Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że zdrowa dieta i odpowiednia dawka witamin są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu ( hmm … to dlaczego ja ciągle przekonuję was, że to takie ważne?).   Kwas foliowy- bo na nim chcę się dzisiaj skupić- to witamina z grupy B, która w  jedzeniu występuje w postaci folianów. Ten niezwykle cenny składnik diety nie jest wytwarzany przez organizm i dlatego musi być  dostarczany z pożywieniem oraz w formie preparatów farmakologicznych. Wszyscy wiemy, że jest ważny, ale już nie każdy wie gdzie go  szukać, więc dzisiaj mam dla was listę produktów, które zawierają go najwięcej. Niżej znajdziecie też mój ulubiony przepis na pyszną sałatkę wyjątkowo bogatą w kwas foliowy.

ORZECHY-WLOSKIE

Oto lista produktów, które zawierają najwięcej kwasu foliowego:

Szpinak, zielone szparagi, pomarańcze, grejpfruty, fasolka, brokuły, sałata, papryka, kapusta, awokado, ziarna słonecznika, sos pomidorowy, suszona mięta, suszony rozmaryn, suszona bazylia, majeranek, tymianek, liść laurowy, natka pietruszki, banan, jabłka, sery, otręby pszenne, wołowina, drób, wieprzowina, groszek.

Trzy sposoby na zwiększenie ilości kwasu foliowego w organizmie:

1. Urozmaicona dieta, zawierająca produkty bogate w kwas foliowy. To smaczny i na  dodatek naturalny sposób na odpowiednią ilość kwasu foliowego w organizmie.

2. Nie zapominajmy,  że kwas foliowy jest wrażliwy na działanie wysokiej temperatury i światła. Dlatego jedzenie należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, trzeba też unikać zbyt drobnego siekania, krojenia i długiego gotowania. Wszystko to, może doprowadzić do utraty nawet 90 % kwasu foliowego.

3. Kobiety w ciąży powinny stosować codzienną suplementację kwasu foliowego. Warto przyjmować preparat zawierający metafolinę, która jest związkiem gotowym do bezpośredniego wykorzystania przez organizm kobiety, niezależnie od procesów metabolicznych, które nie zawsze przebiegają prawidłowo. Więcej pisałam o tym we wcześniejszych postach: Dieta przyszłej mamy i Defekt enzymatyczny.

I na koniec coś pysznego:

Sałatka szpinakowo – pomarańczowa

salatka-szpinakowa

Składniki

świeży szpinak

1 pomarańcza

ziarna słonecznika

ulubione orzechy

czerwona cebula

2 łyżki oliwy

sok z pomarańczy

miód

Szpinak, kawałki pomarańczy,  orzechy i ziarna słonecznika układamy na talerzu.  Oliwę, sok pomarańczowy i miód dokładnie mieszamy. Sosem polewamy sałatkę i przekąska gotowa.

Smacznego!

Post powstał w ramach współpracy z marką Femibion