cover

Składniki

10 ziemniaków

bulion warzywny lub warzywno- mięsny

2 łyżki chrzanu

ząbek czosnku

2 cebule

imbir

sól

pieprz

suszona pietruszka

Koszt: 10 zł

Czas:30 minut

Porcje: 10

 Ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy do wcześniej ugotowanego bulionu. Gotujemy aż zrobią się miękkie. W tym czasie cebulę podsmażamy z czosnkiem, następnie dodajemy je do garnka z zupą. Wszystko gotujemy jeszcze kilka minut, dodajemy chrzan i imbir ( smak imbiry nie należy do moich ulubionych, więc w naszej zupie jest go bardzo mało). Na koniec zupę miksujemy na gładki krem i  doprawiamy sporą ilością pietruszki, pieprzu i odrobiną soli. Czasem podaję z jajkiem, innym razem z płatkami migdałowymi, które Lenka uwielbia.

DSC_3902

DSC_3908

DSC_3921

DSC_3942

DSC_3944

DSC_3959

krem-zieniaczany-z-chrzanem