Agnieszka Gawlicka – mama, dyplomowany psycholog żywienia, magister dietetyki klinicznej. Miłośniczka jedzenia i food stylingu, właścicielka zdrowej śniadaniowni. Wielbicielka tradycyjnych receptur, świeżego pieczywa ze swojej rodzinnej piekarni. Tworzy produkty i aranżuje wydarzenia. Każdy projekt to dla niej nowe wyzwanie. Docenia współpracę z klientem indywidualnym oraz tematyczne warsztaty z dziećmi, dzięki czemu nie wpada w sidła rutyny. Odpowiada na nieoczywiste i zaskakujące pytania, dzieląc się swoim doświadczeniem. Realizuje się pod pseudonimem agnes_ga

——

Śniadanie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia?

Tak! O naszej wydolności umysłowej i fizycznej w ciągu dnia decyduje właśnie śniadanie. Najintensywniejszy wysiłek umysłowy ma miejsce właśnie w godzinach pomiędzy śniadaniem a obiadem i wymaga stałego źródła energii. Jedząc śniadanie dostarczamy sobie energii, co powoduje wzrost koncentracji (jakże ważnej w szkole, pracy etc.), zwiększa zdolność tworzenia, rozwiązywania problemów. Zjedzone śniadanie zmniejsza ilość popełnianych błędów oraz poprawia pamięć!

Bardzo ważnym elementem dziecięcych śniadań są zdrowe węglowodany, węglowodany złożone. Gdzie ich szukać? Znajdziemy je w zdrowym chlebie (mile widziane na talerzu dziecka: razowy, ale też mieszany), naturalnych płatkach śniadaniowych (np. owsiane, jęczmienne, jaglane, z amarantusa), kaszach (np. jaglana, kasza manna, amarantus).

Rodzicu, pamiętaj też o białku np. nabiał, wędlina, pasta rybna, pasta roślinna, jajka, pasta jajeczna). Nie może zabraknąć produktów mlecznych, takich jak kakao, mleko, mleko roślinne, kawa mleczna, sery, jogurty, kefiry.

Oprócz tego, drogi rodzicu, zwróć uwagę, by podawać swojemu dziecku warzywa i owoce sezonowe. Do picia warto zaopatrzyć się w wodę z miodem i cytryną (Woda z miodem i cytryną – właściwości) , herbatkę owocową lub ziołową, herbatę rooibos, kawę z mlekiem lub kakao.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dla dzieci, warto więc wykazać się odrobiną fantazji i wzbogacać je w ciekawe pasty do pieczywa, ładnie i estetycznie ozdobić kanapki oraz talerz, ale zadbać też o miłą, rodzinną i spokojną atmosferę podczas posiłków.

Śniadanie dla dzieci

Założenia

1-3 lat  1000kcal

4-6 lat  1400kcal

Przyjęłam śr.1200 – 1400 kcal/ dobę

Śniadanie to 25% DRP = 300 – 350 kcal/dobę

 

Dzień 1: Owsianka z jabłkiem i cynamonem 319 kcal

1/4 szklanki płatków owsianych zalewamy 3/4 szklanki wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy szczyptę cynamonu oraz połowę startego jabłka ciągle gotując na małym ogniu. Na wierzch posypujemy 1 łyżką drobno posiekanych orzechów włoskich.

Do picia: świeżo wyciskany sok z marchewki 200ml

Lista zakupów: płatki owsiane, cynamon, jabłko, orzechy włoskie, sok z marchwi.

sniadanie dla dzieci

Dzień 2: Kasza jaglana na mleku z czekośliwką 360 kcal

3 łyżki kaszy jaglanej zalewamy 100ml ciepłego mleka, gotujemy z 1 łyżką rodzynek na małym ogniu do zgęstnienia. Kaszę jaglaną podajemy z 1/2 pokrojonego w kosteczkę banana, 1 łyżką domowej czekośliwki (Przepis na czekośliwkę).

Do picia: herbata owocowa z dodatkiem domowego soku z malin

Lista zakupów: kasza jaglana, mleko zwierzęce lub roślinne, rodzynki, czekośliwka lub konfitura śliwkowa, herbata owocowa, sok z malin.

czekosliwka

Dzień 3: Omlet z pomidorami z chlebkiem orkiszowym 354 kcal

2 jaja doprawić delikatnie solą, bazyilią. Dodać 20ml mleka. Pomidora (1 szt.) sparzyć, obrać oraz pokroić w drobną kosteczkę. Całość wymieszać i wlać na rozgrzany tłuszcz ( 1 płaska łyżka masła 82% tł.)

Do picia: kubek ciepłego mleka zwierzęcego lub roślinnego

Lista zakupów: jajka, bazylia, mleko zwierzęce lub roślinne, pomidor, masło, kakao

Dzień 4: Jajecznica ze szczypiorkiem 400 kcal

Na patelni rozpuść 1 płaską łyżkę masła  (82% tł), gdy będzie płynne wbij bezpośrednio 2 jajka. Delikatnie i wolno mieszaj. Lekko posól. Gdy zaczną się ścinać dodaj 2 łyżki mleka. Smaż jeszcze chwilę i gotowe! Przełóż na talerz i obficie posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Podaj z kromką chlebka jęczmiennego.

Do picia: pół kubka ciepłego kakao na mleku zwierzęcym lub roślinnym bez cukru.

Lista zakupów: masło, jaja, mleko, szczypiorek, pieczywo jęczmienne, kakao.

Dzień 5: Bułka wieloziarnista z twarożkiem 319 kcal

Twarożek pełnotłusty (2 łyżki) wymieszaj z drobno posiekaną rzodkiewką (5 główek). Dodaj 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.

Do picia: herbata rumiankowa.

Lista zakupów: twarożek pełnotłusty, rzodkiewka, szczypiorek, herbata rumiankowa.

Dzień 6: Grzanka pełnoziarnistego pieczywa z domową nutellą 384 kcal

Chlebek pełnoziarnisty podgrzej w tosterze albo w piekarniku. Na ciepłe pieczywo nałóż dwie pełne łyżki domowego kremu czekoladowego (Przepis na domową nutellę z 5 zdrowych składników). Smacznego!

Do picia: pół szklanki ciepłego mleka zwierzęcego lub roślinnego

Lista zakupów: domowa nutella, pieczywo pełnoziarniste, mleko zwierzęce lub roślinne

domowe przetwory

Dzień 7: Bułka graham z pastą z makreli, koperkiem i kiełkami 350 kcal

Bułkę graham posmaruj delikatnie masłem (82% tł.). Wcześniej odłóż do miseczki 3 łyżki makreli wędzonej, dorzuć 2 łyżki posiekanego koperku i 2 łyżki ulubionych kiełków. Wszystko dokładnie wymieszaj. Obłóż pastą grahamkę.

Do picia: kubek ciepłego mleka zwierzęcego lub roślinnego bez cukru z łyżką naturalnego miodu

Lista zakupów: bułka graham, masło, makrela wędzona, koper, kiełki, mleko zwierzęce lub roślinne, miód

Dzień 8: Kanapka z pieczywa razowego z kiełbasą podsuszaną i warzywami 340 kcal

Dwie kromki pieczywa posmarować masłem (82% tł.). Sałatę opłukać. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pieczywo obłożyć sałatą, kiełbasą podsuszaną (żywiecka) i pomidorem. Kilka małych marchewek do schrupania!

Do picia: kubek soku z pomarańczy

Lista zakupów: pieczywo razowe, masło, sałata zielona, pomidor, kiełbasa podsuszana np. żywiecka, marchewki do schrupania, sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy

Dzień 9: Kanapka z pieczywa mieszanego z pastą serową 310 kcal

Pasta serowa: 3 łyżki twarogu tłustego zmiksować z 3 łyżkami jogurtu naturalnego i 1 łyżką siemienia lnianego. Wkroić  4 główki rzodkiewki. Całość wymieszać.

Pastą obłożyć dwie kromki pieczywa mieszanego pszenno – żytniego. Posypać szczypiorkiem!

Dojrzałe, słodkie jabłko

Do picia: kubek herbaty owocowej

Lista zakupów: twaróg pełnotłusty, jogurt naturalny, siemię lniane, rzodkiewka, szczypiorek, jabłko, herbata owocowa

Dzień 10: Kanapka z pastą jajeczną 320 kcal

Ugotować 2 jajka na twardo. Obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki.

Do jajka dodać łyżkę jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz 3 plastry pokrojonej w kosteczkę wędzonej piersi indyka.

Dojrzały banan

Do picia: kubek ciepłego kakao na mleku zwierzęcym lub roślinnym bez dodatku cukru

Lista zakupów: jajka, jogurt naturalny, szczypiorek, szynka z wędzonej piersi indyka, banan, kakao, mleko zwierzęce lub roślinne

 

Mam nadzieję, że wskazówki i przykładowe śniadania pomogą w urozmaiceniu diety w Waszych domach. My, rodzice, jesteśmy odpowiedzialni za kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych naszych pociech. To wyjątkowy czas, w którym mamy wpływ na jakość ich życia teraz i w przyszłości. Dzięki zdrowej diecie programujesz zdrowie dziecka na kolejne lata, a więc nauczmy się tego razem! Jeśli nurtują Was szczególne zagadnienia związane ze śniadaniami, żywieniem dziecka, problemami z dietą – pytajcie w komentarzach. Chętnie odpowiem, postaram rozwiać się wszelkie wątpliwości. A być może będziecie natchnieniem do kolejnych, wspólnych postów!