Pasta z awokado

9

Awokado znane jest wszystkim dobrze, ale nie każdy decyduje się wprowadzić je do swojej diety. Szkoda, bo to wartościowy owoc, który jest źródłem wielu witamin i substancji odżywczych.  Zawiera witaminę A, B complex, C ,E ,H ,K,  kwas foliowy, miedź, magnez, żelazo, potas, wapń. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera więcej białka niż krowie mleko.

Zachęcam Was do jedzenie tego owocu. Dzisiaj szybka pasta z awokado, którą możecie zastąpić masło.

Składniki:

awokado

czosnek

przyprawy ( sól, pieprz, zioła)

Dojrzałe awokado obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem

DSC_0890

dodajemy czosnek i przyprawy

DSC_0893

Smacznego!

awokado-zamiast-masła

9 komentarzy

  1. Awokado dobrze aby było bardziej brązowe (bo zielone jest jeszcze niedojrzałe do końca- przekroić na pół, rozdzielić i wyjąć łyżeczką miąższ:) łatwiej również gdy chcesz uzyskać „kosteczki” do np. sałatki- pokroić w miąższ awokado jeszcze w skórce i wyjąć łyżeczką gotowe.

  2. Mega szybki sposób i ciekawy przepis. Az korci mnie, żeby spróbować. Avocado u nas w kuchni to rzadkość. Ostatnio królują drożdże pod każdą postacią! Chałki, bułeczki, baby, rośniemy całą rodzinką 😀
    Pozdrowienia dla Was!

  3. Uwielbiam awokado i czosnek! Trafiłaś w dychę.Zawsze dodaje tuńczyka do awokado. Polecam. Następny będzie z czosnkiem. Ps. Dziękuję za przepis na zupę z soczewicą. Pycha!

  4. muszę spróbować, awokado piłam w koktajlach oczyszczających, nie powiem, że było przepyszne, ale na pewno lepiej się po nich czułam 😉

Odpowiedz