Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w ostrym sosie pomidorowym, to jedno z tych dań, które zawsze przygotowuję w największym naczyniu jakie mam w swojej kuchni,  tak żeby spora porcja została na następny dzień. Bo wierzcie mi, następnego dnia smakują jeszcze lepiej.  Spróbujcie!

 

Składniki

farsz do naleśników

świeży lub mrożony szpinak

250 g twarogu

sól, pieprz, lubczyk suszony, ostra papryka, ulubione przyprawy

2-3 ząbki  czosnku

2 cebule

oliwa

Sos

puszka pomidorów bez skórki ( miłośnicy sosu pomidorowego mogą dodać dwie puszki)

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku

1/2 papryki

sól, pieprz, ulubione przyprawy

SZPINAK

DSC_1492

danie-ze-szpinakiem

Farsz do naleśników

1. Pokrojoną na małe kawałki cebulę, podsmażamy z czosnkiem. Kiedy już lekko się zarumienią, dodajemy szpinak. Wszystko dusimy przez około 10 minut.

2. Kiedy szpinak lekko ostygnie, wyciskamy z niego wodę. Przekładamy go do miski i mieszamy z twarożkiem i przyprawami.

Sos

3. Na tej samej patelni, na której smażony był szpinak, przygotowujemy sos. Bazą sosu, tak jak w przypadku szpinaku, będzie cebula  i czosnek. Siekamy je na małe kawałeczki i podsmażamy, aż się zarumienią.  Dodajemy pomidory, przyprawiamy i gotujemy aż sos zrobi się gęsty.

4. W tym czasie farsz zawijamy w naleśniki, które następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.

5. Wszystko zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° C na około 20 minut.

DSC_1512

nalesniki

DSC_1538

zapiekania-ze-szpinakiem-pomidorami