Zdrowe śniadanie dla niejadka – kaszka jaglana z owocami

19

Kasza manna znana jest chyba wszystkim, więc nie będę się o niej rozpisywać. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku kaszy jaglanej, która  kiedyś była jedzona często, później niestety o niej zapomniano. Dziś znowu wraca do łask. Zalety wymieniać można długo:

– lekkostrawna

– polecana przy problemach żołądkowych

– nie zawiera glutenu, można ją wprowadzić do diety niemowląt

– zawiera witaminy z grupy B

– jest źródłem potasu, wapnia,  magnezu,żelaza

– bogata w antyoksydanty

– zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci

– wpływa na przemianę materii

Kasza jaglana z dodatkiem kaszy manny i  musu malinowo- bananowego,  to doskonały pomysł na śniadanie dla niejadka. W przypadku dzieci na diecie bezglutenowej,  nie dodajemy kaszy manny.

Składniki

kasza manna

kasza jaglana

mleko ( lub mleko modyfikowane)

banan

świeże lub mrożone maliny

miód

Czas przygotowania: ok 10 minut

DSC_0674

W małym rondelku podgrzewamy banana i maliny

DSC_0691

owoce rozgniatamy widelcem

Do mleka dodajemy najpierw kaszkę jaglaną. Gotujemy ok 10 minut. Kiedy zrobi się miękka, dosypujemy kaszę mannę

DSC_0695

Do tak przygotowanej kaszki dodajemy owoce, odrobinę miodu i śniadanie dla niejadka gotowe

DSC_0711

 

19 komentarzy

  1. Od jakiego miesiąca życia można podawać ten przysmak. Mój synek ma 6 m-c. Dzis dałam mu kasze manna to bardzo mu smakowała. Nie wiem jak z kaszą jaglaną, czy mogę już mu podać.

    • nie zaszczepiłam jeszcze. Post jest gotowy, ale sama nie wiem czy te informacje, które znalazłam są prawdziwe, więc nadal nie zdecydowałam się go dodać. Może trochę panikujemy?

  2. Ja uwielbiam kaszę jaglaną z jabłkiem, bananem, miodem, cynamonem i rodzynkami lub orzechami – najlepsze śniadanie! I cieszę się, że moja Zośka wcina je z takim samym apatytem jak ja 🙂

  3. W sumie racja 🙂 Będę musiała jakoś wymierzyć dla moich trojaków (obżarciuchów) odpowiednia ilość.
    Ale super pomysł na posiłek, dziękuję 🙂

    • Nie pisałam proporcji bo zawsze dodaję je ” na oko” . Kasza jaglana podczas gotowanie nie zwiększa prawie swojej objętości a domyślam się, że wszyscy wiedzą jak gotować kasze mannę. Dacie radę?:)

Odpowiedz