Budyń to doskonały pomysł na deser dla dziecka, a jeśli został on przygotowany samodzielnie w domu to nic lepszego już chyba swojemu maluchowi zaserwować nie możemy.  Czas przygotowania: 10 min

Składniki:

200 ml mleka modyfikowanego przygotowanego według wskazówek na opakowaniu

( starsze dzieci mogą jeść budyń z mleka krowiego)

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 żółtko

owoce ( najlepiej żeby były świeże ale mrożone też świetnie się nadają)

DSC_0381

Sposób przygotowania jest dziecinnie prosty.

mleko w proszku przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. 150 ml wlewamy do garnka

DSC_0384

DSC_0388

pozostałe 50 ml mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy

DSC_0391

DSC_0396

DSC_0401

odstawiamy z ognia i dolewamy mąkę, żółtko wymieszane z mlekiem

DSC_0402

garnek stawiamy jeszcze na chwilę na ogniu i ciągle mieszając czekamy aż budyń zrobi się gęsty.

Nakładamy budyń do miseczki, dodajemy odrobinę owoców i gotowe.

DSC_0425

Smacznego!

domowy-budyn