Żurek według przepisu mojego męża to jedna z lepszych zup jakie jadłam. Kwaśny, z dużą ilością majeranku, śmietany, czosnku, kiełbasy, czasem z dodatkiem ziemniaków i jajka. Taka zupa to właściwie dwa dania w jednym – pyszna, sycąca i rozgrzewająca.  Oczywiście najlepiej smakuje zimą i jesienią, ale w naszym domu gotujemy go przez cały rok. Dlaczego? Spróbujecie, to wszystko stanie się jasne.

Przepis na żurek

przepis na zurek

Około 2 litry bulionu mięsno-warzywnego (kawałek mięsa np.skrzydło z indyka, warzywa: np. 2 marchewki, pietruszka, mała cebula, kawałek selera, natka pietruszki, gałązka lubczyku, ząbek czosnku)

500 ml zakwasu żytniego na żurek – zakwas można oczywiście przygotować samodzielnie w domu. My używamy zakwasu dostępnego w sklepie. Ze wszystkich, które przetestowaliśmy najlepiej smakuje żurek z Kochanowa

śmietana 18 % Zott

jogurt naturalny gęsty Zott

kawałek boczku wędzonego

2 białe kiełbasy

kiełbasa swojska

garść suszonych grzybów

przyprawy (sól, pieprz, majeranek – dużo!, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy)

natka pietruszki do posypania zupy

opcjonalnie: ziemniaki, chleb, jajka

skladniki na zurekpzepis na kwasny zurek1. W garnku, w którym będziemy gotować żurek, podsmażamy boczek pokrojony w kostkę.

2. Kiedy z boczku wytopi się już tłuszcz a kawałki będą lekko zarumienione, dodajemy indyka, warzywa, dwa rodzaje kiełbas, grzyby, przyprawy i zalewamy wszystko około 2 litrami wody.  Gotujemy 30-40 minut.

zurek przepis3. Do gotowego wywaru dodajemy dobrze wymieszany zakwas na żurek i przyprawy. Gotujemy jeszcze 15-20 minut.

4. Na sam koniec żurek zagęszczamy śmietaną i jogurtem naturalnym gęstym (po 2-3 łyżki), nie zapominając o wcześniejszym wymieszaniu ich i zahartowaniu odrobiną zupy w osobnym naczyniu.

5. Żurek można podać w kilku wersjach: z jajkiem i ziemniakami, chlebem lub bez dodatków.

domowy zurekjak ugotowac zurekdomowy zurek przepiszurek domowy przepisBardzo dobry żurek jadłam też na Warmii. Prawie tak dobry jak ten gotowany u nas w domu. Jeśli będziecie w okolicy, koniecznie musicie spróbować specjałów tego regionu. Nam kuchnia Warmii i Mazur posmakowała tak bardzo, że wkrótce zagościmy tam na dłużej.

Mata: utulanka