Większości z nas zupa pomidorowa kojarzy się z ryżem, rozgotowanym makaronem, ewentualnie z lanymi kluskami. I o ile sama nie widzę niczego złego w przygotowaniu pomidorowej w tradycyjny sposób, to od czasu do czasu szukam sposobu na urozmaicenie codziennych posiłków. Rosół gotuję z kaszą jaglaną, a pomidorową z pysznymi, pełnoziarnistymi naleśnikowymi ślimakami z pesto.

Zupa pomidorowa

650 ml bulionu z mięsa i warzyw (z warzywami, z których został ugotowany)

pomidory (świeże, mrożone lub z puszki)

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

śmietana 30 %

przyprawy: sól, pieprz, bazylia

mleko

1 jajko

mąka pełnoziarnista

pesto

ser żółty (opcjonalnie)

zupa pomidorowa z nalesnikami
Do gotującego się bulionu z warzywami, dodajemy pomidory bez skóry. Gotujemy 15-20 minut  i całość miksujemy na gładką masę ( bulion z warzywami i pomidorami). Chwilę przed końcem gotowania dodajemy kilka łyżek śmietany i przyprawy. Grube naleśniki smarujemy obficie pesto z bazylii. Zwijamy je w ruloniki i kroimy na małe ślimaki. Chwilę przed podaniem zupę można posypać utartym serem.

przepis na zupe pomidorowa