Domowe odpowiedniki sklepowych, niekoniecznie zdrowych słodyczy powoli stają się moją specjalnością. Czekolada, masło orzechowe, lody owocowe od dawna goszczą na naszym stole w domowych, superzdrowych wersjach. Dziś chcę się z wami podzielić moim nowym przepisem: domowa nutella –  krem czekoladowo orzechowy, który zawróci wam i waszym dzieciom w głowach. Jest obłędnie pyszna i bardzo zdrowa. W naszym domu smarujemy nią naleśniki, jemy z chlebem  lub dodajemy do owsianki. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do śniadań, ale o tym opowiem wam więcej już wkrótce.

Pięć składników…

Orzechy laskowe, czyli owoce leszczyny to przekąska kaloryczna, ale niezwykle zdrowa (100 g to aż 650 kcal). Jednak większość tych kalorii stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystnym rodzajem tłuszczów dla naszego organizmu. Zjedzenie 100 g orzechów laskowych pokrywa aż 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę E zwaną “witaminą młodości”. Ma ona korzystny wpływ na kondycję i koloryt skóry. Niedobory  witaminy E objawiają się rozdrażnieniem, problemami z koncentracją i pamięcią.

Orzechy laskowe to bogate źródło magnezu, a więc wspomagają walkę ze stresem, problemami z bezsennością i skurczami mięśni. Dostarczają do organizmu witaminy z grupy  B, a w szczególności B1, która odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego powinny się znaleźć w diecie kobiet w ciąży.  Wysoka zawartość miedzi (100 g orzechów dwukrotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek), zapobiega anemii i ma silne działanie antyoksydacyjne. Jak sami widzicie… samo zdrowie. Orzechy laskowe kupicie w sklepie Agnex – cena za 0,5 kg – 25,9 zł (nieosiągalna w sklepie spożywczym).

Kakao, to źródło magnezu, chromu, potasu, żelaza, wapnia i cynku. Aż 10 % zawartości ziaren kakaowca to silne przeciwutleniacze. Kakao zmniejsza apetyt i ma pozytywny wpływ na nasze trawienie, działa antydepresyjnie i poprawia samopoczucie. Polecam ekologiczne, surowe kakao, którego ziarna przed zmieleniem zostały głęboko zamrożone (mielenie kriogeniczne), dzięki czemu zachowały maksymalną ilość składników odżywczych.

OLEJ KOKOSOWY NIERAFINOWANY TŁOCZONY NA ZIMNOto kopalnia wielu składników.  Znajdziemy w nim witaminę B2, B6, E, C, kwas foliowy, wapń, potas, fosfor żelazo. Jest źródłem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzmacnia odporność, wpływa na działanie układu pokarmowego,  ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Zawiera naturalne antyoksydanty: zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się skóry. Chroni ją także przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej zajrzyjcie tutaj: OLEJ KOKOSOWY

Miód ma  bardzo silne właściwości antybakteryjne, dlatego bywa stosowany przy infekcjach. Odkryto, że ma działanie podobne do antybiotyków oraz pozwala walczyć ze stanami zapalnymi. Więcej o miodzie: PRAWDY I MITY O MIODZIE.

Mleko w wielu domach jest podstawą większości posiłków; nie zmienia to faktu, że od jakiegoś czasu jest to produkt budzący wiele kontrowersji. Powstało wiele opinii mówiących, że mleko nie powinno być spożywane przez osoby dorosłe. Nie zmienia to faktu, że mleko zwierzęce jest bogate w białko i wapń oraz korzystnie wpływa na stan kości, a więc jest szczególnie wskazane dla dzieci i osób starszych. Wszystko wskazuje na to, że picie mleka może wyrządzić więcej szkód niż pożytku jedynie w przypadku, gdy osoba je spożywająca jest uczulona na laktozę (Nietolerancja laktozy. Czy picie mleka szkodzi?). W wielu daniach mleko zwierzęce można zastąpić np. mlekiem migdałowym.

Domowa nutella

200 g orzechów laskowych

4 łyżki kakao

3 łyżki miodu

50 ml oleju kokosowego (roztopiony, wystudzony)

125 ml mleka zwierzęcego lub np. migdałowego (przegotowanego, wystudzonego)

Koszt składników: 20 zł

przepis na domowa nutelleOrzechy podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10 minut. Pieczone orzechy nabiorą niesamowitego aromatu, do tego bez trudu pozbywamy się z nich skórki, której nie dodajemy do naszego kremu ze względu na jej gorzki smak.

Upieczone i obrane ze skórki orzechy ucieramy w robocie kuchennym na gładką masę. Do wykonania tej czynności wcale nie jest potrzebny bardzo drogi sprzęt, najzwyklejszy robot lub blender wystarczy. Do masy dodajemy kakao, miód, olej kokosowy, mleko i wszystko miksujemy jeszcze przez około 10 minut.

Nutellę przechowujemy w lodówce nie dłużej jak 4 dni. O ile w jakimś domu taki krem ma szansę przetrwać tak długo. U nas słoik jest pusty po 2 dniach.

zdrowa nutella

Tagged in: