Mówię wam, te frytki są grzechu warte. Ślinka cieknie mi już na samą myśl o tym smaku i zapachu. Myślę, że pokochają je nie tylko miłośnicy tradycyjnych, ociekającyh tłuszczem złocistych pałeczek, ale też ci, którzy wolą frytki z piekarnika. Do tej pory serwowałam mojej rodzinie pyszne domowe frytki bez tłuszczu, ale nawet one po pewnym czasie nam się znudziły, a ponieważ sezon na cukinię w pełni, zaczęłam szukać pomysłów, jak przyrządzić cukinię inaczej niż zwykle. Tak powstały cukiniowe frytki w dwóch wersjach: w parmezanie i w ziołach. Chrupiące na zewnątrz a soczyste w środku. Takie frytki z cukinii to super przysmak na domowy seans filmowy lub jako przekąska na imprezę.

Frytki z cukinii pieczone w ziołach

1 cukinia

1 łyżka mąki

1 łyżka bułki tartej

1 łyżeczka bazylii suszonej

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki pieprzu

1 jajko

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Suche składniki mieszamy  w jednej misce, jajko roztrzepujemy w drugiej. Cukinię kroimy na równe pałeczki, które zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w mieszance z suchych składników. Kawałki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut ( w zależności od grubości frytek).

frytki z piekarnikacukinia przepisy

Frytki z cukinii w parmezanie

1 cukinia

2 łyżki parmezanu

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka papryki

1/2 łyżeczki pieprzu

4 ząbki czosnku

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Zioła i parmezan mieszamy w jednej misce, w drugiej umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinię kroimy identycznie jak w pierwszym przepisie i obtaczamy dokładnie w czosnku, a następie w mieszance ziół i parmezanu. Frytki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut ( w zależności od grubości frytek).

frytki z cukinii w parmezanieprzepisy z cukiniipomysl na cukinie

I na koniec najlepsze…

Sos 

2 łyżki pesto z bazylii

2 łyżki jogurtu naturalnego

dodatkowo coś zielonego: np. posiekana rzeżucha

Składniki mieszamy i przekładamy do miski, w której maczamy później ciepłe frytki.

domowy sos do frytek

Jeśli macie swoje ulubione przepisy z cukinii koniecznie podzielcie się w komentarzach. U mnie na następny ogień idzie pieczona cukinia caprese.  Ladygugu uwielbia jeść:)