Zupa porowa – przepis

21

Zupę porową gotowałam pierwszy raz, więc nie spodziewałam się tak rewelacyjnego smaku. Nawet Lenka, która zazwyczaj kręci nosem na widok nowych potraw, zjadła obiad ze smakiem. Spróbujcie.

Składniki:

cebula

2 pory

kawałek selera

2 pietruszki

kilka ziemniaków

2-3 marchewki

oliwa

szczypta gałki muszkatołowej

1 litr wody

natka pietruszki

3 -4 liście laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

sól

śmietana

Czas przygotowania : ok 1 godziny

DSC_1369m

DSC_1375

Do garnka z odrobiną oliwy  wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy kilka minut, dodajemy pokrojone w plasterki pory i odrobinę gałki muszkatołowej. Kiedy cebula i por lekko się przyrumienią wlewamy wodę.

DSC_1399

DSC_1404

następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę,  kawałki selera, pietruszkę i trochę natki. Wrzucamy też ziele angielskie, liść laurowy i wszystko  przyprawiamy solą.

DSC_1406

DSC_1415

zupę gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 15-20  minut.

zupa-porowa-przepis

 

Udostępnij

21 komentarzy

  1. Me gusta;-). Uwielbiam pory, np w postaci dorsza w porach, albo kurczaka w porach. Z pora łatwo i szybko mozna wydobyć mnostwo smaku, najlepiej podsmazajac go na klarowanym masle. Pozdrawiam.

    • też zastanawiałam się nad kremem. Zrobiłam nawet maleńkie grzanki ale tak pięknie te warzywa wyglądały, że mikser nie wkroczył do akcji

  2. Zupka pyszna znamy i gotujemy ją już od jakiegoś czasu. Kiedy mamy wcześniej zamrożony bulion drobiowy to przygotowanie zajmuje 20 min. Polecam :)

Odpowiedz