Wskazówka
Kasze powinny często gościć na Twoim talerzu. Są zdrowe i smaczne, niestety często przegrywają z ryżem i ziemniakami.
Kasza jaglana: odkwasza organizm, oczyszcza i dostarcza energii . Zawiera witaminy z grupy B, lecytynę ( poprawia pamięć), wapń, fosfor, potas i żelazo. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Polecana przy chorobach nerek, wychłodzeniu organizmu, chorobach trzustki, wątroby i jelit. Nie zawiera skrobi i glutenu jest więc częstym składnikiem diety alergików. Osoby łakome na słodycze, po jej włączeniu do diety, odczują spadek chęci na cukier.
Składniki
1 szklanka kaszy jaglanej
sól ( im mniej tym lepiej)
pieprz
1 jajko
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka otrąb owsianych
suszony lubczyk, suszona pietruszka, tymianek, majeranek
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli czerwonej
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
SOS
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
łyżeczka soku z cytryny
zioła ( suszony lubczyk, suszona pietruszka, zioła prowansalskie)
Koszt: 10 zł
Czas: 20 minut
Porcje: 10 szt
Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie aż zmiękną
do ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej dodajemy cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, jajko, mąkę, otręby i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Nie zapominamy też o przyprawach ( jeśli zapomnimy o soli to nawet lepiej:)
z powstałej masy lepimy małe kotleciki. Z tej ilości powinno nam wyjść około 10 szt
smażymy do momentu aż kotlety lekko się zarumienią. Podajemy z sosem ( składniki wyżej).
Świetnie smakują podane z brokułowym puree ( przepis tutaj)
Te kotlety są do niczego, zupełnie bez smaku i wyglądu.
Czesc,
Ciezki wybor pod ktorym postem zostawic komentarz…trafilam tu przypadkiem, ale widze sporo inspiracji obiadowych szczegolnie, wiec bede wpadac w gosci 🙂
Urocza jasnowłosa dziewczynka z pięknymi oczkami. Dawno nie widziałam na blogu tak slicznej dziewczynki
pozdrawiam
Pozdrawiam
Te kotleciki wygladają przepysznie, my też teraz z kaszą kombinujemy coś pysznego.Trwamy w wyzwaniu, lecz dopiero nadrabiam zaległosci z publikacją, u nas zakładka „wyzwanie lady gugu” 🙂 Pozdrawiam! 🙂
a ja dodalam cukinie ktora podsmazylam z papryką.
zobaczymy jak wyjda… a na czym smazylas? Oliwa?
Wyszła mi porażka ;/ i w smaku i w realizacji… ;/
tak jak u mnie. Pierwsze kotleciki wyglądały fatalnie i smakowały jeszcze gorzej.Wszystkie trafiły do kosza. Drugie podejście zrobiłam po kilku miesiącach i wyszło całkiem smacznie
Kotleciki wyszły smakowite robiłam na weekend, tylko zamiast papryki podsmażyłam sobie pieczarki:)
Wygląda przepysznie, aż ślinka cieknie 🙂
Bardzo lubię takie zestawienia !!!
Super przepis! Jutro na obiad kotleciki z brokulowym puree;)
Dziś zrobiłam,pyszne!!!!!!!!!! Dzięki 🙂
a proszę proszę. Cieszę się, że smakowało:)
Otręby są zmielone? słyszałam, że takie są mniej wartościowe. to prawda?
tak, otręby zmielone. nic nie wiem na ten temat
O kurczę u nas kasze nie goszczą raczej a kotleciki dzieci lubią więc może w takiej formie się uda, zapisuję sobie do wypróbowania 🙂
Dalas mi kochana pomysł na jutrzejszy obiad 🙂 bardzo ale to bardzo podoba mi się ta zmiana na twoim blogu, dajesz fajne pomysł za grosze i minimum czasu – dziękuję 🙂
Dzięki. Cieszę się, że ktoś ze mną gotuje:)
Jesteś genialna! Kasza jaglana jest nasza ulubioną kaszą, ale w takiej postaci jeszcze jej nie jedliśmy.