Przepis na rogaliki drożdżowe

8

Pyszne, chrupiące rogaliki drożdżowe…  na ich widok Lenka powiedziała ” NIE” , odwróciła się na pięcie i wróciła do zabawy.

Może następnym razem się skusi.

Składniki

30 g drożdży

1/2 szklanki ciepłego mleka ( nie gorącego)

500 g mąki pszennej

100 g cukru

100 g masła

2 jajka

szczypta soli

nadzienie ( powidło, dżem)

DSC_8865

DSC_8869

DSC_8866

DSC_8876

DSC_8894

DSC_8886

DSC_8912

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia

DSC_8875

masło roztapiamy i odstawiamy na kilka minut ( musi być ciepłe ale nie gorące)

DSC_8888

po 10 minutach do drożdży rozpuszczonych w mleku , dodajemy jajka, pozostałą część mąki i ciepłe masło

DSC_8915

przy wyrabianiu ciasta pomaga mi mój wypiekacz

DSC_8930

po około 2 godzinach zabieramy się za lepienie rogalików

DSC_8935

blachę wykładamy papierem do pieczenia

DSC_8956

rogaliki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C

pieczemy ok 20 minut

DSC_8987

8 komentarzy

  1. I po co ja tu zaglądałam z samego rana z ciepłą kawą, teraz tylko w głowie mi rogaliki … ah, narobiłaś mi smaka 🙂

  2. No i weź tu się człowieku za siebie i przejdź na dietę poporodową jak Cię zewsząd takie widoki kuszą:) Wyglądają jak rogaliczki mojej babci… może to w końcu TEN przepis:)

Odpowiedz