Co roku czekam na maj, ale jeszcze bardziej czekam na majowe pokrzywy. Ich niepozorne zielone listki są skarbnicą składników niezwykle cennych dla zdrowia mojego i mojej rodziny. Zrywam tylko wierzchołki pokrzywy przed kwitnieniem (ok. 15-30 cm) i przygotowuję je świeże lub suszone ( ale o tym za chwilę).

Lista powodów, dla których warto włączyć pokrzywę do swojej diety jest długa. Wierzę, że każdy znajdzie na niej ten jeden najważniejszy, który zachęci go do wybrania się na pobliską łąkę (oczywiście tylko taką, która oddalona jest od ruchliwych ulic) w celu zaopatrzenia się w zielone parzące łodygi. Pokrzywa to  skarbnica związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, przez wielu nazywana naturalnym antybiotykiem:

– jest źródłem witaminy C, K, B2, związków żelaza, wapnia, potasu

– działa wzmacniająco na organizm

– pomaga oczyścić organizm z toksyn

– poprawia przemianę materii

– obniża poziom cukru we krwi

– obniża poziom ciśnienia we krwi

– poprawia wygląd cery

– wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu, zmniejsza łojotok

– przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie

– wpływa na produkcję czerwonych krwinek, zapobiega anemii

20150517-DSC_0609
Zapraszam Was na pokrzywową ucztę. Oto moje trzy sposoby na przyrządzenie pokrzywy tak, żeby nie straciła swoich drogocennych właściwości i żeby jeszcze świetnie smakowała.  Bo przecież zdrowie jest ważne, ale odrobina przyjemności jeszcze nikomu nie zaszkodziła.

Herbatka z pokrzywy

Numer jeden w moim pokrzywowym menu. Można ją przygotować ze świeżej lub suszonej pokrzywy (suszy się ją luźno rozłożoną, bez dostępu światła) . Pokrzywę zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem kilka minut. Napar z młodych listków nie każdemu przypadnie do gustu, dla poprawy smaku proponuję dodać odrobinę rumianku.

20150518-DSC_0987
Pokrzywowe smoothie

Coś dla osób, którym udzieliła się moda na koktajle.

Składniki ( ilość według uznania)

pokrzywa

truskawki

banan

ananas

Miksujemy i wypijamy, najlepiej od razu.

smoothie-pokrzywowe

Pokrzywowe pesto

300 g świeżej pokrzywy
3 ząbki czosnku
100 g orzeszków piniowych
pół szklanki tartego parmezanu
200 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz

Pokrzywę zalewamy wrzątkiem, następnie dokładnie odsączamy  z wody i czekamy aż odcieknie. Orzechy prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Orzechy, czosnek i pokrzywę łączymy w jednym naczyniu i miksujemy. Na koniec dodajemy oliwę, parmezan i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z makaronem.

pesto-z-pokrzywy

Smacznego!