Wiecie, jak bardzo podczas naszych podróży nie lubię jeść w przypadkowych restauracjach. Nie ma chyba nic gorszego niż frytki usmażone w przepalonej fryturze czy pomidorowa, która nawet nie stała koło pomidorów. Dlatego tylko kiedy mogę, stawiam na swoje jedzenie, bo naprawdę niewiele trzeba, żeby w drodze na wakacje czy nawet podczas codziennego wyjścia na spacer zjeść coś przyzwoitego. Zawsze kiedy wyjeżdżamy zabieram „coś na ząb”: mam wodę w małych butelkach, orzechy do pochrupania, owoce, które uprzednio umyłam w domu.

czeresnieprzekaski na plac zabawjedzenie na drogeNa dłuższe trasy przygotowuję też obiad i słodką przekąskę. Jednym z  moich ulubionych dań „na drogę” są nuggetsy w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych i czekoladowe pralinki, które są świetną alternatywą dla niezdrowych, pełnych cukru słodyczy. Są to przepisy z rodzaju tych ekspresowych, bo kto przed wyjazdem czy wyjściem na spacer lubi stać przy kuchni? Na pewno nie ja.

Do obu przepisów używam płatków Nestle Corn Flakes. Dla mnie mają najlepszy smak, są super-chrupiące i chyba nie ma dziecka ani dorosłego, który nie lubi sobie pochrupać.

Najpierw podrzucam wam przepis na pysznego indyka, a pralinki możecie zrobić dosłownie w kilka minut, kiedy włożycie nuggetsy do piekarnika.

Nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych

Składniki:

1 podwójna pierś z indyka

1 szklanka płatków kukurydzianych Nestle Corn Flakes

4 łyżki bułki tartej

500 ml maślanki

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Pierś z indyka kroję w grube paski i na minimum godzinę zanurzam w maślance – dzięki temu nuggetsy będą chrupiące na zewnątrz (to dzięki płatkom kukurydzianym) i bardzo soczyste w środku. Kawałki posypuję pieprzem, solą i słodką papryką oraz  obtaczam w mieszance pokruszonych płatków kukurydzianych oraz bułki tartej. Po tym pozostaje mi jedynie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-180° C. Nuggetsy powinny być gotowe po 20-25 minutach.

nuggetsy z chrupkami kukurydzianymichrupiace nuggetsy

Pralinki z gorzką czekoladą i migdałami

1 szklanka płatków kukurydzianych Nestle Corn Flakes

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

garść płatków migdałowych

1-2 łyżki miodu (dla zakochanych w słodkościach)

2-3 łyżki mleka

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję miód, pokruszone płatki migdałowe i trochę mleka. Następnie, dosłownie na kilka sekund do roztopionej czekolady wrzucam płatki. Wszystko dokładnie mieszam i przy użyciu łyżki formuję małe pralinki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawiam na kilka godzin żeby czekolada wystygła i deser gotowy.

czekoladowe pralinkipralinki z platkow kukurydzianych

Post powstał w ramach współpracy z Nestle