naleśniki, które następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
5. Wszystko zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° C na około 20 minut.
Zrobiłam dzisiaj ten przepis na obiad i wyszło przepysznie ?
Ekstra. Cieszę się bardzo. Ja uwielbiam je robić, bo zawsze mam obiad na drugi dzień.
Dziś przychodzą koleżanki. Właśnie robię naleśniki i już mi ślinka cieknie . Ma nadzieję że będą smakowały, nie ma innej opcji.
Ewelka naleśniki były superrrr….
Dziś przychodzą koleżanki. Właśnie robię naleśniki i już mi ślinka cieknie .
A kiedy dodajemy koncentrat i paprykę ?
A jaki masz przepis na ciasto nalesnikowe bo widze fajne nalesniki a mi jakies inne wychodza:)?
Aga nie mam przepisu:). Ale jeśli chcesz żeby były puszyste, musisz dodać odrobinę wody mineralnej. Cały sekret
Wyglada prze prze pysznie 🙂
A jak smakuje:)
Mąż był zaskoczony moimi umiejętnościami kulinarnymi! Pyszne te nalesniki 😀
ciesze się
Zrobiłam je wczoraj na obiad i musze przyznac , że wyszły rewelacyjne, dzieki za przepis!
Fajnie, że Wam smakowało
mmmmmm ale mi zrobiłaś smaka ! 🙂
🙂 DELICIOUS 🙂
Moje dzieci uwielbiaja naleśniki! Zrobie im Twojego przepisu !
Naleśnikom pod każdą postacią mówię zdecydowanie TAK!
Zdjęcia takie ładne, że aż zgłodniałam 😉
uwielbiam szpinak i pomidory! Szukam przepisów z takimi składnikami i tu proszę, jaka miła niespodzianka! 🙂
Nie gotuje na co dzien i chyba sie nie podejmę, ale wygląda przesmacznie. 🙂
Zrobiłam i jestem z siebie dumna! Wyszły : PALCE LIZAĆ !
Bardzo rzadko zostawiam komentarze pod postami blogerów, ale muszę teraz przyznać, że po zrobieniu Twojego przepisu i skonsumowaniu, jestem pod wrażeniem. Super przepis, dzieki i czekam na więcej !
Szpinak jest mega zdrowy, a ja lubię ciasto na naleśniki więc spróbuje zrobić taki obiad. Generalnie jestem słaba w gotowaniu dla może tym razem się uda! Trzymac kciuki ;P
Popisowe danie, rewelacyjnie wygląda 🙂
Lubie naleśniki więc zaserwuje to moim teściom, jutro się zapowiedzieli 🙂 Zrobię dobre wrażenie 😉
Mmmmmm ale to smacznie wygląda! Szkoda że u mnie w rodzinie tylko ja lubię czosnek, do szpinaku bardzo pasuje, może zrobię bez i też jakoś wyjdzie 🙂
Wygląda smakowicie !
Już zdjęcia zachęcają do gotowania
Zrobię to cudo na obiad! Wygląda pieknie, juz czuję zapach pod moim nosem:D
Widzę że lubisz zioła. Też za nimi przepadam i dodaje praktycznie do wszystkiego !
Mmmm ale to pysznie wyglądaaa 🙂
za każdym razem kiedy Twoje kulinarne posty, musze cos przekąsić 🙂
Szpinak i pomidory. Pycha
no jasne:)
To ja lecę po szpinak
Wygląda wspaniale, tylko zdradź mi jeszcze sposób jak przekonać do tego dzieciaki. Moje gardzą wszelkiego rodzaju twarogami, ręce opadają.
Jak dzziecko skończy 2 lata możesz zastosować groźby: „jak nie zjesz to nie jemy lodów”. Działa:)
Robisz tak piękne zdjęcia że aż chce się gotować.
a ja zrobilam i oczywiscie pysznosci:) ale co fakt to fakt, drugiego dnia na zimno pokroic jak roladki i mmmmm jeszcze lepsze 🙂
dzięki za super szybkie,smaczne przepisy!
mówiłam przecież, że są pyszne:)
ojjj jutro chyba wybierzemy się do biedronki po składniki (hehehe) i będziemy działać!!! wyglądają nieziemsko i idealnie wpasowały się w mój gust kulinarny 😀
ojj dogodzić ciężarnej. BOSKO:)
Uwielbiam takie smaki
no rewelacja
Pyszne było. Szukam większego naczynia i następnym razem zrobię na dwa dni
Super to wygląda. Dzisiaj zrobię
Super pomysł, mój mały uwielbia naleśniki 🙂
Właśnie nakładam farsz. Już normalnie mnie ssie ;-);-)
No to już wiem co ugotuję na piątkowy obiad! Dzięki za przepis, u mnie wszyscy uwielbiają szpinak:)
U mnie naleśniki to porażka. Chude, twarde. Kinga poproszę o przepis na Twoje ! Bo pulchne i chyba miękkie .
wygląda mega smakowicie !
Oooo…ja też często robię, ale u mnie na przemian jest ser twarogowy z fetą 🙂 Wszyscy zawsze wylizują talerze 🙂
Ja czasem używam serka ricotta zamiast twarogu. Tez super smakuje