Naleśniki ze szpinakiem

49

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w ostrym sosie pomidorowym, to jedno z tych dań, które zawsze przygotowuję w największym naczyniu jakie mam w swojej kuchni,  tak żeby spora porcja została na następny dzień. Bo wierzcie mi, następnego dnia smakują jeszcze lepiej.  Spróbujcie!

 

Składniki

farsz do naleśników

świeży lub mrożony szpinak

250 g twarogu

sól, pieprz, lubczyk suszony, ostra papryka, ulubione przyprawy

2-3 ząbki  czosnku

2 cebule

oliwa

Sos

puszka pomidorów bez skórki ( miłośnicy sosu pomidorowego mogą dodać dwie puszki)

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku

1/2 papryki

sól, pieprz, ulubione przyprawy

SZPINAK

DSC_1492

danie-ze-szpinakiem

Farsz do naleśników

1. Pokrojoną na małe kawałki cebulę, podsmażamy z czosnkiem. Kiedy już lekko się zarumienią, dodajemy szpinak. Wszystko dusimy przez około 10 minut.

2. Kiedy szpinak lekko ostygnie, wyciskamy z niego wodę. Przekładamy go do miski i mieszamy z twarożkiem i przyprawami.

Sos

3. Na tej samej patelni, na której smażony był szpinak, przygotowujemy sos. Bazą sosu, tak jak w przypadku szpinaku, będzie cebula  i czosnek. Siekamy je na małe kawałeczki i podsmażamy, aż się zarumienią.  Dodajemy pomidory, przyprawiamy i gotujemy aż sos zrobi się gęsty.

4. W tym czasie farsz zawijamy w naleśniki, które następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.

5. Wszystko zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° C na około 20 minut.

DSC_1512

nalesniki

DSC_1538

zapiekania-ze-szpinakiem-pomidorami

49 komentarzy

  1. uwielbiam szpinak i pomidory! Szukam przepisów z takimi składnikami i tu proszę, jaka miła niespodzianka! 🙂

  2. Bardzo rzadko zostawiam komentarze pod postami blogerów, ale muszę teraz przyznać, że po zrobieniu Twojego przepisu i skonsumowaniu, jestem pod wrażeniem. Super przepis, dzieki i czekam na więcej !

  3. Szpinak jest mega zdrowy, a ja lubię ciasto na naleśniki więc spróbuje zrobić taki obiad. Generalnie jestem słaba w gotowaniu dla może tym razem się uda! Trzymac kciuki ;P

  4. Lubie naleśniki więc zaserwuje to moim teściom, jutro się zapowiedzieli 🙂 Zrobię dobre wrażenie 😉

  5. Mmmmmm ale to smacznie wygląda! Szkoda że u mnie w rodzinie tylko ja lubię czosnek, do szpinaku bardzo pasuje, może zrobię bez i też jakoś wyjdzie 🙂

  6. Wygląda wspaniale, tylko zdradź mi jeszcze sposób jak przekonać do tego dzieciaki. Moje gardzą wszelkiego rodzaju twarogami, ręce opadają.

  7. a ja zrobilam i oczywiscie pysznosci:) ale co fakt to fakt, drugiego dnia na zimno pokroic jak roladki i mmmmm jeszcze lepsze 🙂

    dzięki za super szybkie,smaczne przepisy!

  8. ojjj jutro chyba wybierzemy się do biedronki po składniki (hehehe) i będziemy działać!!! wyglądają nieziemsko i idealnie wpasowały się w mój gust kulinarny 😀

  9. U mnie naleśniki to porażka. Chude, twarde. Kinga poproszę o przepis na Twoje ! Bo pulchne i chyba miękkie .

  10. Oooo…ja też często robię, ale u mnie na przemian jest ser twarogowy z fetą 🙂 Wszyscy zawsze wylizują talerze 🙂

Odpowiedz