Wskazówka

Kasze powinny często gościć na Twoim talerzu. Są zdrowe i smaczne, niestety często przegrywają z ryżem i ziemniakami.

Kasza jaglana: odkwasza organizm, oczyszcza i dostarcza energii . Zawiera witaminy z grupy B, lecytynę ( poprawia pamięć), wapń, fosfor, potas i żelazo. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Polecana przy chorobach nerek, wychłodzeniu organizmu, chorobach trzustki, wątroby i jelit.  Nie zawiera skrobi i glutenu jest więc częstym składnikiem diety alergików. Osoby łakome na słodycze, po jej włączeniu do diety, odczują spadek chęci na cukier.

cover

Składniki

1 szklanka kaszy jaglanej

sól ( im mniej tym lepiej)

pieprz

1 jajko

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżka otrąb owsianych

suszony lubczyk, suszona pietruszka, tymianek, majeranek

1/2 czerwonej papryki

1/2 cebuli czerwonej

1 ząbek czosnku

natka pietruszki

SOS

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

łyżeczka soku z cytryny

zioła ( suszony lubczyk, suszona pietruszka, zioła prowansalskie)

Koszt: 10 zł

Czas: 20 minut

Porcje: 10 szt

DSC_2970

DSC_2971

DSC_2977

DSC_2976

DSC_2986

 Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie aż zmiękną

DSC_3005

do ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej dodajemy cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, jajko, mąkę, otręby i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Nie zapominamy też o przyprawach ( jeśli zapomnimy o soli to nawet lepiej:)

DSC_3019

z powstałej masy lepimy małe kotleciki. Z tej ilości powinno nam wyjść około 10 szt

DSC_3023

DSC_3025

smażymy do momentu aż kotlety lekko się zarumienią. Podajemy z sosem ( składniki wyżej).

Świetnie smakują podane z brokułowym puree ( przepis tutaj)

DSC_3031