AGNIESZKA GAWLICKA – mama, dyplomowany psycholog żywienia, magister dietetyki klinicznej. Miłośniczka jedzenia i food stylingu, właścicielka zdrowej śniadaniowni. Wielbicielka tradycyjnych receptur, świeżego pieczywa ze swojej rodzinnej piekarni. Tworzy produkty i aranżuje wydarzenia. Każdy projekt to dla niej nowe wyzwanie. Docenia współpracę z klientem indywidualnym oraz tematyczne warsztaty z dziećmi, dzięki czemu nie wpada w sidła rutyny. Odpowiada na nieoczywiste i zaskakujące pytania, dzieląc się swoim doświadczeniem.


Pomysł na kolację dla dzieci

Nadszedł taki dzień, w którym zabrakło Ci pomysłu na zdrową kolację dla dzieci, dla rodziny? Myślałaś, że ten problem Ciebie nie dotyczy, bo głowa zawsze kipiała od nowości i pomysłów? Niestety, frustracja związana z myśleniem o produktach i posiłkach, logistycznym zaopatrywaniu lodówki dotknęła też Ciebie. To zrozumiałe, bo przecież nie zawsze masz lodówkę wypchaną po brzegi samymi doskonałościami, i nie zawsze masz obowiązek mieć w głowie plan idealnych posiłków na najbliższy tydzień. Na swoich barkach mamy bardzo dużo, więc odciążę Cię, przychodząc z pomocą i pomysłami na zdrową kolację, której smak będzie cieszył Wasze dzieci i całą rodzinę!

Jak dobrze zaplanować zdrową kolację?

Cała dieta dziecka, czyli to, w jaki sposób je od zawsze jest jednym z elementów umożliwiających optymalny wzrost, rozwój i zdrowie Twojego malucha. Co mam na myśli? Taka dieta powinna być urozmaicona, z właściwą liczbą posiłków w ciągu dnia o odpowiedniej wartości odżywczej. Najważniejsza jest różnorodność w kuchni, dopiero wtedy jesteśmy w stanie zapewnić dziecku odpowiednią ilość składników odżywczych.

Zadanie! Zastanów się, jak wygląda Twoja kuchnia i posiłki, które serwujesz dziecku, czy jest w niej miejsce na mleko i produkty fermentacji mlecznej, kasze, mięso, dobrej jakości pieczywo, drób, ryby, warzywa i owoce? Jeśli tak, kamień z serca i możesz odetchnąć. Gdyby sytuacja wyglądała jednak nieco inaczej, postaraj się urozmaicić swoje gotowanie. To wyjdzie Wam na dobre!

W żywieniu dziecka kluczową rolę odgrywa regularność i odpowiednia ilość posiłków. Najgorszym z błędów żywieniowych jest regularne pomijanie i wykluczanie posiłku (nie mam na myśli jednorazowej sytuacji)! Regularność i systematyka są bardzo ważne dla żołądka.

W ciągu dnia dziecko powinno dostać 4-5 posiłków, 3 podstawowe (śniadanie, obiad i kolacja) oraz 1-2 uzupełniające (II śniadanie / podwieczorek). Pamiętajcie, że liczba posiłków może się zmieniać ze względu na rytm dnia! Niektóre dzieci chętniej jedzą mniejsze posiłki, ale częściej. Uwaga! Jednak ich zbyt duża ilość w ciągu dnia to zły schemat, ponieważ nie zaleca się karmienia dziecka z częstotliwością kilkunastu razy w ciągu doby.

POMYSŁOWE KOLACJE

Zainspirujcie się przepisami, bawcie się produktami i zmieniajcie przepisy pod preferencje kubków smakowych Waszych dzieci!

 Pieczona cukinia faszerowana kaszą gryczaną z pomidorami i wędzonym serem

8 porcji, 45 minut

  • 8 pomidorków truskawkowych
  • 8 małych okrągłych cukinii
  • pokrojona w kostkę cebula
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 15 dag ugotowanej kaszy gryczanej
  • jajko
  • 10 dag startego owczego sera wędzonego
  • majeranek
  • świeżo mielony czarny pieprz, sól

Przygotowanie: Pomidory myjemy, odcinamy wierzchy, resztę drobno kroimy. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, wydrążamy miąższ i kroimy w drobną kostkę. Cukinię, pomidory, cebulę i czosnek podsmażamy na oleju lnianym, studzimy. Wszystkie składniki łączymy z kaszą, rozbełtanym jajkiem, tartym serem i majerankiem, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. Cukinie oprószamy solą, wypełniamy farszem, przykrywamy końcówkami pomidorków, skrapiamy olejem lnianym i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 st.C.

Pieczone bataty z sałatką wiosenną

1-2 porcje, 45 minut

  • Batat
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • łyżka pasty miso
  • łyżka miodu
  • 100 ml oliwy
  • łyżeczka pieprzu
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • garść rukoli

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200st.C. Bataty myjemy, przecinamy wzdłuż na pół. Zawijamy w folię aluminiową i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy 30minut. Odwijamy i zapiekamy jeszcze 15 minut kładąc obok pomidorki koktajlowe.

Łączymy pastę miso, miód, oliwę oraz pieprz, mieszamy na gładki dressing (jeśli jest zbyt gęsty dolej oliwy). Umytą i oczyszczoną rzodkiewką tniemy w cienkie plasterki.

Upieczonego batata oraz pomidorki przekładamy na talerz. Obok kładziemy rzodkiewki, koperek oraz rukolę. Całość polewamy dressingiem z pasty miso.

Domowe tosty z bobem i twarożkiem

4 porcje, 15 minut

  • 2 szklanki ziaren mrożonego bobu
  • sól, pieprz, ksylitol
  • 4 rzodkiewki
  • po łyżeczce soku i skórki z cytryny
  • 1/4 pęczka szczypiorku, posiekanego
  • opakowanie ulubionego twarożku
  • 8 kromek żytniej bakietki
  • prawdziwe masło (>82% tłuszczu)
  • natka pietruszki

Przygotowanie: Bób wrzucamy na lekko posolony i ocukrzony wrzątek, blanszujemy 2-3 min, po czym odławiamy do miski z lodem. Rzodkiewki ścieramy na grubych oczkach, razem z sokiem i skórką z cytryny, szczypiorkiem i czosnkiem mieszamy z twarożkiem. Kromki bagietki delikatnie zarumieniamy na patelni z dodatkiem masła, grubo smarujemy warstwą twarożkową, wciskamy w nią osączony bób, posypujemy natką.

Panini ze szparagami i jajkiem

1 porcja, 40 minut

  • 4 zielone szparagi
  • sól cukier
  • 2-3 plasterki szynki drobiowej
  • jajko
  • podłużna bułka orkiszowa
  • masło
  • kiełki słonecznika
  • kilka liści rukoli, bazylii i szpinaku baby
  • płatki parmezanu

Przygotowanie: Szparagi czyścimy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Pędy blanszujemy przez 3 min w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku, odławiamy do wody z kostkami lodu, żeby nie straciły koloru i chrupkości. Jajko smażymy na sadzone.

Ciabattę przecinamy na pół, smarujemy cienko masłem i przypiekamy na grillowanej patelni, aż będzie rumiana i chrupiąca. Do środka wkładamy kiełki, zieleninę, szparagi, szynkę drobiową, parmezan i sadzone jajko. W oryginalnym panini jest boczek, jeśli macie ochotę na tradycyjny przepis, użyjcie go zamiast szynki drobiowej. Należy go wcześniej usmażyć, dodatkowo jako tłusty dodatek nie poleca się w diecie dziecka.

Burger z dorszem i awokado

1 porcja, 15 minut

  • Dorsz (ok.15 dag)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • płaska bułka żytnia
  • miąższ z 1/2 awokado
  • kilka plasterków ogórka garść kiełków

Przygotowanie: Dorsza oprószamy solą i pieprzem, smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez około 30-40 min. Bułkę rozcinamy na pół, przypiekamy w piekarniku do chrupkości, przekładamy rybą, kawałkami awokado, ogórka i kiełkami.

Razowe kanapki z zielonego raju

6 porcji, 40 minut

  • Duże awokado
  • 8 dag twarożku
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 garści świeżych liści bazylii
  • 1/3 łyżeczki czarnej soli (kala namak), można zastąpić solą zwykłą
  • parę kropli soku z cytryny

Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę i rozsmarowujemy na kromkach ciemnego razowego chleba. Na wierzch kładziemy wg uznania: wstążki świeżej cukinii, plaster ogórka, kiełki zielonej fasoli mung, kalarepkę pokrojoną w słupki, uprażone ziarna słonecznika, szczypiorek, cebulę lub dymkę, wszelkiego rodzaju kiełki i mikropędy, rzodkiewkę blanszowane zielone warzywa.

Uwaga!

AWOKADO jest bardzo dobrą, zdrowszą alternatywą masła. Można je miksować z odrobiną soli, pieprzu i soku z cytryny do smaku albo układać na kromkach chleba w formie plasterków.

Cukiniowe spaghetti z klopsikami drobiowymi

4 porcje, 40 minut

  • 40 dag mięsa drobiowego, zmielonego
  • sól pieprz
  • 4 ząbki czosnku: 2 posikane, 2 w całości nieobrane
  • 2 łyżki oleju+ dodatkowo kropla na patelnię
  • 40 dag pomidorków koktajlowych
  • 4 spore cukinie
  • 4 łyżki śmietany
  • skórka z 1 cytryny
  • 5 dag orzeszków pinii, uprażonych (eliminacja w przypadku alergii)
  • duża garść listków bazylii
  • parmezan, starty na duże płatki

Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy do temp 180 st. C. Mięso przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy dłońmi, po czym formujemy małe klopsiki (wielkości pomidorka koktajlowego). Łyżkę oleju rozgrzewamy na dużej patelni klopsiki zarumieniamy przez 2-3 minuty, podlewamy wodą, dusimy.

Pomidorki z całymi ząbkami czosnku, pozostałym olejem wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy i delikatnie mieszamy. Pieczemy 15 minut. Po upieczeniu, do pomidorków, dodajemy klopsiki, wyjmujemy czosnek, który odkładamy na bok. Przykrywamy folią aluminiową, by nie ostygło. Za pomocą obieraczki do robienia makaronu z warzyw lub bardzo ostrym nożem wycinamy „makaron” z cukinii, wąskie, długie paski. Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju, wyciskamy na nią z łupinek ząbki czosnku i rozcieramy łyżką. Dodajemy śmietanę, skórkę z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Wrzucamy cukiniowe spaghetti i podgrzewamy przez 30 sek. Zdejmujemy z ognia, dodajemy klopsiki z pomidorami. Mieszamy, posypujemy piniolami, listkami bazylii i płatkami parmezanu.