Kruche ciasto, pyszne jabłka z odrobiną cynamonu. Zwykła szarlotka a smakuje świetnie.
Składniki
Ciasto
200 g mąki
1 jajko
1/3 kostki masła
1/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
5 jabłek
Kruszonka
150 g mąki
1/3 kostki masła
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
cynamon
Koszt: 10 zł
Czas: 30 minut + czas w piekarniku
Ciasto ucieramy i wykładamy na formie, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 15 minut ( czas jaki potrzebujemy na przygotowanie jabłek i kruszonki)
jabłka układamy na upieczonym spodzie i posypujemy kruszonką. Szarlotkę wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut.
zrobiłam szarlotkę wg tego przepisu z drobną modyfikacją (wzięłam 7 a nie 5 jabłek i je wcześniej uprażyłam i troszkę mniej cukru). To była moja pierwsza szarlotka w życiu. Wyszła bardzo smaczna 😉
a ten przepis jest na formę o jakiej średnicy?
To ciasto jest PRZEPYSZNE!!!!! Miało zostać dla gości na niedziele ale w sobotę wieczorem była już pusta blaszka 😉
No przecież mówiłam, że to najlepsza szarlotka:)
W sobotę zniknęła w mig, musiałam drugą na niedzielę piec … Szybka, prosta i przewspaniała :-):-) Będzie często gościć na naszym stole.
A czy kruszonke robisz na patelni?i w jakiej kolejnosci co wkładasz czy wszystko razem?
Prosta,szybka i PRZEPYSZNA !!!!! Jedyna szralotka która mi się udała i była zjadliwa 🙂 na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole ! Dziekuje za super przepis !!!!
kochana to było :
B-łyskawiczne
A-petyczne
R-ewelacyjne
D-oskonałe
Z-askakująco szybkie
O-szałamiająco
DOBRE!!! 🙂
hmm cieszę się. Sama się zdziwiłam, że potrafię robić takie wypieki:)
Wow, ale fajny przepis! Prosty i jaki efekt!
Jutro obowiązkowo upiekę, moi mężczyźni uwielbiają szarlotkę 🙂
Kochana to ciasto jest pyyyszneee:) Sama nie wiałam pojęcia, że potrafię takie zrobić
W zeszły weekend były ciasteczka rogaliki jabłkowe. Pycha, chciałyśmy je powtórzyć w ten weekend, a tu kolejny pomysł na deser. Super. Dziękujemy.
Sylwia to może rogaliki i szarlotka. Zobaczysz, że szarlotka zniknie w kilka godzin:)
ucierasz ciasto w zwyklym blenderze z pojemnikiem do siekania? jakiej mocy, zebym swojego nie usmiercila. 🙂
Aniu ja utrę to ciasto w każdym urządzeniu. Ważne żebym nie musiała tego robić sama. Trochę się grzeje, to trzeba przyznać, ale daj radę:)
uwielbiam szarlotkę, najlepsze ciasto 😉 świetny, prosty przepis
To będzie nasz jutrzejszy podwieczorek 🙂