Jeszcze kilka dni temu, nie miałam pojęcia jak smakują ciasteczka marchewkowe. Nie wiedziałam , że w 30 minut mogę wyczarować dla naszej rodziny tak smaczną i zdrową przekąskę. Spróbujcie same!
Składniki:
400 g mąki orkiszowej
kostka masła
łyżeczka sody
2 łyżki miodu
150 g startej marchwi
dżem
cukier puder
Czas przygotowania: ok 30 min
Mąkę łączymy z sodą i masłem, dodajemy marchew i miód
zagniatamy ciasto
po rozwałkowaniu ciasta, szklanką wycinamy krążki. Połowę krążków odkładamy, na środku pozostałych kieliszkiem wycinamy mniejsze kółka
ciasteczka składamy parami i przekładamy dżemem. Następnie układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy ok 20 min w piekarniku rozgrzanym do 190 °C
Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem
Ciasteczka bomba pyszne. Ciasto nie za slodkie, takie w sam raz.
Super. Bardzo się cieszę.
Oj popełnię jutro ten przepis popełnię ale nie wiem czy dla córy ❤️?
W takim razie życzę przyjemnego pieczenia. I pałaszowania:)
Nie miałam okazji robić ciasteczek marchewkowych ale myślę, że jutro spróbuję ? zobaczymy co z tego wyjdzie ? moja córka uwielbia marchewki więc może i ciasteczka polubi ? Dzięki za przepis ? Milego popołudnia! ?
Nie miałam okazji robić ciasteczek marchewkowych ale myślę, że jutro spróbuję, zobaczymy co z tego wyjdzie ? moja córka uwielbia marchewki więc może i ciasteczka polubi ? dzięki za przepis, miłego popołudnia! ?
Powinny jej smakować. Moje dzieci bardzo lubią. Tych marchewek nie dajesz aż tak dużo. To około 2 marchewki średniej wielkości.
No to jadę po mąkę?
🙂 udanego pieczenia.
Jeszcze nie upiekłam ale jest szansa, wyglądają smakowicie !
Do działa w takim razie!
Ciasto marchewkowe zawsze jest hitem więc i ciasteczka marchewkowe powinny być obłędne. Dzięki, Kinga, za ciasteczkową inspirację! 😉
A ja się przyznam,że nie mam fajnego przepisu na ciasto marchewkowe:(
No i co ja mam dziś robić? Ucierane z porzeczkami czy te ciasteczka? Dylemat na szczycie i problem kobiety przed która drzemka dziecka 🙂
To jeszcze ucieranego nie zrobiłaś? Matko:). Już powinno być zjedzone.
Kinia. Zrobiłam. Z pełnoziarnista wyszły gorzkieeh muszę zrobić drugie podejście bo się podjaralam. ❤️
Uuu to dobrze wiedzieć. Nie będę testować. Dawaj. Jak za drugim razem nie wyjdą to do trzech razy sztuka. Ja też dzisiaj zrobiłam i wyszły bardzo dobre.
Jak będą tak dobre jak to ciasto ucierane to przepadłam bo ciasto pieczone wczoraj o 21 a już prawie nie ma ?
Będą. Jak możesz w to wątpić. Czy ja ci kiedyś dałam kiepski przepis? No jak mogłaś tak pomyśleć.
Wyglądają przesmacznie. Zrobię w najbliższym czasie.
Serio są pyszne. Zobaczysz sama.
Witam czy można użyć do tego mąki orkiszowej pełnoziarnistej? Czy taka zamiana znacząco wpłynie na smak?
Nie wiem, nie używałam. Jak spróbujesz to koniecznie daj znać jaki efekt.
do zakładek, hop!:)
Super są te ciasteczka – zrobiłam w ten weekend i zniknęły w mgnieniu oka. jedynie czas przygotowania był dłuższy niż 30min., ale być może to dlatego, że pierwszy raz je piekłam.
czy one są miękkie i puszyste czy raczej kruche?
raczej kruche. Pyszne
Ciastka wyglądają super i pewnie też tak smakują – ja notomiast zrobię je z dżemem domowej roboty- będą jeszcze zdrowsze:))) pozdrawiamy
pyszności,musimy wypróbować!
Wylądają pysznie:)Czy Lence smakowało,bo zastanawiam się czy Michalinka to zje?
Tak, zjadła kilka. Pyszne są, u nas wszystkim smakowały
Zamierzam je upichcić 🙂 Dziękuje za pomysł!
ooo świetne ciacha. Jestem fanką zdrowego żywienia więc dziękuję za przepis :*