Awokado znane jest wszystkim dobrze, ale nie każdy decyduje się wprowadzić je do swojej diety. Szkoda, bo to wartościowy owoc, który jest źródłem wielu witamin i substancji odżywczych. Zawiera witaminę A, B complex, C ,E ,H ,K, kwas foliowy, miedź, magnez, żelazo, potas, wapń. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera więcej białka niż krowie mleko.
Zachęcam Was do jedzenie tego owocu. Dzisiaj szybka pasta z awokado, którą możecie zastąpić masło.
Składniki:
awokado
czosnek
przyprawy ( sól, pieprz, zioła)
Dojrzałe awokado obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem
dodajemy czosnek i przyprawy
Smacznego!
Awokado dobrze aby było bardziej brązowe (bo zielone jest jeszcze niedojrzałe do końca- przekroić na pół, rozdzielić i wyjąć łyżeczką miąższ:) łatwiej również gdy chcesz uzyskać „kosteczki” do np. sałatki- pokroić w miąższ awokado jeszcze w skórce i wyjąć łyżeczką gotowe.
Uwielbiam awokado! Dzięki za super pomysł:)
Uwielbiamy awokado. Ja polecam dodać jeszcze jajo ugotowane na twardo 🙂
Mega szybki sposób i ciekawy przepis. Az korci mnie, żeby spróbować. Avocado u nas w kuchni to rzadkość. Ostatnio królują drożdże pod każdą postacią! Chałki, bułeczki, baby, rośniemy całą rodzinką 😀
Pozdrowienia dla Was!
Polecam dodać jeszcze niewielką ilość twarogu białego i garść zielonej pietruszki/koperku. Pycha!:)
Uwielbiam awokado i czosnek! Trafiłaś w dychę.Zawsze dodaje tuńczyka do awokado. Polecam. Następny będzie z czosnkiem. Ps. Dziękuję za przepis na zupę z soczewicą. Pycha!
i już? akie proste? bez gotowania? na pewno spróbujemy!
można położyć na to pomidorka i będzie pycha? na pewno spróbuje 🙂
muszę spróbować, awokado piłam w koktajlach oczyszczających, nie powiem, że było przepyszne, ale na pewno lepiej się po nich czułam 😉