Jeśli nie potraficie zrezygnować ze smażonych potraw czy tłustych, kalorycznych przekąsek, to spodoba wam się to, co znajdziecie poniżej. Zrobimy razem domowe frytki bez tłuszczu, pysznego kurczaka chrupiącego z zewnątrz i delikatnego w środku, a na deser soczyste truskawki pod kruszonką. A wszystko to usmażymy bez użycia tłuszczu. Będziemy smażyć powietrzem.
Philips wprowadził na rynek urządzenie wielofunkcyjne Airfryer, w którym można smażyć, grillować i piec, całkowicie rezygnując z tłuszczu lub używając go tylko odrobinę. Wszystko dzięki innowacyjnej technologii RapidAir, która umożliwia przygotowanie właściwie każdego domowego posiłku: od śniadania po kolację. Brzmi niewiarygodnie, ale tylko spójrzcie na te pyszności.
RapidAir to nie czary. Ta technologia to nic innego, jak kombinacja szybkiego ruchu powietrza, która w połączeniu z odpowiednią temperaturą i optymalnym przepływem wokół jedzenia daje wyśmienite efekty (koszyk ma od spodu kratkę, więc powietrze opływa jedzenie z góry i z dołu). Niektórzy unikając dużej ilości oleju robią frytki w piekarniku, kładąc je na blasze. Jednak właśnie dzięki specjalnej konstrukcji urządzenia Airfryer efekt smakowy jest dużo lepszy niż frytek przygotowanych w piekarniku. Dodatkowo zawierają one jeszcze mniej tłuszczu, właśnie dzięki działaniu technologii RapidAir. No i po smażeniu koszyk i szufladę urządzenia Airfryer można łatwo umyć w zmywarce.
Dzięki temu, że Airfryer ma pojemność 1,2 litra, można szybko przygotować jedzenie nawet dla 5 osób. Do tego fajne jest to, że nie smażymy na głębokim tłuszczu, a więc jedzenie jest zdrowsze. W związku z tym do tego prawie całkowicie znika problem niechcianego zapachu, którego ciężko się potem pozbyć z całego domu. To zaczynamy:
Przepis na domowe frytki bez tłuszczu
Tłuste, ciężkostrawne i tuczące czy pyszne, złociste i chrupiące? Dzieci je uwielbiają; nie… one je kochają! Rodzice niechętnie serwują frytki swoim pociechom, bo smażone w gorącym tłuszczu, nie należą do najzdrowszych dań. Moja córka za porcję frytek zrobi wszystko. A ponieważ ja sama nie jestem zwolenniczką odmawiania sobie czegokolwiek, a jednak chcę odżywiać się zdrowo, to staram się w miarę możliwości przygotowywać w domu zdrowe odpowiedniki tłustych i kalorycznych potraw. Frytek unikałam na tyle skutecznie, że aż do tej pory, samodzielnie, nie przygotowałam ich ani raz. Odstraszyło mnie smażenie na głębokim oleju i towarzyszący temu zapach, który wnika w nasze kanapy, zasłony, dywany. Smażąc w urządzeniu Airfryer nieprzyjemne zapachy eliminujemy prawie całkowicie.
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
1/2 łyżki oleju ( ja używam oleju kokosowego)
sól
Ziemniaki obieramy i kroimy na słupki długości około 8-10 cm (jeśli macie krajalnicę do frytek, możecie sobie ułatwić zadanie używając jej). Frytki moczymy w wodzie przez 30 minut, następnie wyjmujemy je i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Airfryer nagrzewamy do 160 °C. W tym czasie frytki umieszczamy w dużej misce, dodajemy olej kokosowy i mieszamy, żeby je natłuścić. Tak przygotowane frytki przekładamy do kosza, wsuwamy kosz do urządzenia i ustawiamy minutnik na 16 min. Gdy włączy się sygnał dźwiękowy, wysuwamy kosz i potrząsamy, żeby wymieszać frytki, a temperaturę przestawiamy na 180 °C.
Po 6 minutach kolejny raz wyjmujemy kosz i mieszamy frytki. Smażymy do czasu, aż włączy się sygnał informujący o zakończeniu smażenia. Gotowe frytki posypujemy solą.
Przepis na chrupiącego kurczaka
Składniki:
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki musztardy
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka oleju ( np. kokosowego)
kawałki kurczaka
sól, pieprz
W dużej misce przygotowujemy marynatę: mieszamy zmiażdżony czosnek, paprykę, musztardę, cukier, olej kokosowy, sól i pieprz. Obtaczamy w niej dokładnie wszystkie kawałki mięsa i odstawiamy. Po 20 minutach rozgrzewamy Airfryer do temperatury 200 °C, układamy mięso w koszyku i czas smażenia ustawiamy na 10 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 150 °C i smażymy kurczaka przez kolejne 10 minut aż nabierze ładnego złocistego koloru.
Istnieje również możliwość dokupienia formy do pieczenia ciasta; ja najbardziej jestem zadowolona z dodatkowego akcesorium rozdzielającego warstwy – jeśli chcę przygotować np. frytki i mięso w jednym czasie, dodatkowy poziom bardzo się przydaje i skraca czas przygotowania.
Szybki deser: soczyste truskawki pod kruszonką
Składniki:
1/2 kg świeżych lub mrożonych truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
150 g mąki
szczypta soli
150 g zimnego masła
Truskawki ułożone w formie do pieczenia ciasta polewamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy mąkę, masło, sól i cukier. Składniki mieszamy, aż do wyrobienia kruszonki. Airfryer rozgrzewamy do temperatury 200 °C. Kruszonkę rozprowadzamy dokładnie na truskawkach i umieszczamy naczynie w urządzeniu. Ustawiamy minutnik na 20 minut i pieczemy deser, aż kruszonka zrobi się złocistobrązowa, a urządzeni wyemituje sygnał informujący o zakończeniu pieczenia.
Airfryer kupicie w sklepach Media Expert, a więcej informacji o urządzeniu znajdziecie na stronie producenta: PHILIPS
tak lubie slodkie i tluste potrawy ze dla mnie philips by byl idealny , szkoda ze nie stac nas, ale moze kiedys.
NA taki gadżet warto zaoszczędzić troszkę zaskórniaków. Uwielbiam frytki, nuggetsy i inne niezdrowe przekąski smażone na tłuszczu. Zamarzył mi się taki wielofunkcyjny Philips, szczególnie, że w domu mam Małego Mysza 🙂
Troche sie boje kupic tak w ciemno ten sprzet, szkoda ze nie moge przetestowac najpierw.
Ja przetestowałam i polecam. To powinno ci wystarczyć.
śliczne te salaterki czarne w kropeczki – skąd?
nie pamiętam niestety gdzie je kupiłam:(
W media expert mamy zniżki 😀
Może mikołaj przyniesie, własnie pokazywalam mezowi twoj post:) moze sie zorientuje co bym chcaila dostac , pod choinke tez by byl, poczekam 🙂 juz patrze oczami wyobrazni jakie cuda robilabym takim sprzetem. Ziemniaczki do obiadku krojone w talarki, ciasta dietetyczne, chce chce chce to !
jeszcze tylko krajalnica i juz ! nie znoszę kroic ziemnikaow na frytki :/
oj tez nie lubię.
Philips ma zawsze super sprzęty w ofercie. Zwłaszcza te do kuchni, czyli dla nas matek.
Pomysłodawca wpadł na super pomysł z taką „frytkownica” , bez tłuszczu, detetyczne, a jak spakują? tylko szczerze?
Piękne dodatki w kuchni , zawsze u Was tak cudnie, patrze z serduchami w oczach na Wasze fotografie. Taki sprzet tez bomba
Żałuję że sobie nie pomroziłam zapasów owoców na zimę. Teraz to bym zjadła takiej wiejskiej sezonowej truskawki czy malinki.
Moje dzieciaki byłyby zachwycone jakbym im codzinnie na obiad frytki serwowała.
Takie cudo? Nie chcecie może oddać tego cuda!? u mnie będzie całkiem bezpieczny! 😀
Oddać nie, ale mogę cię zaprosić na frytki:)
Mi się bardzo podoba ten pomysł, ale mój belgijski chłopak by stwierdził, że frytki nie smażone w tradycyjny sposób (czyli w głębokim i dobrej jakoś tłuszczu w porządnej frytkownicy) to nie są prawdziwe frytki. Ale w Belgii mają obsesję na punkcie frytek, więc co się dziwić 😀
ojjj, co jakiś czas można sobie pozwolić na frytki ociekające tłuszczem:).
Mam pytanie?
Czy razem robilas kurczaka i frytki ?
Tak. Można robić razem. Do urządzenia można dokupić specjalne akcesorium rozdzielające warstwy. Przydaje się właśnie jak chcesz zrobić szybko obiad.
Lenka w tym kucyku wygląda jakby włosy miała po pas 🙂 śliczna blondyneczka.
skąd taka piękna koszula w kratę?
To Zara.
Uwielbiam zdrowy tryb zycia. Dlatego chetnie tez zagadam do ciebie i podgladam, odgapiam, krade pomysły – mowiac brzydko 🙂 swietny pomysl z tym urzadzeniem. Moze pod choinką bedzie taki dla mnie lezal .
Cieszę się kochana. Zaglądaj do nas często:)
Mam wrazenie ze wszytskie te roboty kuchenne to wiecej czasu na obsluge zajmuja niz to warte. Nie lepiej kupic po prostu frytkownice?
Nie, zapewniam cię, że to nie to samo. Te dwa urządzenia nawet nie są do ciebie podobne.
Piękne paznokcie. Musze umowic się do Pani Evy która kiedys polecałaś.
Koniecznie. Ewa wyczaruje ci na paznokciach coś pięknego.
Ja czesto robie frytki, i przez to jestem jaka jestem – czyli kobieta monstrum. ale nieszczedze tez od slodyczy, moglabym miec taki sprzet, ale pewnie tez mnie nie stac.
Nie jest takie drogie. Zawsze mówię, że lepiej wydać na zdrowe jedzenie niż na lekarza.
Pie*******e kota w bambus ….tłuszcz jest nośnikiem smaku i bez niego to nie frytki a gotowane kartofle .. za 800 zł lepiej ugotować w garze.
Pięknie to napisałaś. Smacznego, a może raczej… na zdrowie:)
Truskawki z kruszonką mmmmm, narobiłaś mi wielkiej ochoty..
Mam zamrożone truskawki na całą zimę, więc możemy sobie robić takie pyszności.
Nie no łał, chcę mieć taki sprzęt!!! Ja w ogóle nie jestem zdolna do gotowania
Fajne urządzenie. Nie tylko do frytek.