Szybki obiad: makaron z łososiem i szpinakiem

43

Makaron z łososiem i szpinakiem, to mój pomysł na ekspresowy obiad. Do sosu najlepszy będzie makaron tagliatelle. Ja używam cieńszego makaronu, ze względu na kulinarne upodobania Lenki. W identyczny sposób możecie przygotować to danie z kurczakiem.

W przepisie celowo nie podaję ilości poszczególnych składników, jakie powinny zostać użyte podczas przygotowania tej potrawy. Mniej lub więcej łososia czy szpinaku nie wpłynie specjalnie na efekt końcowy.

Czas przygotowania: 30 minut

 Składniki

filet z łososia

śmietana 18 %

szpinak ( liście)

cytryna

czosnek

suszone pomidory

makaron ( najlepiej tagliatelle)

sól, pieprz

DSC_0926ja

Szpinak podsmażamy z czosnkiem i  sokiem z cytryny

DSC_0936

DSC_0942

dodajemy pokrojonego łososia

DSC_0951

wszystko zalewamy śmietaną i dusimy jeszcze przez kilka minut

DSC_0955

na koniec dodajemy garść pokrojonych suszonych pomidorów, trochę soli i pieprzu

DSC_0964

Obiad gotowy!

Smacznego

llll

43 komentarze

  1. Uwielbiam takie szybkie i proste dania 🙂 A szpinak i makaron ze szpinakiem i łosoś to nasi prawie, że domownicy 🙂

  2. Danie fajne,ale czytsjąc komentarze czasem nie mogę powstrzymać się od śmiechu! Kąśliwe uwagi,wyścigi która matka jest bardziej Eko,bardziej modna,itp itd. Kochane Mamy kochajcie swoje dzieci,nie dajcie się upokarzać kiedy wmawiają wam, ze źle karmicie dzieci bo nie jeździcie 100km po mięso,albo że nie macie marchewki w ogródku.nie dajmy sie zwariować i nie dzielmy sie na gorsze i lepsze bo to bez sensu! Każda matka wie co jest dobre dla jej dziecka i basta!

  3. Jeśli zakupiłam już szpinak, że tak ujmę ‚poćwiartowany’, chyba nie zmieni to mocno smaku potrawy? 😀

  4. Ja dodaję do tego jeszcze odrobinę wina białego ale półwytrawnego (alkohol odparowuje po 10min gotowania), a szpinak nie mrożony ale „świeży” z paczki 🙂 dla lepszego smaku, najlepszy do tego jest makaron z krótkim terminem ważności można go dostać w lidlu w lodówkach, mi on smakuje do tego dania najlepiej. A co do pomidorów suszonych to jeszcze nie próbowałam, jutro właśnie miałam zamiar zrobić ten makaron i spróbuję z suszonymi pomidorami 🙂

  5. To rownież jedno z moich szybkich dań 🙂 Fajnie wymieszać cały gotowy sos z ugotowanym makaronem na patelni przed podaniem. I delikatnie posypac parmezanem i natka pietruszki. Mniam :))))

  6. Fajny przepis, ja zwykle robiłam taki sosik bez łososia, tylko szpinakowy. Wypróbuję z łososiem. A dajesz śmietanę słodką czy kwaśną?

  7. Dziś była zupka z soczewicy Twojego pomysłu.Liliana ją uwielbia, gorzej jest z kaszą jaglaną toleruje ją tylko w zupach 🙁 ale ten pomysł na pewno spróbuje tylko boję się o te pomidory suszone – nie zaszkodzą małej ?

    • Moja Lenka ma prawie 2 lata. Pomidory czasem poliże, czasem kilka kawałków zje, bywają też dni, ze wszystkie wyrzuci z talerza. Jak mam być szczera to musze przyznać, ze nie wiem jaki wiek jest odpowiedni żeby dziecku podać suszone pomidory.

  8. Ja robie troche inaczej, ale kto jadl wychwala pod niebiosa. Tunczyka z puszki w oleju / OLEJ ODLAC/, wrzucic na patelnie, chwilke podsmazyc na malym ogniu, wlac smietane 30 %, do tego duzoooooo czosnku swiezego sprasowanego,suszone pomidory pokrojone w paski,dodac do smaku sol morska, pieprz i cytryna… Mozna posypac gotowe danie oliwkami lub pietruszka…MEGA DOBRE I MEGA SZYBKIE

    SMACZNEGO

  9. Dziękuję Mamo Lenki 🙂 pyk, pyk i obiad gotowy. Aż krzyknelam z dumą ” well done Magda” Z racji, że słabo poruszam się w kuchni jestem Ci wdzięczna za zdrowe i szybkie potrawy. A tej zupy z soczewicą to Ci nigdy nie zapomnę 🙂 pozdrawiamy z Łorsoł 🙂

  10. leci do zakłądek! dzis oboad u babci ale na pewno do konca tygodnia wyproboje…uwielbiam takie dania….ale śmietane sproboje jogurtem naturalnym zastapic dla córy:) ostatnio eliminuje smietane..nawet zupky dla calej rodziny zaciągam jogurtem naturalnym! POLECAM ! dziś tez zrobiłam na sniadanko Małej kaszkę jaglaną-inspiracja Twoim przepisem ALLLEEE….polecam zrobić na wodzie, bez mleka:)i miałam kaszkę kukurydzianą więc ugotowałam kasze jaglaną na wodzie, dodałam kaszki kukurydzianej i na koniec malinki z bananem(malinki zamrozone z sezonu letneigo z własnego ogródka) WYSZŁA PYSZNA BOMBA WITAMINOWA!

  11. Kolejny fajny pomysł kulinarny na Pani blogu, to coś dla mnie.
    A przede wszystkim przepis jest prosty i bez sztucznych dodatków. . .
    To jest to co lubię 😉

  12. Uwielbiam Pani posty z przepisami! Są niezwykle pomocne dla takiego beztalencia kulinarnego jak ja:) Wszystkie zapisuję i na pewno będę je przyrządzać córce jak będzie trochę starsza. Błagam więcej takich postów!

    • Pani Aniu, nie każdemu musi smakować taka potrawa, są gusta i guścika ale można napisać to w sposób bardziej kulturalny np, potrawa ta nie trafiła w mój smak, potrawa ta nie trafiła do moich ulubionych, potrawa ta nie przypadła mi do gustu mimo jej bogatej wartości odżywczej. Pani wypowiedź pokazała tylko skromną kulturę osobista Pani osoby. Pozdrawiam.
      A potrawa jest bardzo pyszna i mimo, że całe życie szpinak był moim wrogiem, przy takim zestawieniu trafił w mój gust kulinarny ( nawet bez suszonych pomidorów i z kurczakiem) i moje problemy z brakiem żelaza w organizmie zniknęły. Mam pytanie do Mamy Lenki, te suszone pomidorki to Pani kupuje czy sama suszy, ewentualnie jak.

      • Kasiu, pomidory kupiłam . Zaspalam latem i nie suszylam pomidorów. Żałuje i w tym roku bardziej przygotuje się do następnej zimy. Wyczytałam ze przygotowanie takich pomidorów wcale nie jest bardzo trudne

  13. uwielbiam takie dania, a szczególnie że to ostatnio jadłam w restauracji sponti i robię je często(z kurakiem), ale dodam suszone pomidorki i wypróbuję z łososiem:D

Odpowiedz