Awokado znane jest wszystkim dobrze, ale nie każdy decyduje się wprowadzić je do swojej diety. Szkoda, bo to wartościowy owoc, który jest źródłem wielu witamin i substancji odżywczych.  Zawiera witaminę A, B complex, C ,E ,H ,K,  kwas foliowy, miedź, magnez, żelazo, potas, wapń. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera więcej białka niż krowie mleko.

Zachęcam Was do jedzenie tego owocu. Dzisiaj szybka pasta z awokado, którą możecie zastąpić masło.

Składniki:

awokado

czosnek

przyprawy ( sól, pieprz, zioła)

Dojrzałe awokado obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem

DSC_0890

dodajemy czosnek i przyprawy

DSC_0893

Smacznego!

awokado-zamiast-masła