Dobrze wspominam studenckie czasy, chociaż teraz po prawie 10 latach myślę, że miałam dużo szczęścia, skoro udało mi się je przeżyć…. odżywiając się w sposób w jaki się wtedy odżywiałam. Ja i moja przyjaciółka Magda śmiejemy się często z pewnej sytuacji, kiedy to po całodziennym sprzątaniu mieszkania, do którego za kilka dni miałyśmy się przeprowadzić, stwierdziłyśmy, że trzeba coś zjeść: otworzyłyśmy kolorową torebkę, zagotowałyśmy wodę, przesypałyśmy zawartość torebki  do garnka, zalałyśny całość wrzatkiem i…. pyszny rosołek po kilku minutach był gotowy do zjedzenia. Mniam!

Wtedy należałam do tej grupy osób, które uważają, że zdrowe odżywianie nie dość, że jest drogie, to jeszcze utrudnia życie. Na szczęście mój organizm postanowił się zbuntować i zmusić mnie do przeniesienia się do tego drugiego obozu. Dziś wiem, że zdrowa dieta wcale nie musi oznaczać finansowej  ruiny i kulinarnej niewoli. Przy odrobinie chęci można łatwo i bezboleśnie zmienić złe nawyki żywieniowe na dobre – jestem tego najlepszym przykładem.

Dlatego wychodzę do was z wyzwaniem- sprawdźcie, ile kosztuje niezdrowe jedzenie i przekonajcie się, że wcale nie jest droższe od tego zdrowego. Policzcie, ile wydajecie na niezdrowe jedzenieRobiąc zakupy, zbierajcie paragony, a po kilku dniach usiądźcie i  podliczcie, ile kosztowały niezdrowe produkty, które przynosiliście do domu (ciastka, lody, słodkie napoje, sosy w proszku, chipsy). Zróbcie rachunek sumienia, podsumujcie swoje codzienne wydatki, a przekonacie się, że zdrowa żywność wcale nie musi być droga, a może się okazać, że jest dokładnie odwrotnie. To prosty eksperyment, dzięki któremu możecie wiele zyskać lepsze samopoczucie, atrakcyjniejszy wygląd i w dłuższej perspektywie końskie zdrowie.

dziewczynka sukience w paskiekologiczne pomidoryzdrowa zywnoscpomidorki koktajloweZauważyłam, że ludzie zaczynają czytać etykiety, ale co z tego, skoro w większości przypadków nie mają pojęcia, czym są dziwne nazwy na nich wymienione i co one robią z ich zdrowiem. A taki glutaminian chociażby,  który w potrawach smakuje wyśmienicie, wywołuje bóle głowy, mdłości, wzdęcia, rozdrażnienie, skurcze mięśni czy alergie skórne. Nie wspomnę już o innych dziwnych substancjach z E na przedzie. Polepszacze smaku, konserwanty i tym podbne jemy w gotowych daniach, zupkach w proszku,  ale czy zjedlibyście je w czystej, sypkiej lub płynnej postaci? Nie sądzę.

kalosze hunterszklarnia z pomidorami

Zdrowa żywność – skąd ją brać?

Mój sposób jest prosty. Zaprzyjaźniłam się z ciocią/wujkiem/ koleżankami mamy ze wsi. Ekologiczne warzywa i owoce to towar na wagę złota, ale zawsze jest możliwość, żeby zdobyć do nich dostęp. A to wujek ze wsi ma w ogrodzie pyszne pomidory, koleżanka babci ma najlepsze pod słońcem truskawki. Wystarczy się rozejrzeć, popytać. Skoro mnie się udało, to wy też dacie radę.

Zdrowe przepisy

Pamiętam dzień, w którym postanowiłam zmienić nawyki żywieniowe. Pobiegłam do sklepu, przytaszczyłam  do domu masę zdrowych produktów, wyjęłam je z torby i … zamarłam, bo nie wiedziałam co z nich zrobić. Namawiam do zbierania zdrowych przepisów i obserwowania dobrych blogów kulinarnych. Pozwoli wam to uniknąć brutalnego zderzenia z rzeczywistością, kiedy to przekonacie się, że nie macie pojęcia co i jak ugotować z przyniesionych do domu zdrowych zdobyczy.

Bacznie obserwuję i podziwiam moją pewną koleżankę. Potrafi zrobić coś z niczego – pyszne, zdrowe i pięknie wyglądające danie, po którym nikt by się nie spodziewał, że zostało zrobione z tego co zostało jej z obiadu z dnia poprzedniego. Uczę się od niej. Jeszcze nie tak dawno byłam mistrzynią marnowania jedzenia. Raz w tygodniu robiłam duże zakupy – żeby zaoszczędzić czas (a przecież czas to pieniądz). Efekt- spora część produktów zamiast do naszych żołądków, trafiała do kosza. Teraz robię małe zakupy kilka razy w tygodniu. Do sklepu chodzę tylko z listą potrzebnych rzeczy, a obiady planuję z  kilkudniowycm wyprzedzeniem. Nie kupuję ciastek, gazowanych napojów, słonych przekąsek – jeśli nie bedę ich miała w domu, to ich nie zjem. Owoce czy warzywa, które tracą świeżość, pakuję w woreczki i zamrażam, bo wiem, że zimą zjemy je ze smakiem.

Tak- robię zapasy. Zapasy na zimę oczywiście. Latem zamrażam truskawki, maliny, agrest, pożeczki i wiele warzyw, które dostaję lub kupuję na wsi. Dzięki temu jesienią, zimą i wczesną wiosną mogę sobie pozwolić na pyszne koktajle (pijemy codziennie), ciasta z owocami i zupy jarzynowe z “moimi” warzywami. Uwierzcie im, że zwykła jarzynowa ugotowana na warzywach, które nie swiecą w ciemności smakuje zimą jak najbardziej wykwintne danie.

truskawki w doniczkachekologiczne truskawkiswieze malinyMam własny ogródek warzywny. Rano, jeszcze przed śniadaniem idę sobie pogrzebać w ziemi i podlać moje warzywa (sąsiadka świadkiem!). Maleńki przydomowy ogródek, pomidorki koktajlowe w doniczkach czy zioła na parapecie w kuchni robią ogromną różnicę. Nie namawiam do porzucenia udogodnień cywilizacji, ale do korzystania z nich z rozsądkiem. Znam osoby, które nawet mieszkając w bloku mogą się pochwalić całkiem sporą ilością ekologicznych warzyw z własnego balkonu.

zdrowe jedzeniekrzak porzeczkiporzeczka czerwonaczarna porzeczkaczarne porzeczkidziecko w ogrodziespacer z psemspacer z psem po ogrodziedziecko bawi sie w ogrodziedziewczynka w pasiastej sukiencedziecko bawi sie z psemswieze warzywaTo tyle moich mądrości na dziś. Zdarza się, że przyczyn złego stanu zdrowia szukacie w śmiertelnych chorobach (wiem, bo sama przerabiałam ten etap), a w większości przypadków powinniście ich szukać na własnym talerzu… Powodzenia!

czy arbuz urosnie w polscePS. Jeśli zastanawiacie się, czy arbuza można wyhodować w Polsce, potraktujcie powyższe zdjęcie jako odpowiedź.dziecko na hustawcepierogi z czarna porzeczka