Moja córka kocha czekoladę. Najchętniej pochłaniałyby nieograniczone jej ilości każdego dnia. A ponieważ ja i mój mąż lubimy wiedzieć, czym karminy swoje dziecko, wymyśliliśmy (no dobrze, on wymyślił, a ja wykonałam) wyśmienitą domową czekoladę z trzech całkowicie naturalnych składników. Zajadając się naszą czekoladą macie pewność, że zamiast pójść  w biodra, wyjdzie wam ona na zdrowie. Jest pyszna, słodka i zdrowa, więc może się nią delektować cała rodzina.

Trzy składniki…

Kakao, to źródło magnezu, chromu, potasu, żelaza, wapnia i cynku. Aż 10 % zawartości ziaren kakaowca to silne przeciwutleniacze. Kakao zmniejsza apetyt i ma pozytywny wpływ na nasze trawienie, działa antydepresyjnie i poprawia samopoczucie.

Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimnoto kopalnia wielu składników.  Znajdziemy w nim witaminę B2, B6, E, C, kwas foliowy, wapń, potas, fosfor żelazo. Jest źródłem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzmacnia odporność, wpływa na działanie układu pokarmowego,  ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Zawiera naturalne antyoksydanty: zwalcza wolne rodniki i opóźnienia procesy starzenia się skóry. Chroni ją także przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej zajrzyjcie tutaj: Olej kokosowy

Miód ma  bardzo silne właściwości antybakteryjne, dlatego bywa stosowany przy infekcjach. Odkryto, że ma działanie podobne do antybiotyków oraz pozwala walczyć ze stanami zapalnymi. Więcej o miodzie: Prawdy i mity o miodzie.

Do przygotowania zdrowej domowej czekolady potrzebne są składniki podstawowe i kilka dodatkowych.

Składniki podstawowe:

surowe kakao (niesłodzone): 1 szklanka

olej kokosowy (tłoczony na zimno, nierafinowany! ): 2/3 szklanki

miód: 1-2 łyżki

Składniki dodatkowe:

orzechy

suszone owoce

wiórki kokosowe

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w wysokim naczyniu. Mieszamy dokładnie do powstania gładkiej masy. Olej kokosowy rozpuszczamy wcześniej w kąpieli wodnej, który zamieni się w postać płynną już powyżej 25 stopni. Ważne abyśmy nie podgrzewali naszej mikstury do wysokiej temperatury, ponieważ kakao oraz olej kokosowy stracą wszystkie swoje cudowne wartości! (30 stopni w zupełności wystarczy). Masę przekładamy do foremek i wkładamy do lodówki. Czekoladę schładzamy i później przechowujemy w lodówce… o ile zostanie jeszcze coś do przechowywania.

przepis na czekolade

Do wykonania czekolady można użyć różnych foremek (odradzam te z piaskownicy:). My najczęściej robimy ją w formie tradycyjnej tabliczki lub czekoladowych babeczek (tu wykorzystujemy silikonowe formy na babeczki), które świetnie sprawdzają się jako deser podany z domową bitą śmietaną).

czekolada bez mleka w proszkuSilikonową formę na czekoladę kupiłam: tutaj